Wednesday, April 3, 2013

Separuh Cerita di Korea.

Salam kalian... :)

Entry yang lepas, bertarikh 3 Mac. Hari ini pulak 3 April. Sebulan yang lepas maknanya daku update belog. Haih. Maap beribu kali maap, tak dapat nak update belog untuk entry di Korea dalam masa yang singkat. Sibuk sangat sampai sekarang kena curik masa di library untuk post entry dan gambar di Korea. Dasar pelajar contoh! Kuikui!

Dan harapnya adalah yang menantikan entry baru dari daku. :p

Tapiiiiiii...

Entry kali ini mungkin dapat cerita tentang serba sedikit sahaja pengalaman berada di negara orang, InsyaAllah, ada masa, daku tambah lagi gambar dan cerita dari sana. Almaklum, busy bebenor sekarang! Teehee! :D

Okay. Cerita bermula ketika kami bertolak dari Korea adalah pada malam hari, dengan flight pada jam 12 pagi. Sudahlah 6 jam di dalam flight, mahu tak kematu pungkok! Nasib baik malam, boleh lah tidur-tidur ayam! Tapi sebelum bertolak, mula pikir macam-macam dalam kepala.

"Kat Korea nanti macam mana eh?"

"agak-agak dapat tak nak main salji?"

"Ada internet ke tak?"

dan Bla-bla-bla....

Dan mungkin jugak semua persoalan bernada risau! Ceh! haha

Sesampai di Korea, bercakap saja mulut dah berasap-asap. Agak jakun sebenarnya. Owh tak, bukan agak. tapi sangat jakun sbab first time tengok ada asap yang keluar dari mulut sendiri. HAHAHA!

Nasib baik sampai di Korea, ada van yang amek kami terus sampai ke rumah sewa. Sudahlah sejuk tak hingat! Waktu sampai, kami belum dapat merasa salji, tapi anginnya saja sudah sejuk sampai ke tulang! Owh, lupa cakap, kat sana, daku dan keluarga tak duduk hotel, sebab stay dalam masa yang agak lama kan. Selama hampir 2 minggu lamanya. Agak-agak kalau duduk hotel untuk tempoh tu, mahu tak beriban duit terbang melayang kan? Jadi duduk di rumah sewa sebab nak saving punya pasal!

Hey jangan lupa, pergi melancong ke mana-mana saja, saving tetap perlu ya kawan-kawan! HAHA!

Dalam van dah dapat jumpa Jun-Sang, pelakon draama Winter Sonata! Hebat pakcik van nih. Peminat setia JunSang ghupamya! Haha

 Depan rumah sewa di Korea. Pedulikkan selipar jamban yang tersarung di kaki. Pokoknya walaupun duduk sekejap di luar rumah, terus nak berlari masuk dalam rumah! Sejuknyaaa!

Kat sana, kami duduk di bandar Itaewon, Seoul. Seoul sangat besar, tapi kami pilih Itaewon sebab situ senang nak cari makanan halal. Pusing kiri kanan saja, pasti nampak kedai-kedai makanan halal. Mungkin sebab di sana seperti perkampungan orang Islam Korea. Siap ada kedai menjual nasi Arab lagik tau! Nampak saja seperti kampung, tapi, segala-galanya serba hebat! :)

Hari pertama dan kedua di Itaewon, kami takdelah terus bershopping sakan. Hanya berjalan sekitar Itaewon dan cari tempat-tempat menarik untuk kami cuci mata. Amboi, kalau nak shopping terus pada hari pertama, gila kentang! Simpan duit untuk hari-hari yang mendatang! Hihi. 

Malam hari di bandar Itaewon! :)

Sekitar rumah di Itaewon.

Jalan-jalan di Itaewon agak sempit sebenarnya dan nampak sangat tidak tersusun. Tapi tahu tak kau semua yang dalam setiap rumah, lengkap dengan kelengkapan wifi dan internet! Siap boleh online dalam jamban tau! Wooowwww!! :D

Dari pagi sampai malam, baju sejuk, snow cap, mafla dan boots perlu sentiasa tersarung pada badan ya? Kalau tak tahan sejuk tu, pakailah baju sampai 5 helai siap! Takut-takut beku nanti. :D  

Masuk hari ketiga, barulah salji turun. Waktu sampai di Itaewon, kami sudah diberitahu oleh tuan rumah, Miss Kim, yang mana salji takkan turun selalu sebabnya waktu kami pergi tu, bukkanlah musim Krismas. Jadi, awal-awal lagik umi dan abah dah pesan untuk tak berharap sangat untuk tengok salji turun. Takut kempunan.

Tapi mungkin rezeki daku dan keluarga, pada hari ketiga di Seoul Korea, kami dapat merasa salji turun dengan lebatnya! Waktu tu jugak merupakan Maulidur Rasul, jadi kami anggap ianya rezeki dan hadiah dari DIA untuk kami sekeluarga sempena Maulidur Rasul! Alhamdulillah! :)

Salji halus yang turun waktu subuh. :)

Mula-mula pegang salji, tak merasa sejuk sangat. Bolehlah pegang macam tu je dengan tangan tanpa pakai sarung tangan. Tapi kau tunggu satg! haaa!

Dan hari ketiga jugak sebenarnya kami sudah mula keluar dari bandar Itaewon. Plan pertama bila nak keluar dari Itaewon adalah untuk menjejakkan kaki ke Nami Island. Huh, nak pegi ke Nami Island dari bandar Itaewon agak jauh jugak sebenarnya. Perlu naik train yang mereka panggil Subway, sebelum naik feri dan teksi untuk sampai ke Nami Island. Perjalanan sebenarnya amek masa dalam sejam jugaklah, nak tukar transport semua, tapi nak berjalan punya pasal, layankan jelahhhhh~ Hihi

Ini gambar candid tau! Sempat tertido dalam train, bukan saja sebab dah makan ubat batuk, tapi sebab jauh sangat. Owh, dalam train pun boleh online, jangan tak tau tu. hihi.

Lepas tukar segala public transport, ingatkan dah sampai lah ke Nami Island, rupanya belum. Naik feri dan sempatlah tengok air di laut yang separa membeku akibat salji yang turun. Owh, mula-mula ingatkan salji turun halus-halus je, rupanya dah masuk tengah hari, lebatnya macam hujan dan banjir! Time tu barulah rasa nak menggigil satu badan! HAHA!

Tengok, dekat atas feri pun ada JALUR GEMILANG tau! Bangga!! :))

 Sebenarnya nak tunjuk yang salji kat belakang kami tu. Kalau boleh bukak mata tahap mega, mungkin bolehlah nampak air laut sudah separa membeku. Hee.

Bila dah sampai Nami Island, mulalah rasa macam tempat asing! Cantik sangat tempatnya! Selalu tengok dalam tv je Nami Island, sekali dapat pijak, rasa macam taknak balik pun ada! huuu!

 Nami Island! ;)

Rasanya ramai yang ingin ke Nami Island mungkin disebabkan pengaruh dari drama Korea, Winter Sonata. Itu yang jadik tempat tu sangat ramai dengan pelancong luar. Owh, dan sangatlah sejuk sampai ke tulang! Waktu tu salji dah turun bagai nak ghakkk! :)

Tak berani nak main salji tanpa pakai sarung tangan. Sebabnya salji-salji yang membeku boleh buatkan jari dan tangan sakit, ibarat macam kau main ais kepal keras yang jual kat kedai Mak Esah kat Malaysia tu. HAHA.


 Nampak tak tapak kaki sudah tenggelam dek salji yang tebal! :)

Salji tak turun dengan sekali harum saja, dia macam hujan jugak. Bila dia dah reda, dia turun lebat balik. Daku baru tahu ni bila dah tengok sendiri rupa salji yang turun masa dekat Nami Island tu. Ingatkan dia turun sekejap, lepas tu esok pulak dia turun balik. Rupanya dalam sehari, berapa kali dia nak turun, turunlah dia. Wah, boleh catit info ni dalam nota masing masing kan? haha. :p

First time kan? Jakun beberapa kali pun, kau semua janganlah pedulik! hihi

Tengok bukit di belakang tu, dah hampir dilitupi dengan salji yang turun.

Bila sejuk tu, kau paham-pahamlah. Perut memang sentiasa mintak diisi. Jadi, memang sudah menjadi tabiat daku dan keluarga, kalau pergi keluar ke mana-mana, memang kena ada kudap-kudap dalam beg. Kalau di Malaysia juga begitu, biskut atau kudap-kudap memang sentiasa ada dalam beg masing-masing. Dah kata satu keluarga ada penyakit gastrik. Buatnya sejuk-sejuk kena gastrik kat tempat orang, lain pulak citernya kan? Dah tu apa lagi? MAKANNN! :D

Berehat dan makan! Seeweed memang menjadi teman sejati di sana. Kengkonon nak cuba menjadi orang Korea kejap lah kan? Haaha!

Bila perut dah kenyang, barulah boleh berjalan dan bergambar sepuas-puasnya. Kalau perut masing-masing mogok lagik, kita makan lagik dan lagik. HAHA

Amboi abah. Melompatnya tu dah macam tak ingat ada penyakit gout di kaki. Tapi Alhamdulillah, abah tak sakit kaki langsung di Korea. Eh, mungkin kena duduk Korea lagik lama ni. Haha.

Sempat buat orang salji di Nami Island. :)

Kalau di rumah, heater akan sentiasa di on kan, so bila balik dari keluar ke mana-mana, badan akan cepat terasa panas. Tapi di Nami Island pun ada heater tau. Cuma ianya menggunakan cara manual. Macam mana caranya? HAHAH

Cara manual untuk memanaskan kaki dan tangan di Nami Island! Tehee! :D

Sebenarnya, kat Nami Island takde apa sangat, cuma pemandangan dan panorama dia memang superb cantik. Kalau fotographer yang kengkonon nak amek gambar tempat-tempat cantik tu, daku suggest Nami Island boleh jadi sumber ilham korang untuk buat masterpiece masing-masing. :)

Kreatif juga ya orang Korea. Mereka lekatkan tin-tin kosong di batu sampai jadi karat, dan akhirnya jadiklah seni! Wow! :)

First time pergi Nami Island, first time jugak masuk toilet dekat sana. Sebelum masuk, dalam kepala dah terbanyak-banyakkan keadaan yang busuk atau kotor, tapi sekali masuk rupanya dalam toilet bukan sahaja boleh online, tapi siap ada buku-buku sekali dengan raknya dalam toilet! Patutlah orang kata rakyat Jepun dan Korea masing-masing rajin membaca. Dalam toilet pun dah rupa perpustakaan! Hihi. 

Terima kasih pada pelancong dari Indonesia yang sudi ambikkan gambar kami sekeluarga. Jasamu dikenang! :)

 Incase kalau kau semua rasa lapar atau nak cari tempat makan, di Nami Island pun ada restoran dan jual makanan halal. Tapi kalau masing-masing tak confident, dinasihatkan untuk bawak bekal sendiri dari rumah. Takdelah tertanya-tanya halal ke tak makanan di sana, walaupun memang ada yang menjual makanan halal. Okay murid-murid? :D 

Sejuk-sejuk, eloklah makan pau kacang merah panas. Barulah berasap di mulut sebab sejuk dan panas. hihi.

Dah alang-alang berada di Korea dan Nami Island, rugilah kalau tak amek gambar dengan tempat kenangan drama Winter Sonata. Bukan senang nak jumpa dan tengok dengan mata kepala sendiri segala potret dan segala barangan yang digunakan dalam Winter Sonata kan? Mohlah bergambar sampai lebam! Haha



Lepas ni memang Junsang tidur mimpikan daku hari-hari. Dah bagi ciuman percuma kot! Hahaha

Itu adalah iceman original yang dibuat untuk drama Winter Sonata dulu, tapi sebab dah ramai sangat orang amek gambar kat situ, diconteng-contengnya batu tu dengan tandatangan masing-masing. Cis bedebah! 

Untung kalau berada di Korea, segala tempat-tempat yang pernah digunakan untuk drama pecah panggung di sana, pasti menjadi tempat tumpuan pelancong. Dan paling best, segala peralatan atau apa yang digunakan pasti akan dijadikan sebagai tugu atau pameran untuk para pelancong luar macam daku ni ha. Jadik bila tengok segala benda, mulalah tengok dengan mulut terlopong. Hee. 

Memorial Park. ;)

Memang betullah kata orang, dah alang-alang menyeluk pekasam, biar sampai ke pangkal lengan. Dah alang-alang daku di Nami Island, memang banyaklah gambar sendiri di sana. Bukan sebab syok sendiri, tapi untuk memori berada di tempat orang. Ada rezeki, boleh jugak kongsi dengan kome-kome semua. Tak gitu? Haaa. 

Bam-bam Elie! Haha.

Kalau baca tajuk entry kali ni, pasti semua pun tahu entry ini separuh jalan sahaja. Sebabnya banyak lagik gambar dan cerita yang bakal diceritakan untuk kau semua. Tapi tunggu lepas segala assigment siap dihantar, baru boleh taip entry panjang lebar mencecah lantai. Okay?

Next entry, kau teka lah daku nak cerita kami dan keluarga berjalan di mana. Hey, cerita di Nami Island baru masuk hari ketiga tau. Ada lagik baki 9 hari kami di Korea. Haa. Kalau nak tahu, tunggu next entry! 

KLUNYA SEPERTI DALAM GAMBAR DI BAWAH....

Teehee! :D


Seluar warna warni dan sila tengok poster di sebelah. :D

Haha. Agak-agak, dapat teka tak apa isi tentang entry seterusnya?

Hihi.

Terima kasih membaca, dan selamat meneka semua!

Jaga diri dan jumpa di lain entry.

Assalamualaikum! :)

p/s: Gambar di Korea sangat banyak sampai diri sendiri pening nak cari! Haha