Tuesday, December 25, 2012

Our Last Project!

Salam kalian... :)

Daku dah belajar di Shah Alam hampir 4 tahun lamanya, tapi kau tahu, daku nak jejak ICity pun sekali pun tak pernah, SEUMUR HIDUP! padahal kawan-kawan yang datang dari Sarawak, Brunei dah naik muak nak pegi tempat lampu-lampu tu. Haha. 

Untuk shooting yang lepas, akhirnya tercapai jugaklah impian daku nak jejak kaki ke ICity sebabnya lokasi shooting kat sana! hehe. Kau tahu, selepas 21 tahun baru first time dapat masuk ke ICity, bayangkanlah sendiri macam mana bataknya daku mula-mula? heh. tapi takdelah jakun sangat. Excited je ada terlebeh sikit! Muahahha! :D

First time dapat bergambar dengan lampu-lampu cantik! Booo sikit! Miahahha. :D

Owh, daku agak bertuah jugak sebenarnya terlibat dengan shooting yang lepas, sebabnya bukan je first time dapat jejak kaki ke Icity, tapi menjadi talent utama digandingkan pula dengan Nabel Imran. Ahai, pernah dengar lagu Sewarna nyanyian Magik? Haa. Itulah suara Nabel Imran. Ce kau search kat Youtube nanti. :)

Malu-malu dengan Nabel Imran. Hensem. Eh? :p

Shooting pada malam hari agak sukar, memandangkan kami bergerak sendiri, tanpa menggunakan kamera besar dan sumber lighting yang serba hebat, makanya segala-galanya perlu diuruskan sendiri. Dah kata projek student ponggg, bajet pun haruslah zero bajet kan? Naseb baik ramai kawan yang sudi turun ICity untuk membantu. Dan rasanya, lampu-lampu cantik dari ICity turut banyak membantu sebagai lighting! Hihi :)

Ini belakang takbir, berbincang dengan Puan Director tentang apa yang harus dilakukan di dalam set! Itu sebenarnya sesi mengambil mood. Tengoklah betapa fokusnya masing-masing. :D

Owh, lupa cakap, untuk shooting jugak daku bertindak sebagai Art Director selain talent, yang mana segala props dan wardrobe yang harus digunakan, memanglah kerja daku untuk pikirkan semua tu. Tapi macam mana pulak bila dah terkejar-kejar untuk ke ICity , banyak benda tertinggal di rumah. Itulah padahnya kalau buat kerja kelam kabut! Ish! :(

Btw, wardrobe talent perempuan memang pelik. Sepelik tuannya. Itu sekadar melengkapkan apa yang dimahukan dalam karakter. Kau tak caya, nanti kau tengok sendiri. Haha

Setting rambut dilakukan oleh director sendiri. Talent ikot saja bagaimana rupanya nanti. Haha.

Okay-okay. Dia dah suruh buat rambut belah tengah. Okay. Daku tak pernah buat rambut belah tengah tau pergi kelas! haha.

Owh. Btw, wardrobe talent perempuan memang pelik. Sepelik tuannya. Itu sekadar melengkapkan apa yang dimahukan dalam karakter. Kau tak caya, nanti kau tengok sendiri. Haha

Done bahagian belakang takbir! Jam 11 malam tepat, roll kamera! itupun sepatutnya roll pukul 9 malam, terlajak sampai 11 malam! Jem punya pasal! Pergi lagi budak-budak cuti sekolah! Kan dah! Haha

Kau jangan tanya kenapa daku pakai selipar jamban pegi ICity! itu untuk ikot karakter. Hihi.

On set! Talent ready. Masing-masing sedang dalam karakter! :D

Shooting di ICity agak mencabar jugak sebab itu tempat public, konfem-konfem ramai yang akan lalu lalang untuk bergambar dalam tempat cantik dan warna warni gitu. Kadang-kadang, ada jugak yang seronok bergambar sampai tak perasan kamera tgh roll, dan kami tengah shooting. tapi nak buat macam mana? Kami tiada hak untuk cakap...

"Kak/abang, kami tengah shooting kat sini, boleh tak abang/kakak ambik gambar kat tempat lain dulu? Nanti kami dah settle, akan/abang ameklah gambar banyak mana pun!"

Silap hari bulan, memang ada yang sambung shooting kat dalam hospital dengan mata lebam! Haha. Dah semua orang pun bayar kan kalau nak masuk sana, so nak taknak, shooting tetap shooting. Bersabar saja dengan semua ragam manusia yang ada waktu tu. Hihi. 

Eh, sempat lagi jeling kamera nak buat masuk belog sendiri! Nampak tak gila kamera daku ni? Tak pedulik! :p

Pertama kali kerja dengan Nabel, rasanya tiada masalah. Sebelum masuk set lagi, daku dah tergelak besar! Semua sebab Nabel! Memang keje daku dok gelak je duduk depan dia. Selama ni kalau jumpa kat kolej, atau kadang-kadang makan satu meja, tak pernah tahu pulak dia boleh jadi pak lawak. Mula-mula je daku dok malu-malu kucing nak gelak, last-last, semua ketawa besar daku terlepas malam tu jugak! Haih. :D

Mula-mula je malu-malu kucing... Kau tunggu satg..

Tu konfius nak gelak ke nak senyum? Haha

Okay fine Nabel! Fine! Masuk part ni, terus terkeluar segala ketawa daku. Haha

Memang ini iklan Otromen tau Nabel. Haha.

 Dah dia kata "Nak jugak bajet macam Iklan Dashing!" Hambek kau, daku yang tak boleh tahan ketawa! hahah.

Pukul 2 pagi, Alhamdulillah, shooting berakhir. Walaupun ketawa dari mula on set sampai ke sudah, memang lah buat daku pecah perut, tapi penat hilang macam tu je. Itulah namanya kerja. Ada penat sana sini, tapi kalau mental kuat, insyaAllah, semuanya akan berjalan dengan mudahnya. Pengalaman semua tu. :)

A million Thank You kepada semua yang terlibat, semua yang membantu dan semua yang berusaha menjayakan serta semua yang mendoakan kejayaan Iklan Instagram kami! InsyaAllah, kalau dapat pelepasan dari Tuan Director, @syazanaKEPLI untuk daku uplod video ini di mana-mana, bakal daku tunjukkan pada kalian semua ya? 

Antara yang menjayakan! Yup, semua perempuan! Girls power katanya! :)

Sebelum terlupa, daku mahu panjatkan 1001 kesyukuran atas berakhirnya shooting yang lepas. Walaupun dalam keadaan badan yang tidak berapa sihat, dengan keadaan mental yang baru selesai test Financial petangnya, dan beberapa masalah yang melanda, namun atas berkat kesabaran semua, akhirnya shooting berjaya juga dihabiskan. Syukur juga, dengan berakhirnya shooting ini, maka berakhirnya segala projek untuk semester 2 ini! Alhamdulillah! :)

Dan tidak lupa, syukur diucapkan kerana selepas seminggu selesainya shooting ini, lecturer kami, Encik Esa berpuas hati dengan hasil kerja yang kami lakukan! Harap-harap dengan segala usaha keras yang diberikan, hasilnya dalam final exam nanti akan menggembirakan semua! InsyaAllah! :')

Mohon doa dari kau semua juga ya? 

Take care, and Happy holiday everyone! :)

p/s: Minggu depan bakal menghadapi minggu peperiksaan! All the best Elie! <3

Wednesday, December 12, 2012

Im Ready!

Salam kalian... :)

It's gonna be our new project!

and I'm ready for it! :)
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:

TAADAA! :D





Sesi photoshoot yang lepas! :D


Ehem!

Beliau bakal menjadi talent utama untuk shooting TVC hujung minggu ini! 

Harap-harap beliau berjaya lakukannya walaupun kesihatannya sedang tidak terjaga!

Kalau selesai dan berjaya nanti, InsyaAllah...akan beliau ceritakan pada semua ya? 

Mohon doa dari kau semua!

Assalamualaikum dan kalian jaga diri ya? :)


All The Best, EliE! :)


p/s: Mohon dipermudahkan segala-galanya! InsyaAllah...

Saturday, December 1, 2012

It's A Wrap!!

Salam kalian... :)

Kalau masuk bidang industri, memang memenatkan! Terkejar-kejar kau ke sana ke mari. Mana nak rehat, mana nak buat kerja,pikir waktu nak tidur, makan lagi. Dating belum kira lagik tau. Haa. Bila production buat shooting, lagilah kau busy macam dah tak ingat dunia bila kau setat buat kerja. 

Itu yang jadi pada daku! :D

Daku baru selesai shooting subjek CrissCross lepas, tapi azabnya...Ya tuhannn! memang mencabar diri sendiri. Pre production saja sudah buat daku pening kepala. Diberi tugas menjadi Production Manager (PM), hoi! kau ingat busy daku macam mana? Surat mintak approval dari segala pengarah untuk guna location semua, siap kontrak bersama talent, dealing dengan bermacam orang, memang buat daku terasa macam bekerja bersama datuk-datuk bandar yang kena hadir meeting setiap hari! Haha. 

Okay tengok! PM da start nak brief! Semua diam, pasang telinga pleasseeee! :D

Meeting hampir setiap hari. Jumpa orang yang sama setiap hari. Bincang macam-macam untuk production team paham setiap butir yang bakal kita rancang..semata-mata nak jadikan shooting berjalan lancar. Rabak mata semua orang nak hadap meeting setiap hari. Tapi demi tugas dan kerja masing-masing, semua ibarat...

 "Jangan banyak cakap! Kau dalam production, jadi buat kerja diam-diam!!" 

Haha. :p 

Bukak mata besau-besau! Apa yang ditulis di whiteboard, sila take note dan jangan bising! Teehee!

Sehari sebelum shooting berlangsung, malam tu jugak nak finalize kan semua agenda! Esok nak shooting ni, konfem panggil semua department untuk dengar PM brief! Okay, mana tak puas hati, sila cakap awal-awal sebelum shooting berlangsung. Kang taknak buat kerja sambil masam muka. Buruk perangai! hehe. Nasib baik semua puas hati dengan kerja eden! Hui. Lega! Haha.

Muka lek-lek je, memang tak reti nak cuak! Okay, tipu! Esok nak shooting woi!! Malam tu mula lah resah sebelum tidoq! hehe.

Okay, settle pre pro! Masuk part shooting! 

Bila hari shooting, baru rasa gelisah semacam! 

Eh, time pre pro takde pulak rasa nak gugur jantung. Tahu buat kerja, settlekan apa semua, okay, dah boleh goyang kaki! Tapi takk! Time shooting saja, call time dah awal pagi. pukul 6 pagi, semua dah kena kumpul. Roll kamera supposed pukul 8, tapi spoil sebab pakcik bus datang lambat! 8.30 pagi baru gerak dari kolej! Sampai-sampai, pakcik bus terus nak marah daku sebab asyik call banyak kali..

"Pakcik, ada kat mana? Kami gerak 7.30 pagi!" 

Nasib baik beliau orang tua. Daku tahan carut dalam hati saja! Nasib baikkk!

Hallo Elie, PM tak pegang kamera tau time shooting. Kau jangan perasan kau kamera woman time tu! Haha. 

Kalau nak kira-kira masa shooting, pagi tu start dalam pukul 9 pagi, habis dalam 11 malam. Dalam jadual, sepatutnya shooting sampai 3 hari, tapi director konfident boleh habis sehari, okay sehari jelah gamaknya kita shoot. hehe. Tapi sehari pun, penatnya melampau-lampau. Waktu menunggu hujan berhenti saja, buat daku seperti orang mengantuk di sorongkan bantal! Haha.

Dah cukup Elie. Cukup. Orang lain bukan nak muka kau masuk kamera! Kau duduk diam, belakang takbir sudah! Haha. 

Bila director sebut... ''It's A Wrap!'' , memang daku orang pertama rasa nak melonjak sampai ke bulan! Seronoknya bukan kepalang sebab siap satu kerja! Hanya tunggu report dan tayang short filem masa hari penjurian saja. Hopefully, semua okay belaka. :)

First time menjadi orang penting dalam production, daku boleh bangga dengan diri sendiri, sebab semua progress berjalan lancar, even ada spoil sana sini, tapi daku boleh angkat ibu jari dekat semua production. Thankyou to team members sebab kalian tanpa segan silu memberi tunjuk ajar pada budak baru seperti daku even daku ni kadang-dakang 'lembs' atau slow motion sket, tapi nasib baik ada bantuan dari kome-kome semua! Maseehhh! :D

Padah diri terlalu kenit dalam production, setiap masa akan dibuli. Nasib badan! :D

Kalau nak ucap terima kasih dengan nama setiap orang ditaip dalam entry, rasanya memang jenuh. Ramai sangat untuk daku ucapkan terima kasih. Tapi paling daku ingin berterima kasihh adalah pada Amdan, rakan seperjuangan dalam team! Beliau adalah rakan sePM daku dan beliau jugaklah yang bertungkus lumus bersama daku dalam menyelesaikan masalah location dan talent. Kalau takde Am ni, memanglah segala surat-surat tidak berprint sebabnya beliau sponser kertas-kertas untuk production! 

Teehee! :D

Amdan...Kamilah Production Manager yang berjaya tu! Eh-eh?! :p

Terima kasih juga tidak terhingga pada semua krew-krew yang bertungkus lumus menjalankan shooting kami pada hari itu, baik dari Director, Asst Dirctor, Producer, kawan-kawan, tidak kira daku kenal rapat dengan kome semua atau tidak, ribuan terima kasih daku ucapkan. Semoga Allah membalas jasa kalian semua dan semoga hasil shooting kali ini, akan kedengaran berita yang baik-baik saja ya? InsyaAllah. :)


Grop 3: It's A Wrap!! :))

Lepas ni, kerja masih ada, tapi rasanya daku sudah tidak perlu pening kepala dengan masalah shooting. Alhamdulillah, selesai semuanya. Lepas ni, mungkin tingtong bahagian report sahaja. Tapi itu belakang cerita. Setidak-tidaknya, daku sudah lepas dari azab yang pertama! Jadi marilah teman daku untuk senyum bahagia sampai ke telinga! Eh, Elie, result shooting belum tahu dapat A atau tidak tau! Muehehehhehe. :'))

Suatu hari nanti, dia akan menjadi seorang berjaya! InsyaAllah. :)

Lepas ni kalau sesiapa nak mintak daku jadi krew ke PM atau apa, bolehlah calling-calling daku eh? 
*kenyit mata malu-malu muka comey* Tehee! :)

Eh, dah bulan dua belas lah!

 Selamat bulan Disember semua orang! :'))

p/s: Maaf busy. Tak sempat nak baca entry semua orang. Tunggu daku free, baru daku cerita semua perkara dalam belog sendiri ya? :)