Monday, May 28, 2012

Cinta Itu Sentiasa Ada!

Salam kalian.. :)

Untuk kali keduanya, selepas hampir 4 tahun lalu, daku menonton filem Mukhsin. Ini pun sebenarnya adalah  untuk kajian bagi Subjek Academic Writing. masa first time tengok 4 tahun lepas, ia untuk persediaan interview sebelum masuk Diploma. Almaklum, sebelum tukar bidang degree ni, diploma dulu daku budak filem. jadi kenalah amek tahu pasal filem kita kan. :)


Nak mengkaji pasal macam-macam aspek dalam filem Mukhsin bukannya senang! nak-nak lagi Arwah Yasmin adalah pengarah yang suka buat filem yang suruh penontonnya berfikir. So people, lets scream together ya?

 "Think Elie! Thinkkkk!!" :D

kata orang, masa tengok movie kena fokus! mata pun kalau boleh jangan kelip! kalau boleh bukak mata tu besar-besar, sila bukak tahap mega! HAHA. Filem Muksin adalah filem comel dan manis kalau dilihat secara dasarnya, sebab kalau kau perasan, cinta budak-budak kecik yang si Mukhsin dengan Orked nampak indah. Sekarang ada ke cinta indah dari budak-budak? takdak kan? #oit, daku tak tipu tau! 

Dalam Mukhsin, daku paling suka tengok background kampung. Sumpah nampak sweet dan klasik. nak-nak lagi bila masuk adegan cinta Mukhsin dan Orked naik basikal keliling kampung! Auch! Comel sangattt! ;)


Kalau tak silap, budak-budak sekarang mana ada dah nak naik basikal berdua macam ni, pusing satu kampung! Kalau ada pun, mesti macam ni : kau naik basikal kau, aku naik basikal aku, kita race! betul kan? Haih, trend cinta budak-budak sekarang kalau takde kete sebijik, mesti pakai motor. budak-budak sekarang ramai dah kaya kot. silap haribulan, KTM pun dorang boleh beli tau! Haha! 

Satu lagi daku suka dalam filem Mukhsin, ialah hubungan Cinta vs Kawan-kawan. even Orked kasar, si Mukhsin ni boleh je nak jatuh hati. Siap kuar air mata jantan bila Orked merajuk tanak bercakap dengan dia. Tapi dalam berkawan, boleh ber'mesra' di atas pokok, dan main layang-layang sama-sama. Kau tak rasa itu kiut ke weh? grr!

Mungkin benar kata orang..

"Cinta itu buta!"

How sweet they are. ;)

Even ending Mukhsin dorang tak bersama, arwah Yasmin bijak sebab tukar sad ending tu kepada sweet ending. Orked jumpa cinta lain, dan dia harap Mukhsin pun akan jumpa cinta sejatinya. Mungkin nak tunjukkan, 

Cinta itu sentiasa ada. cuma kita tak tahu dengan siapa akan kita bersama dan bila dia akan tiba. 

iya kan? 

Kalau kau jenis yang baca belog daku sejak zaman tok nadong dulu, kau mesti tahu tentang hubungan cinta daku yang lepas. Cis. tak payah cerita, sebab perkara lepas, tak perlu diungkit lagi. tapi mungkin betul kata orang, cinta itu sentiasa ada. 

"We dont always find the one we carry inside us,
But LOVE is kind.
HE gives us second chances,
I found mine. :') "

-Orked, (Mukhsin, 2006)

Lets start with new chapter! ♥ 

Cinta itu sentiasa ada. Percayalah! :)

p/s: Gambar diambil sewaktu sedang shooting subjek Fotokom untuk nadzmiah mansur! teehee! 

39 comments:

yapsukatido said...

in love <3 :P

Elie Lily said...

yap..
who?? you? congrats! :D hahah

KorN said...

knapa aku x pernah tgk cter ni? knapa, knapa knapa? mungkin 4tahun lpas aku masih student, dan x berksempatan nak tgk.. hahaa.. gile, aku tny, aku jwb....

yapsukatido said...

yeah me. in love with u. again and again and again love :)

Cik Rongoks said...

ika penah tgk citer nie tp x faham.hahahah

syahirooAhmad said...

ika x paham? haha... cite ni saya dah tengok lama da.. banyak menceritakan kisah onak duri hidup kemasyarakatan.

syafiqakarim said...

cerita ni mmg sweet beb


tp lg sweet gambar last tu.
ehem.pengganti baru?mohon share cerita !!!haha

Romeo Laut said...

bagi orang lain, mungkin cerita tu best. tapi bagi aku, tersangat mujarab dijadikan ubat tidur..

Aliff Haikal said...

Jodoh kita dah ada di Luh Mahfus :)

Al Kisah said...

betui laa tu.. kadang2 berchinta dengan orang lain.. kawen ngan orang lain.. so.. jodoh itu sentiasa ada..

CintaKhadijah said...

ta penah tengok sampai habes sebab asyik tertido tengok cite ni.. akekekeke.. :p

eh, rugi la x mintak sain mase konvo arituh. hik hik hik..:P

oya said...

betul2..cinta tu ada..cuma xtau bile akan bertemu..

cEro said...

Pd aku, jodoh ni macam rezeki.
Ada memang ada, tp kena berusaha baru dapat.
Kalau terperuk dlm bilik 24/7, alamatnya susah laa, kan?

misyamissyou said...

aaaaa rase nak tgk balik la cte ni..huhuu
ececeh gmbar bawah tu gmbar sapekah? hehe

Zul De Alexis said...

ada kew cte nie? guwa x penah tengok...:(

syahirooAhmad said...

cik farah.. segera hapdet ya!

YNA HERMOSA said...

cinta ada dalam dada :)

tetiba je nk menyampuk jugak kan? hahaha

sweet la kau ni dik, hihihi

ღ cik faye ღ said...

hai salam kenal!, blogwalking ni trying kumpul2kan bloggers army WAGS, sudi2 jenguk luckyseveninlove.blogspot.com! yes, love is always there to those who has faith!

LittleSunshine said...

kaka comel..
see..
saya ada blog sudaa hehee

best entry ni..
feeling cinta kejapp hehee..
crita mukhsin ni best tp tk ingt daa apa ending dia hehehe..

qieda said...

auwww :D

Amanina said...

best kalau brlakon cete cinta...sweet

Elie Lily said...

Korn..
kau mesti tak perasan kot. kau kata kau student kan? kau busy leteww! :p

Elie Lily said...

Cik rongoks..
ce ika tgk balik! mesti paham! :D

Elie Lily said...

shahiroo..
betul! elie sokong! hidup Yasmin! :D

Elie Lily said...

syafiqakarim..
pengganti baru? ehem! takmau cite. nanti ada orang stalker! haha

Elie Lily said...

romeo laut..
kau tak paham cite tu letew. ceit!

Elie Lily said...

Alif Haikal..
pandai adik kakak! :)

Elie Lily said...

Al kisah..
betul! yg penting, cinta untuk DIA sentiasa ada! :)

Elie Lily said...

cinta khadijah..
haha. elie bukan retisla syg.. :D

Elie Lily said...

oya..
betol! kalau da jumpa, sila jaga dgn baik! :)

Elie Lily said...

Cero..
cakap pasal diri sendiri ke cero? erkk.

Elie Lily said...

misyamissyou..
ahaha.. rahsiaa! :p

Elie Lily said...

Zul de alaxis..
rugi la kau! :D

Elie Lily said...

Syahiroo..
nama saya elie.. bukan farah. :D

Elie Lily said...

yna..
elie pun nk sweet macam akak jugak! yehaa! :D

Elie Lily said...

cik faye,.
Opss..saya bukan WAGS lagi. sorry! :D

Elie Lily said...

little shunshine..
woah! adik sudah ada belog! nnt kakak terjah ya? :)

Elie Lily said...

qieda..
Awuchhh! :D

Elie Lily said...

nina..
tak sesuweet nina la syg. :)