Tuesday, December 25, 2012

Our Last Project!

Salam kalian... :)

Daku dah belajar di Shah Alam hampir 4 tahun lamanya, tapi kau tahu, daku nak jejak ICity pun sekali pun tak pernah, SEUMUR HIDUP! padahal kawan-kawan yang datang dari Sarawak, Brunei dah naik muak nak pegi tempat lampu-lampu tu. Haha. 

Untuk shooting yang lepas, akhirnya tercapai jugaklah impian daku nak jejak kaki ke ICity sebabnya lokasi shooting kat sana! hehe. Kau tahu, selepas 21 tahun baru first time dapat masuk ke ICity, bayangkanlah sendiri macam mana bataknya daku mula-mula? heh. tapi takdelah jakun sangat. Excited je ada terlebeh sikit! Muahahha! :D

First time dapat bergambar dengan lampu-lampu cantik! Booo sikit! Miahahha. :D

Owh, daku agak bertuah jugak sebenarnya terlibat dengan shooting yang lepas, sebabnya bukan je first time dapat jejak kaki ke Icity, tapi menjadi talent utama digandingkan pula dengan Nabel Imran. Ahai, pernah dengar lagu Sewarna nyanyian Magik? Haa. Itulah suara Nabel Imran. Ce kau search kat Youtube nanti. :)

Malu-malu dengan Nabel Imran. Hensem. Eh? :p

Shooting pada malam hari agak sukar, memandangkan kami bergerak sendiri, tanpa menggunakan kamera besar dan sumber lighting yang serba hebat, makanya segala-galanya perlu diuruskan sendiri. Dah kata projek student ponggg, bajet pun haruslah zero bajet kan? Naseb baik ramai kawan yang sudi turun ICity untuk membantu. Dan rasanya, lampu-lampu cantik dari ICity turut banyak membantu sebagai lighting! Hihi :)

Ini belakang takbir, berbincang dengan Puan Director tentang apa yang harus dilakukan di dalam set! Itu sebenarnya sesi mengambil mood. Tengoklah betapa fokusnya masing-masing. :D

Owh, lupa cakap, untuk shooting jugak daku bertindak sebagai Art Director selain talent, yang mana segala props dan wardrobe yang harus digunakan, memanglah kerja daku untuk pikirkan semua tu. Tapi macam mana pulak bila dah terkejar-kejar untuk ke ICity , banyak benda tertinggal di rumah. Itulah padahnya kalau buat kerja kelam kabut! Ish! :(

Btw, wardrobe talent perempuan memang pelik. Sepelik tuannya. Itu sekadar melengkapkan apa yang dimahukan dalam karakter. Kau tak caya, nanti kau tengok sendiri. Haha

Setting rambut dilakukan oleh director sendiri. Talent ikot saja bagaimana rupanya nanti. Haha.

Okay-okay. Dia dah suruh buat rambut belah tengah. Okay. Daku tak pernah buat rambut belah tengah tau pergi kelas! haha.

Owh. Btw, wardrobe talent perempuan memang pelik. Sepelik tuannya. Itu sekadar melengkapkan apa yang dimahukan dalam karakter. Kau tak caya, nanti kau tengok sendiri. Haha

Done bahagian belakang takbir! Jam 11 malam tepat, roll kamera! itupun sepatutnya roll pukul 9 malam, terlajak sampai 11 malam! Jem punya pasal! Pergi lagi budak-budak cuti sekolah! Kan dah! Haha

Kau jangan tanya kenapa daku pakai selipar jamban pegi ICity! itu untuk ikot karakter. Hihi.

On set! Talent ready. Masing-masing sedang dalam karakter! :D

Shooting di ICity agak mencabar jugak sebab itu tempat public, konfem-konfem ramai yang akan lalu lalang untuk bergambar dalam tempat cantik dan warna warni gitu. Kadang-kadang, ada jugak yang seronok bergambar sampai tak perasan kamera tgh roll, dan kami tengah shooting. tapi nak buat macam mana? Kami tiada hak untuk cakap...

"Kak/abang, kami tengah shooting kat sini, boleh tak abang/kakak ambik gambar kat tempat lain dulu? Nanti kami dah settle, akan/abang ameklah gambar banyak mana pun!"

Silap hari bulan, memang ada yang sambung shooting kat dalam hospital dengan mata lebam! Haha. Dah semua orang pun bayar kan kalau nak masuk sana, so nak taknak, shooting tetap shooting. Bersabar saja dengan semua ragam manusia yang ada waktu tu. Hihi. 

Eh, sempat lagi jeling kamera nak buat masuk belog sendiri! Nampak tak gila kamera daku ni? Tak pedulik! :p

Pertama kali kerja dengan Nabel, rasanya tiada masalah. Sebelum masuk set lagi, daku dah tergelak besar! Semua sebab Nabel! Memang keje daku dok gelak je duduk depan dia. Selama ni kalau jumpa kat kolej, atau kadang-kadang makan satu meja, tak pernah tahu pulak dia boleh jadi pak lawak. Mula-mula je daku dok malu-malu kucing nak gelak, last-last, semua ketawa besar daku terlepas malam tu jugak! Haih. :D

Mula-mula je malu-malu kucing... Kau tunggu satg..

Tu konfius nak gelak ke nak senyum? Haha

Okay fine Nabel! Fine! Masuk part ni, terus terkeluar segala ketawa daku. Haha

Memang ini iklan Otromen tau Nabel. Haha.

 Dah dia kata "Nak jugak bajet macam Iklan Dashing!" Hambek kau, daku yang tak boleh tahan ketawa! hahah.

Pukul 2 pagi, Alhamdulillah, shooting berakhir. Walaupun ketawa dari mula on set sampai ke sudah, memang lah buat daku pecah perut, tapi penat hilang macam tu je. Itulah namanya kerja. Ada penat sana sini, tapi kalau mental kuat, insyaAllah, semuanya akan berjalan dengan mudahnya. Pengalaman semua tu. :)

A million Thank You kepada semua yang terlibat, semua yang membantu dan semua yang berusaha menjayakan serta semua yang mendoakan kejayaan Iklan Instagram kami! InsyaAllah, kalau dapat pelepasan dari Tuan Director, @syazanaKEPLI untuk daku uplod video ini di mana-mana, bakal daku tunjukkan pada kalian semua ya? 

Antara yang menjayakan! Yup, semua perempuan! Girls power katanya! :)

Sebelum terlupa, daku mahu panjatkan 1001 kesyukuran atas berakhirnya shooting yang lepas. Walaupun dalam keadaan badan yang tidak berapa sihat, dengan keadaan mental yang baru selesai test Financial petangnya, dan beberapa masalah yang melanda, namun atas berkat kesabaran semua, akhirnya shooting berjaya juga dihabiskan. Syukur juga, dengan berakhirnya shooting ini, maka berakhirnya segala projek untuk semester 2 ini! Alhamdulillah! :)

Dan tidak lupa, syukur diucapkan kerana selepas seminggu selesainya shooting ini, lecturer kami, Encik Esa berpuas hati dengan hasil kerja yang kami lakukan! Harap-harap dengan segala usaha keras yang diberikan, hasilnya dalam final exam nanti akan menggembirakan semua! InsyaAllah! :')

Mohon doa dari kau semua juga ya? 

Take care, and Happy holiday everyone! :)

p/s: Minggu depan bakal menghadapi minggu peperiksaan! All the best Elie! <3

Wednesday, December 12, 2012

Im Ready!

Salam kalian... :)

It's gonna be our new project!

and I'm ready for it! :)
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:

TAADAA! :D





Sesi photoshoot yang lepas! :D


Ehem!

Beliau bakal menjadi talent utama untuk shooting TVC hujung minggu ini! 

Harap-harap beliau berjaya lakukannya walaupun kesihatannya sedang tidak terjaga!

Kalau selesai dan berjaya nanti, InsyaAllah...akan beliau ceritakan pada semua ya? 

Mohon doa dari kau semua!

Assalamualaikum dan kalian jaga diri ya? :)


All The Best, EliE! :)


p/s: Mohon dipermudahkan segala-galanya! InsyaAllah...

Saturday, December 1, 2012

It's A Wrap!!

Salam kalian... :)

Kalau masuk bidang industri, memang memenatkan! Terkejar-kejar kau ke sana ke mari. Mana nak rehat, mana nak buat kerja,pikir waktu nak tidur, makan lagi. Dating belum kira lagik tau. Haa. Bila production buat shooting, lagilah kau busy macam dah tak ingat dunia bila kau setat buat kerja. 

Itu yang jadi pada daku! :D

Daku baru selesai shooting subjek CrissCross lepas, tapi azabnya...Ya tuhannn! memang mencabar diri sendiri. Pre production saja sudah buat daku pening kepala. Diberi tugas menjadi Production Manager (PM), hoi! kau ingat busy daku macam mana? Surat mintak approval dari segala pengarah untuk guna location semua, siap kontrak bersama talent, dealing dengan bermacam orang, memang buat daku terasa macam bekerja bersama datuk-datuk bandar yang kena hadir meeting setiap hari! Haha. 

Okay tengok! PM da start nak brief! Semua diam, pasang telinga pleasseeee! :D

Meeting hampir setiap hari. Jumpa orang yang sama setiap hari. Bincang macam-macam untuk production team paham setiap butir yang bakal kita rancang..semata-mata nak jadikan shooting berjalan lancar. Rabak mata semua orang nak hadap meeting setiap hari. Tapi demi tugas dan kerja masing-masing, semua ibarat...

 "Jangan banyak cakap! Kau dalam production, jadi buat kerja diam-diam!!" 

Haha. :p 

Bukak mata besau-besau! Apa yang ditulis di whiteboard, sila take note dan jangan bising! Teehee!

Sehari sebelum shooting berlangsung, malam tu jugak nak finalize kan semua agenda! Esok nak shooting ni, konfem panggil semua department untuk dengar PM brief! Okay, mana tak puas hati, sila cakap awal-awal sebelum shooting berlangsung. Kang taknak buat kerja sambil masam muka. Buruk perangai! hehe. Nasib baik semua puas hati dengan kerja eden! Hui. Lega! Haha.

Muka lek-lek je, memang tak reti nak cuak! Okay, tipu! Esok nak shooting woi!! Malam tu mula lah resah sebelum tidoq! hehe.

Okay, settle pre pro! Masuk part shooting! 

Bila hari shooting, baru rasa gelisah semacam! 

Eh, time pre pro takde pulak rasa nak gugur jantung. Tahu buat kerja, settlekan apa semua, okay, dah boleh goyang kaki! Tapi takk! Time shooting saja, call time dah awal pagi. pukul 6 pagi, semua dah kena kumpul. Roll kamera supposed pukul 8, tapi spoil sebab pakcik bus datang lambat! 8.30 pagi baru gerak dari kolej! Sampai-sampai, pakcik bus terus nak marah daku sebab asyik call banyak kali..

"Pakcik, ada kat mana? Kami gerak 7.30 pagi!" 

Nasib baik beliau orang tua. Daku tahan carut dalam hati saja! Nasib baikkk!

Hallo Elie, PM tak pegang kamera tau time shooting. Kau jangan perasan kau kamera woman time tu! Haha. 

Kalau nak kira-kira masa shooting, pagi tu start dalam pukul 9 pagi, habis dalam 11 malam. Dalam jadual, sepatutnya shooting sampai 3 hari, tapi director konfident boleh habis sehari, okay sehari jelah gamaknya kita shoot. hehe. Tapi sehari pun, penatnya melampau-lampau. Waktu menunggu hujan berhenti saja, buat daku seperti orang mengantuk di sorongkan bantal! Haha.

Dah cukup Elie. Cukup. Orang lain bukan nak muka kau masuk kamera! Kau duduk diam, belakang takbir sudah! Haha. 

Bila director sebut... ''It's A Wrap!'' , memang daku orang pertama rasa nak melonjak sampai ke bulan! Seronoknya bukan kepalang sebab siap satu kerja! Hanya tunggu report dan tayang short filem masa hari penjurian saja. Hopefully, semua okay belaka. :)

First time menjadi orang penting dalam production, daku boleh bangga dengan diri sendiri, sebab semua progress berjalan lancar, even ada spoil sana sini, tapi daku boleh angkat ibu jari dekat semua production. Thankyou to team members sebab kalian tanpa segan silu memberi tunjuk ajar pada budak baru seperti daku even daku ni kadang-dakang 'lembs' atau slow motion sket, tapi nasib baik ada bantuan dari kome-kome semua! Maseehhh! :D

Padah diri terlalu kenit dalam production, setiap masa akan dibuli. Nasib badan! :D

Kalau nak ucap terima kasih dengan nama setiap orang ditaip dalam entry, rasanya memang jenuh. Ramai sangat untuk daku ucapkan terima kasih. Tapi paling daku ingin berterima kasihh adalah pada Amdan, rakan seperjuangan dalam team! Beliau adalah rakan sePM daku dan beliau jugaklah yang bertungkus lumus bersama daku dalam menyelesaikan masalah location dan talent. Kalau takde Am ni, memanglah segala surat-surat tidak berprint sebabnya beliau sponser kertas-kertas untuk production! 

Teehee! :D

Amdan...Kamilah Production Manager yang berjaya tu! Eh-eh?! :p

Terima kasih juga tidak terhingga pada semua krew-krew yang bertungkus lumus menjalankan shooting kami pada hari itu, baik dari Director, Asst Dirctor, Producer, kawan-kawan, tidak kira daku kenal rapat dengan kome semua atau tidak, ribuan terima kasih daku ucapkan. Semoga Allah membalas jasa kalian semua dan semoga hasil shooting kali ini, akan kedengaran berita yang baik-baik saja ya? InsyaAllah. :)


Grop 3: It's A Wrap!! :))

Lepas ni, kerja masih ada, tapi rasanya daku sudah tidak perlu pening kepala dengan masalah shooting. Alhamdulillah, selesai semuanya. Lepas ni, mungkin tingtong bahagian report sahaja. Tapi itu belakang cerita. Setidak-tidaknya, daku sudah lepas dari azab yang pertama! Jadi marilah teman daku untuk senyum bahagia sampai ke telinga! Eh, Elie, result shooting belum tahu dapat A atau tidak tau! Muehehehhehe. :'))

Suatu hari nanti, dia akan menjadi seorang berjaya! InsyaAllah. :)

Lepas ni kalau sesiapa nak mintak daku jadi krew ke PM atau apa, bolehlah calling-calling daku eh? 
*kenyit mata malu-malu muka comey* Tehee! :)

Eh, dah bulan dua belas lah!

 Selamat bulan Disember semua orang! :'))

p/s: Maaf busy. Tak sempat nak baca entry semua orang. Tunggu daku free, baru daku cerita semua perkara dalam belog sendiri ya? :)

Saturday, October 27, 2012

BerKorban Demi Kejayaan.

Salam kalian... :)


 Sepatutnya daku bercuti selama hampir 2 minggu lamanya bersempena dengan cuti Midterm kali ini. Tapi disebabkan tugas yang tidak pernah jemu dengan muka daku dan meminta si kenit ini untuk menyiapkan segala galanya dengan sepantas kilat, memang rasanya daku tak perlu bercuti pun tidak mengapa! #Ayat Pasrah. :( 

Cuti raya Haji yang sepatutnya dihiasi dengan segala makanan enak, rendang tok, ayam masak merah, lontong, ketupat dan nasi impit, memang tak payah mimpi nak makan semua tu dengan senang hati dan bergoyang perut suka hati lah Elie bila kau takdelah bercuti pun sebenarnya! Boo! #Lap air idong! 

Tapi disebabkan mahu menjadi pelajar cemerlang dan berjaya dengan semester dua kali ini, maka terpaksalah daku berkorban demi sebuah kejayaan! Mungkin nanti akan berbalas dengan kejayaan, siapa tahu kan? #Mintak-mintak masin mulut. Aminn.  Teehee! :D

Mungkin itulah suatu pengorbanan yang telah daku lakukan sempena Hari Raya AidilAdha kali ini. :)

Hai, kepala lembu tu dah kena korban pun masih nak jelir lidah lagi? Haha. 

Salam AidilAdha buat semua Muslimin dan Muslimat sedunia. :')


Apa erti korban pada kau semua pula? Mari kongsi bersama? :)

p/s: Jangan buat spekulasi mengenai gambar di atas. Daku belum bertudung, insyaAllah bakal ke arah itu suatu hari nanti. Mohon doa bersama. :)

Sunday, October 7, 2012

Semester Dua.

Salam kalian... :)


Semester dua telah bermula.. 
Bukanlah baru-baru saja,
 mungkin sudah sebulan lamanya..
Tapi sunyinya daku macam bertahun rasanya. 

:)

Daku diam bukan tanda sudah tak cinta..
Nak kata busy tidaklah busy mana..
Mungkin menyepi hanya pada nama..
Tapi dasarnya, daku masih hidup dan menjadi stalker sahaja. 

:)

Semester dua bermula baik-baik sahaja..
Setakat ini, tiada cacat celanya..
cuma kesihatan ada pasang surutnya..
Mungkin dugaan bagi daku, pelajar semester dua! 

:)

Semester dua semakin mencabar dengan segala subjek killer!
Harapkan anugerah dekan memanglah sentiasa..
Kalau tak get ready, macam mana nak berjaya?
Itu antara sebab daku senyap dari beria-ria! 

:)

Entry ini ditulis dengan harapan satu sahaja..

Masih ada yang membaca, dan meng-komen-nya!

bukan daku paksa, bukan juga daku pinta..

tapi itukan tandanya...

Sokongan buat daku selamanya?  

:)


Sebelum berundur ada satu soalan untuk ditanya..

Adakah kalian sihat belaka?

atau mungkin itu soalan klise bagi semua?

adakah lebih baik jika daku bertanya...

:

:

:

:

:



Ada sesiapa yang rindukan daku, wahai semua?

:')

Bukan daku yang dalam video 5 Days MC tu tau! Sumpah bukan! :D

******~~~~******

Sebenarnya entry ini adalah satu pesanan untuk semua..

Semester baru telah bermula, jadi tandanya daku bakal busy sahaja!

tapi jangan risau...sebabnya?

Daku PASTI Kembali! 

:D

Take care people! Assalamualaikum! :)

p/s: Banyak perkara ingin diceritakan! Tapi tungguuuu ya?! :D

Saturday, September 8, 2012

Pertunangan.

Salam kalian... :)

Selepas selamatnya umur daku mencecah angka 21, satu lagi perkara yang harus dipanjatkan kesyukuran kepada DIA yang satu. Apa itu? 

PERTUNANGAN. :)

:')

Macam tak percaya je sudah bertunang! Cepat betul masa berlalu. Rasanya macam baru bertemu. Tapi itulah namanya kuasa DIA yang satu! :)

Syukur Alhamdulillah, semuanya telah selamat dilangsungkan! Dengan izin DIA yang Kuasa, segala perjalanan acara telah dipermudahkan, baik dari awal acara hingga akhir acara. Walaupun cuaca panas terik pada waktu acara lepas, alhamdulillah, semuanya masih dapat dijalankan dengan penuh kesederhanaan. Syukur Ya Allah!

 Acara bermula. Perbincangan kedua-dua belah pihak. :)

Dengan kata sepakat, ikatan pertunangan adalah selama 8 bulan. InsyaAllah, kalau tiada aral melintang, bulan Mei tahun hadapan, selamatlah diijabkabulkan. Doakan bersama ya? ;))

 Antara hantaran yang menjadi balas kepada pihak lelaki. :)

Kepada semua tetamu yang hadir, dari pihak perempuan sendiri, Jutaan Terima Kasih diucapkan. Tiada apa yang dapat diberikan sebagai balasan kepada anda semua, kecuali goodie bags dan doa sebagai ingatan bersama. :')

 Goodie Bags! :))

Kepada yang tidak dijemput pula, maaf dipinta dari hujung rambut hingga hujung jari kaki. Majlis dibuat secara kecil-kecilan sahaja. Tidak mahu berlebih-lebihan, nanti lain pula kata orang. Tunggu kahwin nanti, insyaAllah sampailah nota undangan ke rumah setiap orang! Hehe. 

Terima kasih juga kepada semua yang telah bertungkus lumus menyiapkan majlis yang serba sederhana. Sanak saudara, rakan-rakan serta sesiapa sahaja, terima kasih dari pihak daku dan keluarga. Maaf jika ada yang tidak dapat diusahakan bersama, tapi harapnya semuanya telah berjaya. 

Keluarga besar. Ini hanya sebahagian saja. Nak panggil semua bergambar, memang payah. Ramai sangat! :D

Terima kasih tidak terhingga juga kepada umi dan abah kerana menjadi kepala kepada majlis pertunangan yang lepas. Walaupun sibuk dengan kerja masing-masing, tapi pertunangan ini berjaya juga. Andai tiada mereka, mungkin juga majlis tidak berjalan baik. Alhamdulillah.

 Dapat bergambar bersama umi saja. Abah pula hilang entah ke mana. Sibuk agaknya! hehe.

Sekali lagi, syukur dipanjatkan kepada Nya. Tanpa izin dan berkat dari Dia, tidak mungkin pertunangan lepas berlangsung dengan baik dan jayanya. Harapnya pertunagan ini akan diberkati hingga ke akhirnya. InsyaAllah..

Akhir kata...

SELAMAT BERTUNANG... 

:
:
:
































KAKAK KU! :))

 Bakal pengantin Mei depan! :D

Hehe. Majlis pertunangan kakak tau. Bukan adiknya. Takkan pulak daku yang belum habis belajar ni nak bertunang dan melangkah bendul kan? No no no! Syarat utama dalam keluarga, sebelum gatai nak tunang atau kawin, anak-anak mesti kena habis belajar dan kerja dulu. Cari duit poket, baru boleh pikir nak tunang! Haa! :))

 12 tahun bercinta, semoga mereka melekat sampai ke jinjang pelamin! :)

Mendoakan kebahagiaan mereka sampai bila-bila sudah semestinya, walaupun penat dah nak tengok dorang duk gadoh baik, gadoh baik semula. Woi kakak! cepat-cepatlah kawin, pindah rumah sendiri dan time daku konker bilik tidur seorang diri! Muahahaha! *gelak kejam*  

 Bakal abang ipar. Disuruh pakai baju semat sikit, baju nak main chess yang dipakainya! Salu pergi keje, elok je pakai tai bagai, nak tunang malas pulak nak jadi mat semat! Haha.

Baru majlis pertunangan, dah penat gila tak hingat weh. Belum kahwin lagik. Dah kahwin nanti, tak tahulah macam mana penatnya. Haha. Tapi takpe, demi kakak punya pasal, Apa pun daku layankan saja! Heh!

Semoga tahun depan keluarga kami dapatlah tambah seorang lagi ahlinya. InsyaAllah. Doakanlah bersama ya? :)

Dan kau semua jangan lupa doakan untuk adik bakal pengantin dan pasangannya jugak! Ada jodoh nanti, akan ada majlis untuk kami pulak!  Ahai, kami pun nak kahwin jugakkk! :p

Yes! Umur dah 21, dah gatai! Yess!! :')

Sabaq sat naa Eliee! Tak lama lagi masa kau pulak. Bwuekk! :p

p/s: Cepatlah habis belajar Elie! Hehe.

Friday, August 31, 2012

Dua.Puluh.Satu.

Salam kalian... :)

Dulu, 31 Ogos 1991. 

Itu tarikh daku dilahirkan pada jam 4 pagi, dua puluh satu tahun lepas. :)

Ini David Beckham Malaysia masa umur beliau satu tahun. Bahaha


Hari ini, 31 Ogos 2012.

 Hari Merdeka bagi negara Malaysia, juga Hari jadi untuk daku sendiri. Dua puluh satu tahun. :) 

Mencecah angka dua puluh satu sememangnya dinanti sejak dari dulu lagi. Jangan ditanya mengapa, sebabnya jawapan yang dinanti tak kunjung tiba lagi. Apa yang bakal terjadi bagi tahun 21 tahun ini, sememangnya daku tidak pasti. Namun apa yang pasti, semua yang terjadi harus dilalui dengan penuh rasa rendah diri.

Alhamdulillah, sepanjang dua puluh satu tahun hidup di dunia, syukur dipanjatkan kepada DIA yang Esa. DIA telah memberikan daku hidup yang serba hebat, menjadikan daku sebagai seorang anak Malaysia,yang lahirnya pada 31 Ogos, Anak Merdeka , sememangnya  tiada sebab untuk tidak mengucapkan rasa syukur yang tidak terhingga kepadaNYA! Terima Kasih Ya Allah. :)

Sepanjang dua puluh satu tahun ini, banyak yang berlaku pada diri. Jatuh bangun sendiri, harus ditangani dan dilalui dengan penuh tabah di hati. Kejayaan dan kegagalan, semuanya pernah dilalui, namun DIA tak pernah membenarkan daku berdiri sendiri.

Kepada Umi, Abah, Keluarga, Rakan-rakan, Sahabat Handai, Gula-gula hati, dan semua yang telah berdiri sebagai tulang belakang daku sepanjang dua puluh satu tahun berdiri di muka bumi ini, TERIMA KASIH yang tidak terhingga diucapkan. Andai tiada kalian di sisi, mungkin daku tidak dapat berdiri dengan senang hati dan tersenyum hingga hari ini. Terima kasih sayangs semua! <3

Dua.puluh.satu tahun. Alhamdulillah. :))

Hari ini, genapnya daku berumur dua puluh satu tahun ini, bukan saja sambutan hari jadi untuk daku sendiri, tapi untuk semua rakyat Malaysia yang hebat di muka bumi. Hebatnya kita hingga kini dapat bersama walau macam-macam yang dilalui oleh pelbagai generasi. 

SELAMAT HARI MERDEKA, RAKYAT MALAYSIA! :)

dan...

SELAMAT HARI JADI, ELIE LILY! <3

p/s: Mengharapkan tahun ini adalah hari jadi yang lebih bermakna dari tahun-tahun sebelumnya! 

Thursday, August 23, 2012

Syawal Tahun Ini.

 Salam Lebaran kalian.. :)

Eh, dah hari raya lah! Yeay! :)

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI! ;)

Syukur Alhamdulillah. Semuanya diberikan kesihatan yang baik untuk menyambut syawal tahun ini. Jadi bagaimana raya kau semua? Banyak dapat duit raya? Sudah berapa pinggan ketupat rendang dah masuk perut? hehe :B

Raya daku kali ini, semuanya sederhana saja. Takde yang berbeza dari tahun yang lalu. Cumanya baju raya saja berwarna biru. Dulu daku berbaju kurung kelabu. tak percaya? kalau rajin, rujuk lah entry raya daku waktu tahun dulu! Huehuehue! :')

Tahun ni raya kami takde tema, mana yang rasa cantik di mata sendiri, itu yang daku sarung di badan. Itu yang ambil baju berwarna biru! Ehem. Dagu macam dah runcing je? :P

Kalau raya tahun lepas daku masih diberi duit raya dari sanak saudara, tahun ni syukur, rezeki masih berpihak kepada diri sendiri. Eh, bukan silap daku bila mereka yang murah hati nak hulur duit raya masuk poket daku sendiri. Mungkin mereka semua pun konfius dengan bentuk badan daku yang macam budak sekolah nih. Untung tuan punya badan kan? Tehee! 

Lagipun, orang sudah memberi, kita menerima saja. Rezeki jangan sesekali ditolak kata orang! Betul tak? :)

Perkara wajib sebelum menerima 'wang belanja' iaitu BERATUR! :))

Raya tahun ini, kalau berbeza pun cuma sedikit sahaja.. iaitu tidak semua ahli keluarga dapat berkumpul bersama seperti tahun sebelumnya. :( Sedih juga bila tak dengar suara-suara meriah dari sepupu-sepupu kecil macam dulu. Almaklumlah, bila masing-masing ikot keluarga masing-masing untuk beraya di rumah mentua atau sebagainya, tinggallah kami yang anak-anak dara saja sebagai penyeri Aidilfitri tahun ini. Hehe

Pak Lang memang setiap kali raya akan jadi Pak Lawak antara semua orang. dan beliau memang sayang anak-anak saudara dia. Sejak dari kecik Pak Lang antara pakcik kami yang jaga kami tau! 
*PakLang, nak duit raya lebehhh!* :p

Eh, bersempena dengan hari raya yang mulia ini, daku ingin memohon 1001 kemaafan dari semua orang, tak kira yang kenal atau tidak, yang ter-kenal secara tak sengaja atau buat-buat tak kenal tiba-tiba ke, mohon maaf dipinta andai sepanjang hidup di dunia ini banyak perilaku yang tidak senang di mata kalian semua. 

Nak-nak lagi mulut daku yang bisingnya macam opah-opah duduk bercerita kat dapur time masak, daku pohon ampun sekiranya terkasar bahasa, menyinggung hati kau semua. Sebagai insan biasa, pastinya daku sendiri tak lepas dari melakukan kesilapan kan? Baik kecil atau besar silap itu, Hari Raya adalah hari yang paling baik untuk memaafkan setiap individu yang membuat silap. Ya kan?

Jadi, marilah bersama kita bermaaf-maafan! Kita zero-zero dan taknaklah bermasam muka di hari raya. Hilang selera nanti nak makan ketupat rendang, jangan pulak datang cari daku eh! Tehee! :)

 Aidilfiltri 2012! <3 Ehem! Can you spot me? :')

Akhir kata dari daku sendiri...

SALAM AIDILFITRI, 
MAAF ZAHIR DAN BATIN...

buat semua peminat Elie Lily! <3

Eh-eh, ayat taknak macam retiss pulak kan uolss?!

cepat muntah pink sebaldiiiii!!!!

Kbai! Jumpa dalam next entry! Teehee! 

Assalamualaikum! :)

p/s: Jangan malu jangan segan, jemput datang rumah daku nanti! :)

Wednesday, August 15, 2012

Persiapan.

Salam Hujung Ramadhan kalian.. ;)

Sedar tak sedar, dah nak habis Ramadhan pun. Lagi berapa hari, insyaAllah lebaran bakal menjelma. Syukur kehadrat NYA, diberikan kesihatan yang baik untuk menjalani ibadah puasa dan terawih tahun ini. Alhamdulillah. :)

Eh, ramadhan kalian bagaimana? semoga semuanya baik-baik saja. Alah, dah nak raya dah pun kan? hehe. Macam mana pulak dengan persiapan lebaran? Rasanya semua orang pun mesti dah siap bershopping sakan dengan baju baru untuk raya nanti, kan? Haa, daku pun nak jugak keluar KL dan borong sakan di Jalan Tar minggu lepas. Demm! Taksuka betul bila diri sendiri perlu bersesak-sesak di Kuala Lumpur semata-mata umi ajak teman beliau beli langsir baru! Pfft! 

Tahun ini, persiapan raya agak menyerabutkan! Sebabnya, semua benda agak terkejar-kejar. Umi dan abah tak dapat cuti awal untuk kami mengemas rumah bersama seperti tahun-tahun sebelumnya. Makanya, terpaksalah daku berhempas pulas mengecat dinding rumah seorang diri, dan membuat kuih raya untuk santapan diraja nanti! Ehem, setakat ni, adalah dalam 5-6 jenis kuih dah mendapat sentuhan emas dari tangan sendiri. Amboih?! Haha.

Oat Raisin Cookies dari Chef Elie! :)

Raya tahun ini juga, insyaAllah sambut seperti biasa, tak mewah mana. sekadar bersederhana. Sebabnya, setiap kali raya, mungkin lebih banyak berziarah di rumah sanak saudara dan mengumpul duit raya lagi. Eh, ada lagi ke orang nak bagi? eheh. Dan selebihnya, mungkin mengenyangkan perut dengan nasi impit kuah kacang di sana sini. Haha. Lepas tu, mulalah timbang berat badan, sebelum menjerit macam rumah setinggan terbakar! Haha.

Mungkin terlalu awal nak cakap tentang raya kali ini, sebab puasa masih lagi berbaki dalam 3-4 hari kan? Cuma mengharapkan raya kali ini lebih bermakna, dan moga semua persiapan akan berjaya dinikmati dengan penuh keberkatan. Owh, mintak-mintak setiap ahli keluarga daku juga dapat berkumpul di rumah keluarga seperti tahun lepas. InsyaAllah. :)

Our Happy Family, Eid 2011. :)

Kalau raya tahun lepas meriahnya bukan main, tahun ini bagaimana pula? Kita nantikan lebaran yang bakal tiba, ya? Harap-harap, seronoknya bukan kepalang! Hehe

Bagi yang bakal pulang ke kampung, jangan lupa berhati-hati di jalan raya. Doa jangan lupa baca, semoga selamat sampai ke destinasi dan selamat berjumpa keluarga bahagia. :)

Buat kau semua di luar sana...

Selamat Berpuasa, Selamat Berbuka, Selamat Beribadat dan Selamat Menghadapi Persiapan Lebaran, :')

p/s: Tanak wish Selamat Hari Raya selagi pengumuman raya belum tersiar di kaca tv! :D

Tuesday, August 7, 2012

Apa Cerita Atan?

Salam Ramadhan Kalian... :)

Apa Cerita Atan?
Lama tak dengar kisah seorang kawan ini. Seingat daku, kali terakhir bertemu Atan adalah dalam sekitar bulan November tahun lalu, sebelum dia mengambil keputusan untuk berhenti belajar buat seketika. Katanya ingin berehat buat sementara waktu. Entah. Itu katanya...

Apa Cerita Atan?

Panggilan terakhir di telefon bimbit daku terima darinya adalah awal tahun ini. Itupun daku tak sempat jawab kerana kesibukan bekerja di Jusco Taman Maluri. Mungkin dia merajuk hingga menghilangkan diri. Entah kenapa, Atan seperti ingin lari dari daku dan kehidupan realiti... :(

Apa Cerita Atan?

Sebenarnya agak lama juga kami tidak hubung menghubungi. Mungkin kerana masing-masing sibuk dengan kehidupan sendiri. Tapi dia seperti senyap dan mahu menyendiri. Mungkin kerana itu dia diam dan terus menyepi..hingga hari ini.. :(

Apa Cerita Atan?

Daku tak tahu apa terjadi. Bila bertanya khabar, dia seakan sengaja menghilang walau daku mencari. Mahu bertemu, daku tak berani. Bukan tak cuba, tapi dia seperti tidak melayan kawan lamanya ini. HAIH. apa sudah jadi pada kawan ku ini? :(

Apa Cerita Atan?

Apa terjadi pada dirimu hari ini? Kenapa asyik mahu menyendiri? Sungguh daku tidak mengerti. Jika kerana sakitmu yang kau tangisi, hadapilah ia dengan penuh tabah di hati. Atau jika ada masalah yang dihadapi, mari kita bertemu esok hari. Tidakkah kau tahu akan erti merindui? 

dan Atan.. 

Masihkah kau ingat pada kawan mu yang bernama Elie? :(



I miss you badly, Buddy! :'(

*****~*****



p/s: Berfikir dan mencari mana silap diri...Hingga saat ini. :(

Tuesday, July 31, 2012

Bukan Bulan Berehat!

Salam ramadhan kalian! :)

Sedar-tak sedar, dah 11 hari kita berpuasa. So how was your Ramadhan people? Fun, i guess? :)

Puasa tahun ni, daku biasa-biasa saja. Macam puasa tahun-tahun lepas. Bersederhana. Tapi untungnya, ramadhan kali ni boleh sambut dengan family di rumah. Jadi bila tengah bercuti dalam bulan puasa ni, memang masa berehat tak banyak! Ada saja kerja nak kena buat. Baguslah, ringan sikit badan bila gerak sana sini! Hehe.

Eheh, tahu tak, bulan puasa siapa kata adalah bulan untuk berehat? Kita kan disarankan untuk perbanyakkan ibadah. bukan untuk berehat semata-mata. Sama jugak dengan badan kita. Bulan puasa siapa kata tak boleh bersenam? Haa, time-time macam nilah sebenarnya badan kita akan diproses sebaiknya. Tak caya, cuba tanya pakar. :)

Me sexy much? haha

Disebabkan waktu kat kolej dulu masa untuk bersenam tak banyak sebab kelas dan assignment yang buat daku tak tido malam, makanya asal cuti memang takkan lepas untuk bergiat cergas di rumah. Tak kisahlah masuk dapur untuk memasak atau mengemas rumah sekali pun, itukan namanya bergiat cergas! :)

 Bila bulan puasa, ramai kata tak boleh bersukan dengan alasan penat la, takut haus la, takut tak larat la.. Ah, persetankan semua tu. sebenarnya takde sebab untuk tidak bersenam kan, kata orang, time-time muda lah kita nak kena latih diri dengan semua ni. jaga kesihatan. Jangan dah tua nanti, dah sakit, tak larat nak gerak sana sini, baru kau nak sedar kenapalah tak jaga kesihatan masa muda dulu! 

Daku agak bertuah sebab sejak dari dulu, badan memang dah biasa dengan keadaan bersenam walaupun dalam bulan puasa. Waktu sekolah dulu rajin berlari untuk latihan larian semua, jadi benda tu tak jadi masalah untuk daku berpeluh-peluh dalam bulan puasa. Cuma bila daku dah masuk hospital awal tahun ni, nak bersenam semua mesti kena berjaga-jaga. Leceh-leceh! :(

Ala, dalam bulan puasa, semua benda pun boleh buat. Kalau tak, takkan atlet kita sendiri yang berpuasa lagi lama kat Sukan Olimpik London tu boleh bertahan kan? Ramai orang cakap bulan puasa ni, bulan untuk berdiet. Cakap je diet, tapi kesihatan tak terjaga, macam mana? Takkan nak kurus tapi dalam keadaan sakit? Sungguh tak sihat! 

Bersenam dalam bulan puasa, bukannya maksud kau kena berlari keliling padang Stadium Bukit Jalil sebanyak 10 pusingan. Kenalah ikot kemampuan masing-masing. Tak semestinya kena berlari, kadang-kadang berjalan pusing taman sementara tunggu waktu berbuka pun bersenam juga. Atleast, perjalanan darah lancar.

Contoh paling senang, mungkin berjalan kaki waktu kau semua nak cari lauk berbuka di bazar. Elakkan untuk naik kereta atau motor. Ha, save minyak, badan pun sihat. Kan? :)
Sebenarnya ikot kata hati sendiri. Kalau bulan puasa berniat untuk meringankan badan untuk sambut lebaran semata-mata, salah jugak. Ikot nawaitu masing-masing. Tapi kalau berniat untuk menjaga kesihatan sentiasa, rasanya tiada salahnya kan? 

Just kalau kau dah berazam untuk berdiet dalam bulan ramadhan, jangan lupa untuk bersenam dan tahan nafsu waktu berbuka. Islam sendiri menggalakkan umatnya untuk bersederhana dalam setiap perkara kan? Jadi kau semua, tepuk dada, tanya iman!

Eh, solat terawih pada malam hari juga satu senaman mudah tau! Sambil beribadat, sambil dapat juga jaga kesihatan! Untungkan? Dua dalam satu lagik! Hehe.

Selamat berpuasa dan selamat berbuka semua! Assalamualaikum! :)

p/s: Petang ni nak masak samosa untuk berbuka! :)