Wednesday, December 21, 2011

Asam Garam Sewaktu Temuduga!

Salam kalian.. :)

Perkara utama yang sentiasa bermain dalam benak fikiran apabila hadir untuk sesi temuduga, bukan sahaja tentang darah gemuruh yang sejak dulu bermaharajalela dalam diri, tetapi apakah yang bakal ditanya ketika temuduga dan apakah yang bakal dijawab bila ditanya!

dan yang lebih men'cuak'kan diri sendiri adalah, bila kekeringan idea, apakah yang bakal berlaku pada diri sendiri? 

Mungkin tersenyum kambing di hadapan panel? 

Berdiam diri sehingga panel-panel naik bosan? 

atau mungkin pandang ke siling atau lantai bilik temuduga, seolah-olah tiada apa-apa yang berlaku! 

erkk?

Sabtu lepas, daku telah hadir untuk interview kemasukan degree, bagi sesi 2012 nanti! 

tak payah cakap macam mana gemuruhnya daku dan kawan-kawan bila sebut tentang temuduga! Sebab tulah beberapa hari sebelum interview berlangsung, masing-masing sudah meluahkan perasaan sendiri di laman sesawang masing-masing! konon-konon nak tunjuk semua tengah neves la kan? Jiwa kacau kata orang! muehehhe! 

Gemuruh tak gemuruh, suka atau tidak, interview tetap perlu dihadiri! Jam 7 pagi daku dah bangun dan persiapkan apa yang patut, walaupun tahu masa interview adalah jam 2 petang! hah! gigih tak gigih bila awal pagi dah bukak Twitter, semata-mata nak up status "Owh sumpah nerves untuk interview hari ni!" dan selebihnya nak tengok kawan-kawan yang lain bercerita tentang interview masing-masing! hahah,..

Tepat jam 2 petang, dengan muka konfident mula berdaftar dan masuk ruangan menunggu. tengok kat tangan, jarum jam semakin bergerak laju! tapi kenapa lama sangat nak masuk jumpa panel ni? sebab bosan, daku borak saja dengan semua yang ada dalam bilik menunggu, kenal tak kenal, pergi mampus! nanti dah masuk degree, kena kerjasama jugak kan? jadi haruslah mesra terlebih dulu! :)

Ini Emrys! Kemungkinan besar akan sekelas dengan beliau untuk degree nanti! Eh, hai Emrys! Nama kite Elie kiut lagik sweet! Awak nanti duduk sebelah kita tau dalam kelas! Boleh kita jadi Gossip Geng! hihi! :D

Setelah lebih dua jam menunggu, mata pun semakin berat, dengan hujan diluar sana, mulalah terpikir, 

"Ah, sedapnya kalau dapat bantal!"

hihi! tapi tak sempat nak buat peta dunia, orang office dah panggil!

"No 29 siapa? Get ready kat luar ya?"

okay! time untuk masuk! berdebarnya kau tak payah tanya la! tau saja lecturer garang yang menjadi panel, mulalah kelam kabut diri ni! tapi sebab konfident, masuk dengan muka senyum, padahal dalam hati dah beristighfar beribu kali!

Lecturer Garang : Okay Elie, tell us about yourself

Gulp! cakap english ke? Okay cuba elie! cuba! Bantai saja!

Elie: My name is Elie Fazrin, just call me Elie. Im a simple person, used to be a writing student before this, bla..bla..bla..

Lecturer Garang : U were the writing student before this? Why did u changed it to Art Management?

Elie : Its because of I love doing outdoor job! Manage events...

dan untuk beberapa ketika...Daku senyap! Daku senyap! tiba-tiba...

Elie : Err, Sebelum ni, saya banyak membantu fakulti dalam event bla..bla..bla..mempunyai hubungan baik dengan Uitm, saya menjadi fasilitator untuk orentasi pelajar semester satu...bla..bla..bla..

Aha! Memang memartabatkan bahasa sendiri! cakap melayu sampai ke sudah siap boleh ketawa dengan lecturer garang! nasib baik dia pun layan je cakap melayu dengan daku, sampai habis interview! tapi sebelum keluar bilik temuduga..

Lecturer Garang : Elie, hilangkan senyuman awak! buat-buat muka stress, bagi orang lepas ni takut pulak! 

Hamboih! Kemain teror lagik lecturer tu suruh daku belakon eh? hihi! :D

Dan daku keluar dengan muka kerut-kerut, sebelum terlepas senyum sampai nampak gigi! hihi.. dalam kepala hotak dah tak pikir apa, lega dan berharap diterima masuk untuk degree dan fokus untuk kerja sebagai Customer Servis saja! :)

tapi apa-apa pun, bak kata orang,

Kita merancang, Tuhan menentukan!

betul kan? Kalau usaha ada, i'allah..segalanya berjalan lancar! dan kalian semua, jangan lupa doakan daku ya? Baik dalam pelajaran, dan alam pekerjaan! Ada rezeki, gaji pertama, i'allah daku nak simpan untuk belanja kawen nanti! ehh? :p

p/s: Life waktu diploma dulu masih terkenang-kenang hingga kini! Rindu semuanya! :(

35 comments:

Pocket said...

wah! interview!
moga berjaya sis:D

tapi jahat nyer cik interviewer kita,
siap suruh wat muka serious lagi.
adehlaaa..

pocket pung kalau ada peluang,
nak wat gitu gak lah hahah

munirah said...

mesti dapat punya elie :) pray to him okayhhh ;)

Thumbelina Iena said...

U did it well, congrats dear =)

misyamissyou said...

wahh seb baik sporting lect tu..huhuu good luck dgn result interview nnt :)

Namee Roslan said...

good luck elia. elie dah buat yang terbaik pun!! :D so jangan worry so much okay :D

syafiqakarim said...

haha moga2 berjaya syg.
laki tu agak padan.haha

hanaahmad said...

aku doakan berita baik bakal menyusul! :)

cik chinta said...

good luck elie :)

Mila Ahmad said...

selamat menjalani kehidupan dan dunia degree..hope all will be fine..chaiyOk!!!

noa said...

nak tgk muka yg buat2 stress tu :p
bila result kluar ni?

Alkisah said...

wah sekarang masuk degree pun kena interview.. ermm bagus2

Amanina said...

smoga berjaya..xsbar nk hbiskan dip :)

eRza farEeha said...

hahahha...bole plk ttbe bm..nsb bek bkn foreigner lecturer..ahaha

SheyPull said...

sy nasihatkan baik elie buat muke syum sebab lagi nampak comel..:P



JOM singgah blog saya nak? Ade cite best...Bencana atau Musibah di TERENGGANU?

Ain Zulaikha said...

hehehe boleh tahan lecturer garang tu suruh buat muka stress hahaha...
semoga dapat ya amin :)

Pondok Usang said...

selamat tahun baru dik..

✿ cik atie said...

wau ! kelakr..
anyway kalau dpt smbung balajr,
blajr rajin2 yew !

Elie Lily said...

pocket..
hahha..berlakon sgt kan? haha

Elie Lily said...

munirah..
sama2 doa tau! :D

Elie Lily said...

iena..
hihi..kelaut tau menjawabnya! :D

Elie Lily said...

misya..
thx beb! :D

Elie Lily said...

nameee..
time kasih kakak cantik! :D

Elie Lily said...

iqa..
owh tidakk! laki itu mungkin sudah berpunya!hihi

Elie Lily said...

hana..
kita tunggu dan lihat nnt ya? :D

Elie Lily said...

cik chinta..
thx yaw! :)

Elie Lily said...

mila..
maseh-maseh! :)

Elie Lily said...

nora..
tgk elie buat muka kerut-kerut nih! hahah

Elie Lily said...

alkisah..
kawen pun kena interview kan? :p

Elie Lily said...

nina..
thx! kita sama2 berjuang tau! :D

Elie Lily said...

Erza Farehaa..
kalau foreigner, pengsan la elie! haha

Elie Lily said...

syelpull..
elie comot! tak comel! haha

Elie Lily said...

ain..
aminnn! :D

Elie Lily said...

pondok usang..
slamat tahun baru jugak! :D

Elie Lily said...

cik atie..
dnt wori..i will! :D

.izzati liyana. said...

yeay! tahniah sbb mampu bergelak dan senyum semasa interview. hehe. semoga berjaya dalam apa2 yg u buat pon. :)