Monday, November 21, 2011

Bonus Dalam Percintaan!

Salam kalian... :)

Seorang kawan pernah berpesan...

"Elie, nanti kau nak ada boyfriend, pilih yang boleh sayang kau lebih dari kau sayang dia tau!"

Hey! Betul bukan dengan pesanan kawan itu? Sebab? Lebih baik memilih seseorang yang kita sudah tahu betapa dalamnya rasa sayang beliau kepada kita, bukan hanya kita sahaja punya rasa terhadap beliau tanpa beliau ada rasa kepada kita, setuju? Atleast, kau dah tau dia punya rasa kat kau tapi kalau kau pergi kat orang yang kau saja cinta, so macam mana kau nanti?

Dan kau rasa kalau kita memilih seseorang itu dengan satu perasaan dari kita sahaja, tidak dari kedua belah pihak, adakah perhubungan itu akan berjaya? Hah! tak perlu bagitau jawapannya, sebab daku rasa kau semua punya jawapannya sendiri kan? 

Dan pastinya dalam memilih pasangan tak payahlah nak menjadi seorang yang terlalu cerewet! Hello! kadang-kadang  bila diri sentiasa hendak mencari seorang yang sempurna, kita akan mendapat orang yang tidak seindah mana! percaya atau tidak, memang itu peraturan hidup! dan siapa kita hendak menilai kesempurnaan orang itu? diri sendiri pun tak sempurna mana, kan?

daku sendiri sentiasa beringat, agar tidak menjadi seorang yang terlalu memilih dalam mencari pasangan, sebab, perkara pertama adalah melihat diri sendiri dulu..tak payah nak pilih lelaki yang hensem dan duit berkepok sangat dalam poket! pasti bukan itu yang menjamin kehidupan sebagai pasangan nanti!

sebenarnya kalau ada boyfriend hensem, itu lebih berbahaya tahu? sebabnya, nanti kalau ada boyfriend yang hensem dan wallet poket berat memanjang, tak mustahil ramai orang yang jeles dan harus akan sentiasa yang bakal mengendeng! karang nak sangat ada boyfriend hensem, tetiba dapat tahu, dia ada 10 scandal yang lain, haa..tak ke terngaga kau nanti?

tapi kalau dah dapat boyfriend yang boleh sayang, cinta dan rendu kau sepenuh hati tu, then hensem macam Zac Efron pulak, mungkin bonus lah bagi kau kan? sebab susah nak dapat boyfriend yang punya segala-galanya! jadi kalau dapat boyfriend tak hensem pun, terima saja! yang penting dia sayang kau! :)

Hai Elie! i cinta kat u! boleh kita pergi date? eh? blushingnyee iii!!! :D

and people, betullah kata orang, tak semua insan di dunia ini sempurna kan? yang penting, dalam memilih seseorang, tidak perlu melihat rupa dan harta, tapi keikhlasan hati dan rasa sayang dalam menjalin perhubungan itu adalah sebaik-baiknya! 

kalau ada lelaki itu ikhlas nak menjadi pemilik hati kau, dia pastinya akan terima buruk baik kau! kalau kau korek hidung depan dia pun, dia tak kisah, takpun kau kentut bau tembelang sekalipun, dia still tak cakap pape, means betullah tu dia nak bersama kau! Kot lah! :p

paling penting, kalau ingat pesanan dari kawan daku itu, pasti akan menjamin masa depan! baik untuk kau, dan diri daku sendiri jugak! InsyaAllah! Wah-wah Elie, dah boleh jadi pakar cinta nampaknya! kan? 

Teehee! :D

p/s: Daku tak mudah terpikat kat lelaki hensem, tapi kalau cute dan sweet, mungin boleh buat daku tak tidur malam! Eh?? :p

41 comments:

yapsukatido said...

awwww. ♥♥♥♥♥♥

myu said...

Yup betol. Kalau lelaki lebih sayang kepada perempuan, lelaki tersebut akan menerima kekurangan perempuan dengan seadanya.

syafiqakarim said...

betul.pilih org yg syg kite.bkn kite
syg die. :)

munirah said...

rupa sama sekali tak menjamin kebahagiaan ye elieee ;) haha kalo ade kasih dan sayang pasti berkekalan insyaAllah ;)

Azlan Hasan said...

betul tu elie..kadang2 kita takleh nak mintak lebih2..i teringat kata ade satu qoutes my friend nie.."Just because somebody doesn't love you the way you want them to, doesn't mean they don't love you with all they have"..hehehe..

Regards,
-Strider-

Leo "Ricky" Huzair said...

Amin. InsyAllah.

Zac Efron ke Saffron ke

Hopefully you'll get one.

Just remember that Allah will always allow u to make mistakes so u'll come back to Him whenever he leaves you.

Susah2 gue pun ade...

nFx said...

cinta ni perkara no.2 sebenarnya...bila dh berkapel ni...after 1 year perkenalan, more importnt things is "trust"...if dapat awek cantik(bonus), if dapat pakwe hensem(bonus)...but kna prepare la kan pelbagai gosip akan muncul...yg penting kena "trust"...for me la, lelaki or pompuan, bila dia tahu awek/pakwe dia akan "trust" kt dia...walaupn dia curang, one day, she/he gonna back to u...

More important, be cool, jgn cpt marah n selalu menasihat pasangan dgn cara baik...perasaan cinta berkekalan akn timbul secara semulajadi tanpa perlu buat ayat cinta yg akhirnya menjerat diri...akibat mengharap...hehehehe...

watever wif its, be hepi in any condition..

♥ nana i am ♥ said...

dulu lepas frust bercinta, akak penah nal cari lelaki yang sayang akak lebih..memang iyeee~ tapi kejap je.lepastu akak pon tersayang die lebih jugak!hehe..

ape pon adik elie dalam hidup ni..kita kene bersederhana..so that, anything happend in future kte tak frust sangat..ye dak? :)

be strong girl..xoxo

Elie Lily said...

mr yap..
amboi! kemain lagik!
hehe

Elie Lily said...

myu..
so tak payah takut dlm bercinta la kan? kalau lelaki tu betul2 nak, mesti dia akan terima kita seadanya kan? :)

Elie Lily said...

iqa..
setuju! jom jadik geng! :)

Namee Roslan said...

elie, mama saya selalu pesan..biar laki sayang kita lebih , jangan kita syg dia lebih. em entah. takut plak bila fikir sbb banyak tengok org putus cinta, merana teruk sgt smpai sesak nafas. takut, serious takut. hmm, yg penting jgn demand juga. tak handsome tak pe, tak kaya takpe...asal dia berani datang jumpa mak ayah kita terus.."hey aunt, saya nak kahwin dgn anak aunt". hehe

Elie Lily said...

mun..
betul! dan pasti kalau mendapat restu, keberkatan dari Dia akan kita peroleh! :)

Elie Lily said...

azlan..
betul! kalau kita mintak tu yang selalunya takdapat!
eh, kem salam kawan u tu bro! hehe

Elie Lily said...

abg leo..
yup! sebab tu orang cakap apa-apa rujuk pada yang pakar..n DIA, paling pakar dalam hal ni kan? :)

Elie Lily said...

nfx..
betul! rasa tu akan datang semulajadi kan bila dah bersama dengan seseorang tu..:)

eh, u boleh jadi kaunselor la pasni! hehe

Elie Lily said...

kak nana..
betul! takpayah nk terlebih-lebih dalam hidup..nnt bila apa-apa jadi, mulalah frust tettonggeng! huu!

thx ya kak! :)

Elie Lily said...

namee..
kalau ada lelaki yg terus jumpa family elie buat pinang, memang hebat la lelaki tu.. :)

Amanina Sofea said...

pilih lelaki yg betul2 syg kita. bru la kita syg dia dgn betul2. takmo curang2..hehe :)

Elie Lily said...

nina..
betul! kalau curang, tunggula hukum karma! kan?

Pondok Usang said...

semoga dikau ketemu.. =)

nFx said...

hahahaha...jadi kaunselor...elie nk jadi 1st customer ker??...hahahahaha

Ihsan Arifin said...

kapel ni, kalau rase diri tu x ready lagi nak cinta tuhan, cinta diri sendiri, cinta family, x payah la nak kapel kapel. pesan orang dulu-dulu :)

Doktor Love said...

Pilih yang betul2 boleh bahagiakan diri kita. pilih orang yang sentiasa menyenangkan hati kita, pilih orang yang selalu kita jadikan sandaran tatkala kita kesedihan,gembira dan dilanda masalah. pilih orang yg boleh dijadikan sahabat dan kekasih. pilih orang yang kurang cemburu pada hal2 remeh temeh. jgan biarkan diri dijadikan alat kawalan wal hal belom konfem kita miliknya. =) (berjelanya komen Dr.Love.)

Love Elie always. hopefully segalanya berjalan dengan lncar dalam kehidupan Elie.

_________________________
I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://html.expresso.me/smileys

Elie Lily said...

pondok usang..
harapnya begitu! :)

Elie Lily said...

nfx..
customer pertama?kalau boleh, elie okay je? :D

Elie Lily said...

ihsan..
kapel tu takde apa pun..kalau betul dia nk kita, terus jumpa mak ayah la senang..kan? :D

Elie Lily said...

atein..
betul tu atein! i love you too sista! :)

nFx said...

hahaha...kena isi borang dlu...xpun elie sent resume to me...hahaha....

Elie Lily said...

nfx..
okay! cepat bg borang..malam ni jugak elie isi, then antar resume! muehehe! :D

nFx said...

elie

hahaha...ni borang dia..

nama :
blog name :
status :
reason join :

hahahaha....sent it now yeaaaa...heee

Elie Lily said...

nfx..
hahah..

Nama: Elie Cantik
Blog name: Elie Fibresz
Status: Baru lepas breakup
Reason join : sebab aad nfx..eh? :p

sent!

okay! nexttt! hehehe

nFx said...

elie,
hahaha.,.,

Okey, elie dterima...
skang next session elie nk mulakan bila?..

P'masalahan utama?

hahaha

Elie Lily said...

nfx..
skrg jugaklah mula! boleh?

masalah utama..
nak tunggu bulan jatuh ke riba!

hhaha..

boleh selesai tak masalah tu? :p

nFx said...

elie..

boleh jer...nk tunggu bulan jatuh ke riba xyah tunggu elie...elie lukis jer atah riba tu...kompem xkan jatuh tmpt lain...bulan akan jatuh keriba elie jer..

okey xelie?..mslh sng tu...yg lain yg lain...

Elie Lily said...

nfx..
ala! mana boleh macam tuu!
tak aci! hahah

masalah lain, tunggu ada anak raja nk pinang elie! mesti kali ni tak dapat selesai! sebab confem smpai sudah takkan ada anak raja nk pinang elie! haha

nFx said...

elie.

hahaha...yg tu lg small matter elie..elie nk anak raja jer kan...elie cari la saper2, yg bapak dia nama RAJA...conferm, bila org tnya, elie kawin ngn saper, elie kawin ngn anak RAJA...haaaa...kan dah tercapai hajat elie...Orait??

Elie Lily said...

nfx..
alaaa! nak dapat anak RAJA tu pun susah tau! Raja Kapoor boleh? haha

nnt elie kena cari masalah lain nih! tungggu tauu! hahha

nFx said...

elie :

hahahhaa..Raja Kapor xder elie...RAJAGOPAL ada...elie berkenan x?..nanti msg apex suh gitau RAJAGOPAL, elie suka kt dia...gtau dia, elie nk kawin ngn anak RAJA...hahahahaa...

Orait, elie baru balik enjoy LionPore, xkn frustating lagi...

Elie Lily said...

nfx..
eh! nak kena cubit nih! nakal eh!buli eliee! siiiapplahh! hahaha

nFx said...

elie..
hahaha, mana ada buli elie...tu bagi idea bernas kt elie la tu...

elie bagitau yg mencabar minda skit...yg susah nk pikir...haaaa