Monday, October 17, 2011

Teman Tak Bernyawa...

Salam kalian... :)

Sejak dari dulu, memang daku bukan seorang kaki buku atau ulat buku yang cemerlang! kalau nak kata berjaya, boleh lah jugak, tapi tidak untuk cemerlang! for sure bila baca buku, selalunya hanya bila perlu, seperti contoh, time-time nak exam, (sehari sebelum exam, baru bukak buku) dan waktu-waktu yang bila diharuskan untuk membaca! 

but sometimes, i used to read! Novel atau magazine, (Remaja haruslah pilihan utama) daku layan saja..itupun daku akan baca kalau dah time kebosanan tahap gaban dan mungkin bila waktu-waktu takde benda nak buat, buku mungkin boleh jadi teman tak bernyawa untuk daku! sebab tulah orang kata, buku boleh jadi kawan sejati..entah iya entah tak, daku taram je! 

teehee! :D

Jadi bila dapat tahu kat Twitter yang ramai orang cakap Big Bad Wolf Books buat promosi buku murah-murah, haruslah daku nak tengok jugak! yelah, dah kata benda murah, sapa tak nak derr? buku-buku dorang jual start dari rm5-20 je semua, rugi gila kalau kau tak rembat kan? konon-konon daku nak buat hobi baru lah, membaca sementara menunggu kerja lepas abes diploma nih! ceit! 

ini yang kakya rembat bila sampai je kat Big Bad Wolf Book Sale! untuk dia saja dah berapa buah buku! kalau kau tengok kat situ, memang dia rembat semua series Shopaholic and buku-buku dari Meg Cabot! hah! baca lah kau sampai tercabot kepala, kak!

daku pergi Big Bad Wolf Sale kat Serdang hari tu pun, dengan kakya! dia yang sebok mengajak, daku ikot je..masuk-masuk dewan, mula terbeliak bijik mata! memang semua murah pun! magazine yang harga rm1 pun ada! gila lah! siap buku Twilight yang kat luar harganya rm60 hingga rm80++, kat Big Bad Wolf Sale kau boleh dapat rm20 je! apa cite wehh! tapi daku tak beli lah, sebab daku tak minat Twilight! ospps! sori Twilight fans! *takut jugak kang ada yang kejar daku dengan penyapu!* :D

mine yang tersusun senget-senget tu! rm8 je..rugi kalau tak beli! dan haruslah beli buku khas untuk remaja saja! tak teringinlah pulak daku nak baca buku pasal alam perkahwinan kan? awal lagik untuk berfikir ke arah tu! ececeh kau Elie~ 

bagusnya pergi ke Big Bad Wolf Sale ni, lepas kau dah rembat banyak-banyak buku kat situ, kau boleh dapat membership selama 3 tahun tau! untung kan? sapa nak bagi weh? dah lah murah, pastu dapat jadi member pulak tu! harus lepas ni daku jadi pembaca buku yang mithali kat rumah! ahahha!

nanti lepas daku dah redeem membership kad ni, boleh lah beli buku banyak-banyak, then buat koleksi kat rumah! bila dah banyak buku, boleh buat library, sewa buku pada orang yang nak! dan daku boleh goyang kaki, sambil baca buku dan makan biskut cicah kopi kat rumah! haaa..perancangan masa depan harus ada kan? :D

daku rasa memang agak rugi sikit pada sesiapa yang tak pergi book fair ni, sebab rasanya kau tak dapat kat tempat lain buku-buku murah ni...nak-nak lagi pada ulat buku dan pencinta ilmu! Big Bad Wolf Book Sale pun dah abes sesi dorang berjual beli semalam, so kalau ada event best macam ni lagik, maybe u guys should go there and rembat buku banyak-banyak! 

confirm tak menyesal! :)

now im reading this! Friends, Lover, Chocolate! haa..macam best kan? nanti bila daku dah abis baca buku ni, daku tulis karangan panjang-panjang kat belog eh? huehue!

eh, petang ni rasanya takde apa-apa plan! so jom lah baca buku sampai muntah! ada sesiapa nak temankan daku? dialu-alukan nih!

bukan ke Membaca Itu Jambatan Ilmu? :)

hik-hik! 

p/s: nasib baik umi tak bising sebab beli buku banyak-banyak! selalunya kalau daku beli majalah Mangga dulu, mulutnya macam bertih jagung! haha!

46 comments:

Pocket said...

pergh!!
memang rajin sunggoh kamu membaca,
sampai tersenget senget buku kamu beli...
(Ini ayat pemberi semangat, pocket baca dah intro kamu, kamu hanya baca buku bila dah bosan tahap gaban^^)

Mila Ahmad said...

dah lama tinggal sekolah so xdptlah nak jadi ulat buku hee~~~

Namee Roslan said...

boleh buat sewa ni ! :D saya pun skang tgh mula membaca balik. heh :) sebab banyak masa kosong.

Miss Y and Her World said...

jeles!!! teringin nak pergi, tapi tak pergi pun. sewel tak?

Alkisah said...

i minat baca blog je...

syafiqakarim said...

jelesssss.nak nak nak!

pilotHans said...

byknyer novel :p n i see a fedora selit di situ...nakkk! :p

Aimi Rosli said...

gempak gila kan Big Bad Wolf Sale (walaupun aku sebenarnya tak pergi tapi aku dapat rasa kegempakkannya). Haha!
wah, cukup lah masa nak habiskan semua buku dalam 5 bulan ni. aku pun banyak buku tertangguh nak baca ni.

tieha ismail said...

hekhek tieha kurang gemar baca buku...hewhewhew apatah lagi nak beli...kwang3

Syida Shukor said...

Babeeee, i dah 2 kali pergi sebab borong buku. Pastu sibuk beli cookery punya buku sebab nanti nak masak masak haha!

munirah said...

meg cabot :D saya pon tengah bace jugak :) she went all the way :) my sis yang pergi book fair tuh and die lah yang dah beli buukuuuu banyakbanyak :D dah tengah cuti ni memang mengisi dengan baca buku yang die beli lah *padahalonlinejekeja ;p haha

YNA said...

good for u dear :)

membaca jambatan ilmu..

skema giler, ahahaha

Anonymous said...

Bila kita membeli buku secara otomotik kita telah berjanji untuk membacanya. Buku utk dibaca bukan utk diperaga. Jgn jdkan buku utk dijadikan alat bg mengorat pustakawan2 ensem. Hihi
Hai kelememeh!

My Life's Journey said...

Salam pekenalan ..memang best kalu dapat rembat dengan harga mcm ni hihi ..nice info :)


Hihi pandai jugak empunye badan buat lawak di bahagian akhir entri hihi ..bertih jagung .. lucu2

♥Aien Najwa♥ said...

hehe..best nyer..kalo dekat ngna tempat ain, dah lame pegi..hehe..

Juaini Juliet Jamaludin said...

Ili, mana kau beli buku buku ni? Aku nak beli juga.

Nizam Ijam said...

banyaknya....xsuka la saya nak baca novel.....hu2

AnakRusa said...

wahm byk nya.. kasi pinjam 1.. he3..

cherry_ijau said...

malas baca buku bhsa omputih .. kehkeh

Eza Elhanis said...

Macam best je semua buku ni , haha nak pinjam ! :p

Elie Lily said...

pocket..
haha! tulah! senget-senget dah kepala elie ni! :p

Elie Lily said...

mila..
bila nak aktifkan semula?
hhaahaha

Elie Lily said...

namee..
jom g library! :D

Elie Lily said...

miss y..
hahah..jangan jeles! :D

Elie Lily said...

alkisah..
elie pun smee!! :D

Elie Lily said...

syafikakarim..,
meh datang umah..sewa, nak? :D

Elie Lily said...

pilothans..
haha..sewa r! :D

Elie Lily said...

Aimi..
rugi woh tak pegi!
kau haruslah suka tmpat-tmpat macma ni! heheh

Elie Lily said...

tieha..
elie time ada mood nk baca, baru baca! :D

Elie Lily said...

MUNIRAH..
hahhaha..
jom baca buku smbil minum kopi! peh! terbaik! :D

Elie Lily said...

yna..
skema tu harus! :D

Elie Lily said...

ANON..
weh paan! kau takyah nak jadik anon sgt eh! tau sngt kau tu along aku!tembak kang?! :D

Elie Lily said...

my life's journey..
hahah..betul! umi mmg mulutnya macam bertih jagung! :D

Elie Lily said...

aien..
hehe...nxt time kena pergi tau! :p

Elie Lily said...

juaini..
kat Big Bad Wolf Book Sale! dah abis aritu dah! :p

Elie Lily said...

nizam ijam..
takleh jadi geng elie nnt! :D

Elie Lily said...

anak rusa..
meh datang umah! :D

Elie Lily said...

cerry ijau...
kena rajin! nnt elie nk amek muet kot! :D

Elie Lily said...

eza alhanis..
hehe..meh lah datang umah..tgk buku apa nak?! hehe

nub said...

hehek. aku pi jugak. 6 kali. iyalah, sebelah2 jaa ngan upm maeps tuu..

habeh dalam 200 lebey la jgak. hehek. bila lagi mau borong sakan ya dak..

PCL said...

baca buku cpt ngantu tp baca blog ok2 je...haha ada aura lain dgn blog2 ni..salam singgah kenal.

Elie Lily said...

PCL..
haha..then baca blog i ari-ari oke? :)

aiNa yaZiD said...

dear....~!! i pun pergi big bad wolf juga.. ^^, seyes tak rugi beli. murah gile...

ehem2, i'm a twilight fans.. =)=) hihihi.

Elie Lily said...

shida..
elie pun terpikir nk blei buku masak, tapi tak beli2 gak! haha

Elie Lily said...

nub..
6 kali?
pergh! mmg kaki buku kau nih! :D

Elie Lily said...

aina yazid..
alamakkkk! jgn kejar elie dgn penyapu! larikk!
hahha