Friday, October 28, 2011

Berat Mata Memandang, Berat Lagi Bahu Memikul!

Salam kalian.. :)

Daku duduk bersama Atan di sebuah kafe, sambil minum teh tarik dan milo ais! sambil makan bihun sup, mula berborak tentang hal kami berdua...

Elie :  Kau amacam? Jadi ke kata nak tunang? Bila tu?

Atan : (mengangguk) Kau tau mana?

Elie : Kau yang cakap kat aku hari tu! Bila?

Atan : Tah! tahun depan kot! Tunggu Eka abis belajar lah!

(Eka merupakan kekasih Atan)

Elie : Owh. Eka tau kau sakit?

Atan : Tak! Aku tak bagitau pun!

Elie : Hah? Then? Kau nak simpan sampai bila? Better bagitau sekarang before dia tau dari mulut orang lain! 

Atan : Eh, aku tak tahulah Elie! Aku tak nak bagi harapan kat dia! Kalau hidup aku kawen la! kalau mati, takdelah!

Elie : Apahal kau ni? Takut sangat nak bagitau? 

Atan : Kau tak paham! Aku ni hidup entah bape lama lagik! 

Elie : Hurmm (diam dan terus diam)

**********************


daku tak tahu kenapa sejak Atan sakit, beliau banyak berdiam diri dari menjadi seorang yang mudah bergelak ketawa! kadang-kadang sedih juga bila melihat keadaan Atan yang sering menyendiri dan mudah melenting tak tentu pasal! mungkin beliau banyak memikirkan nasib diri sendiri dan Eka serta orang sekelilingnya! 

Namun sebagai kawan baik yang sudah menganggap Atan seperti adik beradik, adalah mustahil langsung untuk daku bergelak ketawa saat seorang adik berada di dalam keadaan menanti ajal! tapi apa yang boleh daku lakukan? mungkin menangis sendiri di dalam hati! ;(

Mungkin boleh tersenyum riang...tapi dalam hati, siapa tahu? Diri sendiri mungkin kuat menanggung nasib perpisahan dengan bekas kekasih, tapi jika perpisahan yang kekal bersama rakan karib, bagaimana rasanya? tak dapat daku bayangkan! :(

Benarlah kata orang...

Berat Mata Memandang, Berat Lagi Bahu Memikul!

Daku hanya mampu berdoa untuk kesihatan Atan dan berharap beliau tidak akan berputus asa! Kerana daku percaya, jika daku boleh lakukan untuk diri sendiri akibat peristiwa lalu, kenapa tidak beliau! mungkin keadaan kami tidak sama, tapi kita masih perlu terus memandang ke hadapan dalam kehidupan, kan?

Atan! Janganlah menangis! Cuba kuat sikit! :(

p/s: Mata bergenang, cuba menahan rasa dalam hati sendiri! Aduhai Elie! 

41 comments:

eRza farEeha said...

senyum menutupi kesedihan dlm hati..lbeh baek..hehe..share mslh ng mmbe rpt je..:)

munirah said...

semoga kawan elie sihat :) well, samasama lah doakan yang terbaik untuk kesihatan die okayhh ;) be strong elie :)

bel said...

lain orang lain dugaan. sesungguhnya Allah beri kita ujian kerana dia sayangkan kita. tabah tau elie :)

Azlan Hasan said...

hmm..aku masih igt lagi citer pasal atan nie..cuba laa ko persuade dia utk tell the truth kat kekasih dia..memang ajal maut di tangan tuhan tapi sebagai sebahagian dari hidup atan aku rasa kekasih dia berhak tau..walaupun atan tak kan bgtau ko just try pujuk dia from time to time..mana tau dia berubah hati ker... :D

Regards,
-Strider-

syafiqakarim said...

knp atan xnak bgtahu.hmmm.
sedih nih. eh eh.
semoga dia baik baik.anda kwn yg baik :)

Elie Lily said...

erza..
tak semudah itu nak berkongsi ttg rasa seseorang kat orang lain.. :(

Elie Lily said...

munira..
elie mungkin kuat..tapi atan tak sekuat yg disangkakan! T_T

Elie Lily said...

bel..
betull...
dia takkan menghukum umatnya sesuka hati,.kan?

Elie Lily said...

azlan..
i'allah..nnt lama2 mungkin dia akan cakap jugak.. thx ya bro! :)

Elie Lily said...

syafiqakarim..
takut mungkin? time kasih iqa! :)

nub said...

lagi dicerita pasai tu, lagi tak baik jadinya...

*pandangan ikhlas ceq

=)

Alkisah said...

sad story..

hope everything will be fine..

Yatie Musa said...

merah mak ngah! hehe. cantik dear,

nikmatilah hidup dengan riang gembira ya.. =)

Ihsan Arifin said...

alahai alahai alahai ;(

✿ cik atie said...

hurm.. pray for him ! :)

fadh leyanie said...

Atan kena kuat semangat..

.diannorhayati. said...

hmmmm faham ape die rase tu.


betul berat mata memandang,berat lagi bahu memikul. ask him to be patience and u as a friend should support him,okay? :)


btw,thanks singgah blog. hee

Namee Roslan said...

kesiannya atan :( em Allah tarik nimat kesihatan dia sekelip mata je kan. tp elie main peranan juga skang untuk terus bg smangat. kami smua doakan atan cepat sembuh. insyaAllah. kesiannya baca bnda mcm ni :(

amir aizat said...

get well soon !

Aku Si Pujangga said...

huhu... sad story..

♥Aien Najwa♥ said...

sedih nyer..dier kene kuat..

asfira aminuddin said...

kesian kat ur friend babe! die sgt kuat! semoga die tabah mengahadapi hidup :)

malika said...

ellie,

I know you will not wasting your time for him.. go find a better future. wishing you the best!

Leo "Ricky" Huzair said...

errmmm

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

sangat paham perasaan yg disimpan di hati atan itu.. huhu~ berat kalo nak diceritakan pada gf dia tu..huhu

Elie Lily said...

nub..
mungkin juga ya..

Elie Lily said...

alkisah..
harapnya la.. thank you ya.. :)

Elie Lily said...

yatie musa..
i'allah..tq btw

Elie Lily said...

ihsan..
:(

Elie Lily said...

atie..
always sayang! ;)

Elie Lily said...

fadh..
dats y..tapi atan tak sekuat elie! macam mana? :(

Elie Lily said...

dian..
i tak pernah berhenti support dia sayang!

Elie Lily said...

namee..
itulah dia kuasa tuhan. kan..kita tak boleh lawan!

Elie Lily said...

amir aizat..
i'allah! :)

Elie Lily said...

aku si pujangga..
sedih kan..

Elie Lily said...

aien najwa..
betul! :)

Elie Lily said...

asfira..
doakan dia ya?

Elie Lily said...

malika..
rasanya u salah coment entry ni yang! hehe

Elie Lily said...

abg leo..
apa ermmm?

Elie Lily said...

C.M.A..
sebab tulah entry ini bertajuk Berat mata menandang, berat lagi bahu memikul! :)

shuhadaothman said...

semoga atan cepat sembuh..sentiasa doa untuk dy :)