Saturday, September 3, 2011

Selepas 20 tahun...Ini Kali Pertama!

Salam kalian... :)

Sepanjang umur 20 tahun ni, daku rasa paling last daku sambut birthday dengan kek ialah pada waktu daku kecik-kecik dulu! zaman daku main polis entry (polis and thief) dengan geng-geng sekolah tadika! hah! sekarang kau kiralah sendiri dah bape lama daku tak ada sambut dengan kek ni segala! T_T
 
sebab tu bila dapat tahu yang sepupu daku, Amin, yang juga birthdaynya sama dengan daku 31 ogos lepas nak celebrate birthday bersama, daku macam terkedu, terkejut, terkentut dan segala ter! alahai..orang putih kata speechless lah derr! sebab ikutkan, ini mungkin adalah kali pertama daku sambut birthday sendiri selepas 20 tahun! :D

setelah sekian lama, memang nak menangis rasa bila tengok nama sendiri tertulis kat atas kek! :p

kau percaya tak bila daku kata, seumur hidup daku, tak pernah kena lagi baling-baling tepung, telur dan air lumpur time birthday sendiri? daku buat bendalah tu time birthday orang, memang selalu...tapi time daku, memang tak dapatlah! sebab apa? sebab time 31 ogos, semua orang confirm-confirm diisyhtiharkan CUTI!! so kau cakaplah kat daku macam mana dorang nak baling tepung kat daku time tengah cuti??

ni Amin, merangkap sepupu daku yang umurnya baru 14 tahun! tapi kau tengoklah sendiri budak 14 tahun pun tingginya dah melampau-lampau! daku ni, time 14 tahun dengan 20 tahun macam tak ubah je tingginya! T__T *nanges sambil kesat air idong*

bila hari jadi sendiri dah lama tak bersambut, daku pun macam dah lupa macam mana rasa indahnya perasaan bila dinyanyikan lagu birthday secara beramai-ramai! salu nyanyikan kat orang lain, daku tak rasa pape pun, sebab bukan daku yang merasa..sekarang ni, bila ada ramai orang yang nyanyikan lagu hari jadi untuk daku, kau tau tak macam mana daku rasa? Sumpah nak nangess wooo! :) 

Umi cakap kalau apa-apa, kena dahulukan dengan baca doa..kau tengoklah daku baca doa pun, tunduk-tunduk! sebabnya terharu sangat-sangat! tahu tak time tu rasa macam nak terkeluar air hidung? haish!!

saat tiup lilin memang kau jangan tanya daku macam mana rasanya! time tu baru daku sedar yang daku dah 20 tahun! wooohaaa! gila cepat masa berlalu! macam tak sedar yang daku dah jadi gadis remaja yang makin hari makin meningkat umurnya! ceh! apsal cepat sangat hari berlalu pun tak tahulah!

fuuuuuhhh! sekali tiup je dah terpadam api! gila hebat tak penangan bibir mungil daku yang dah lama tak tiup lilin hari jadi sendiri? hahahha

Selalunya kalau kat kolej, junior-junior panggil daku Kak Elie, daku tak rasa macam 20 tahun sangat...tapi bila on the celebration day haritu, Amin tanya...

Kak Elie, ni birthday yang ke berapa?

daku jawab...

yang ke 20 tahun!

Okey! barulah diri sendiri dah betul-betul sedar yang daku bukan kanak-kanak yang boleh duduk di bawah ketiak umi lagik! bukan lagik remaja manja yang nak mintak umi abah dodoikan time nak tidur, bukan lagi Elie yang perlu sentiasa bergantung pada orang lain untuk terus pandang dunia! Hello Elie! kau dah 20 tahun! 20 tahun! arghhh!

budak umur 20 tahun boleh buat peace lagik kan? tak pe kot kalau sampai 50 tahun pun peace tu lekat kat jari time nak bergambar?! sebab still boleh kawen kan kalau buat peace time birthday? Eh? Teeeheee! ;)

mungkin kalau tak sambut birthday kali ni, daku pun mungkin tak sedar yang umur sekarang dah meningkat remaja! orang cakap, kalau kita makin tua, kita makin matang! tapi daku sebelum umur masuk alam 20-an lagi orang dah cakap daku matang! apa kes ni woii?! kau tak percaya, pergi tanya kawan daku sekor-sekor! phew!

ini mungkin jadi sejarah untuk diri sendiri! woi, tau tak yang nak dapat sambut hari jadi sendiri memang susah?! sebab tu sampai tak perasan bila disuap kek dan daku telan je walaupun diri sendiri memang tak pernah-pernah sukakan kek!!  >.<

dikesempatan ini, daku memang patut ucapkan ribuan terima kasih untuk semua yang menjadi pemerhati kepada kehidupan daku sehari-harian! walaupun dah cakap kat entry yang lepas, tapi daku still lagi nak ucap A Million Thank You kepada umi abah, kekasih, rakan-rakan, orang sekeliling dan semua orang yang menyayangi diri ini, memberi sokongan tidak terhingga kepada daku sepanjang 20 tahun ni, dan semua yang pernah hadir dalam mewarnai kehidupan daku sebagai gadis bernama Elie ini...

Terima Kasih sangat-sangat! Jasa Kalian dikenang! :)

Ehem! bukan umur 20 tahun saja gila kamera kan? yang dah kertu pun turut sama rupanya! okey! sekarang dah boleh nampak kan generasi daku memang gila-gila! janganlah salahkan ibu mengandung! pfft!

owh! mereka-mereka yang turut menyokong kehidupan daku secara tak langsung juga, ribuan terima kasih daku ucapkan! kerana kalian, diri ini terasa begitu berharga! ewah! dah macam iklan Loreal Paris la pulak! teehee! :D

sudah 20 tahun, tak sangka dah jadi pangkat makcik kepada 4 orang anak sedara dah daku ni! Beby kecik tu, anak sedara daku yang baru 6 bulan lahir! hehehe...pasni maybe patut rajin membahasakan diri kepada anak-anak sedara sebagai Aunty Elie! bukan lagi Kak Elie! kah-kah! :D

lepas 20 tahun, banyak perubahan bakal berlaku! bulan September ni, daku mungkin akan habis belajar peringkat diploma...then i'Allah sambung study untuk ke degree.. Lepas degree, tak tahu lagi mana arah tuju..mungkin kerja? mungkin masih belajar? mungkin kawen? atau mungkin sudah tiada? owh! daku tak tahu dan tak tahu! semua kena serah pada DIA yang Maha Tahu! kan? :)

ini budak yang dah 20 tahun! ada macam kanak-kanak ribena lagik tak? ;)

dan selepas bergelar 20 tahun ini...

Kalian doakan yang TERBAIK untuk daku ya? 

xoxo! ;)

eh, cube bukak blog Doktor Love, tengok apa dia tulis tentang hari jadi kami! ada sesuatu yang comel gile kot di sana! time kasih doktor! Teeehee!

p/s: dari dulu daku asyik tunggu umur 21 tahun! tak tahulah apa akan jadi time umur daku 21 tahun tu! hurmmm!

131 comments:

Anonymous said...

Pertama! yeayy!
Salam Ulangtahun Kelahiran, Elie....
Moga dipermudahkan segalanya oleh Allah....

(ABAH, 2011)

nub said...

yes aku lagi muda! haha

*syoknya abah sndiri komen

Hanz Lee said...

hahaha abah yea! tue hery...haha. haah hery. hurmmm
sambut bufday sweet 14 sama2 ngan sepupu. best woah. cam kemba.

Cik Areen said...

hep belated bufda, junior.
btw, lawa la baju.

Doktor Love said...

Tanjobi omedeto gozaimasu sayang.
May God bless u. [♥]

_________________________
I have added cool emoticons to this message.
To see them go to http://x.exps.me?34f3b5ed3d88527c57049a0e12970d57

amri lawak kelakar said...

btul x 20 ni? ke salah tulis dlm ic tu?nampak mcm budak skolah menengah je.hehe..btw,hepi belated bday ye..:-)

mysara ramlan said...

happybirthday eli!! love u!!!!

puteri kasih said...

Happy Birthday Eli...nak kek...hehehe

Namee Roslan said...

elie comelnya. 20 tahun tapi macam 15 tahun je muka . masih baby baby :) selamat hari jadi :D

HUNNY RARA said...

welcome to 20's ili....semoga dapat membiasakan diri dgn angka 20..hehehe

lella lala walaa said...

elie comell terr.. nak kek sikit! :)

Liyana Aziz said...

kek macadamia... bawak balik puncak ok, elie kan tau yana suka kek! eheheheheh

eh eh, sama je tinggi dengan sepupu 14 tahun tu, kalau org yg x kenal mesti cakap sebaya... hekhekhek

happy birthday lagi!

iMBobo said...

dah jadi anak dara dah pun, mana boleh duduk bawah ketiak mak hehe.. anak merdeka rupanya.. selamat hari lahir dan selamat merdeka! :)

ZORA said...

wah seronoknya..
btw selamat hari lhir..:)

NARDtheNERD said...

happy birthday..
nak cake sikitt :)

gadiest ❤ said...

happy belated birthday elie..
sorry lmbt wishhh =)

*cake cam sedap jep.nk sikett boleyh?

asmira surianie said...

slmt hari lahir ye..
best la da bsr2 pon smbt lg,kte dah bsr ni tak smbut dah..stakat org wish jela :D

enyheartsdiamond said...

wee! saya tak pernah pun celebrte besday begitu :')

teringin juga!

happy belataed besday dear!

God bless <3

Cik tikah said...

bestnya ada party birthday! :D Happy birthday dear!!!!!!!!!

KAMIHIDUP said...

KAMI kembali, hiyargh! HBB. Selamat hari raya, maaf zahir dan batin dari KAMI. :)

ika said...

selamat hari jadi...:)

Nur Atikah said...

selamat hari jadi ^^

[sutera kasih] said...

yg pasti after 21, bleh ngundi dah hehe

saya pun agak jarang celebrate birthday dgn member2..rasanya mcm tak pernah pon sebab masa birthday org semua cuti huhu :(

so tak tau pulak apa rasanya celebrate birthday dgn member..

apapun, nikmatilah umur 2o tahun tu dear..hehe

syahirooAhmad said...

Moga murah rezeki dan dipanjangkan umur geng.. :)

♥ nana i am ♥ said...

HAPPY BIRTHDAY adik elie sayang~ :)
taknak laaa cakap belated.macam tak best kan.huhu.sorry for the late wish dear..akak doakan awak dipanjangkan umur,dimurahkan rezeki,dikurniakan kesihatan yang berpanjangan oke..may Allah bless you always adik elie..lot's of love-kak nana- XOXO

Pocket said...

kamu bukan Teenager lagi tau!!
si sila berlakon macam kakak kakak :D

domino's pizza!! banyak nyer!!
daah tingin nak makan pizza plak.

Happy birthday yer..
moga pocket akan lihat wajah tu dok senyum disebalik kek nyer yang ke 60 nanti :D

Mila Ahmad said...

da 2o taun makin cumell larh...

SheyPull said...

wah best nye...mkn x jemput i pun ek..:(



JOM singgah blog saya nak... Lah...nie ke myvi EXTREAM tuh....

.izzati liyana. said...

terbaca comment kat atas tu. puncak? puncak mana? muka mmg nmpk mcm familiar. tp xsure.

btw, happy belated birthday. seronok lah dah tua-tua pon potong kek kan. :P semoga happy selalu.

hanaahmad said...

walaupun kau kata itu untuk pertama kali sebenarnya setiap tahun beshday kau disambut seluruh rakyat Malaysia tahu? hehehe. happy bornday. may Allah bless u. ameen. :)

Fara E's said...

comellllllll ! happy befday ;p

bloghok said...

mcm cinderella..kifkifkif

Syida Shukor said...

Selamat hari lahir Elie, kek SR kan? ;)

sYafIk-wAy said...

wahh untung laah , da besar panjang dah pun !

Encik Psychopath said...

Alam dewasa ni menakutkan. Gudluck. Happy belated bday :)

Alkisah said...

happy belated birthday & selamat hari raya maaf zajir dan batin

amranaiman said...

epy belated besday :D

cik ungu said...

happy belateedddddd

ghostwriter said...

hye, sis..! Salam ulang tahun kelahiran, moga Allah memberkati hidupmu dan ingatlah bahawa umur dunia yang ditambah setahun ini mendekatkan kita kepada umur akhirat yang datang bila2 masa sahaja... hehhe.. lebiu! =)

L said...

sonoknyer dier.... hpy befday..=)

jom bacer seket..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2011/09/beribadah-tp-xberakhlak.html

misyamissyou said...

wow...happy belated birthday..and selamat hari raye :D

bighagenjo said...

Sweeeet la kamoo...

best kan rasa dia org sambut beshday kita.

wish u luck in ur life k dear

yusuf said...

wah, selamet ultah ya...

salam kenal

Leo "Ricky" Huzair said...

nak kenal dgn sepupu.....

Elie Lily said...

abah..
yeah! anda bertuah! comenter pertama! yeehaa! :)

tq btw! ;)

Elie Lily said...

nub..
hang 19 ea? hahhaa

Elie Lily said...

paan..
aah..ery..
da kenapa kau? :p

Elie Lily said...

kak areen..
tq senior! :)

Elie Lily said...

atein..
selamat hari jadi juga sayang! ;)

Elie Lily said...

amri..
betul! tak salah la!
nk cek ic elie kaa?
hahha

time kasih amri.. :)

Elie Lily said...

mysara..
love u more sista! :)

Elie Lily said...

puteri kasih..
time kasih puteri..
meh datang umah, makan kek! :)

Elie Lily said...

namee..
tq namee..
elie muka budak2? alamak!
pasni kena wat muka macam mak orang pulak la! hiihih

Elie Lily said...

kak fara..
elie da 20! yeay! :p

Elie Lily said...

lella walla lala..
comey ke comot?
hehehe

Elie Lily said...

yana..
kek dah abis broo!
hhahha..

ala, da versi kecik molek, jangan salahkan ibu mengandung la!hehehe

Elie Lily said...

imbobo..
sapa cakap tak boleh duduk bawah ketiak mak kalau jadi anak dara pun?
hahahha..

time kasih yaw! :)

Elie Lily said...

zora..
thenkiu zora! :)

Elie Lily said...

nardthenerd..
tq nard!
meh makan kek sama2! :)

Elie Lily said...

gadiest..
tq sista! :)

Elie Lily said...

asmira..
semua secara kebetulan kot..
kalau tak mmg tak sambut pun.. :)

Elie Lily said...

eny..
nnt mesti eny dapat jugak!
time kasih yayang! :)

Elie Lily said...

cik tikah..
time kasih ya tikah! :)

Elie Lily said...

kami..
time kasih kami!
wow! 3 wishes skali gus! :)

Elie Lily said...

ika...
time kaish ika! :)

Elie Lily said...

atikah..
thanks sista! :)

Elie Lily said...

sutera kasih..
time kasih!
i will sista! umo 20 terlalu banyak bnda yg perlu dilakukan! :)

Elie Lily said...

shahirooahmad..
ofcos! tq geng! :)

Elie Lily said...

kak nana..
panjang wish! tenkiu soo much kakak!
love uu! :)

Elie Lily said...

pocket..
macam mana kalau elie jadi macam mak-mak? hahaha

Elie Lily said...

mila ahmad..
comel ke? blushing! :p

Elie Lily said...

syelpull..
jom makaaannnn! :D

Elie Lily said...

izzati liyana..
im puncak perdana's student! :)

Elie Lily said...

hanaahmad..
yes! its true! so mmg patut bersyukur la kan? :)

Elie Lily said...

fara e..
heheh..time kasih babe! :)

Elie Lily said...

bloghok..
elie takde kasut kaca la pulak! :p

Elie Lily said...

syida syukor..
yeap! SR! :)

Elie Lily said...

syafik way..
pasni da boleh kawen kot.hahhah

Elie Lily said...

encik psychopath..
menakutkan?
okey! kena get ready mental ni! :D

Elie Lily said...

alkisah..
time kasih bro! selamat juga untuk kamu! :)

Elie Lily said...

amranaiman..
tenkiu-tenkiu! :)

Elie Lily said...

cik ungu..
thank you soo much! :)

Elie Lily said...

ghostwriter..
wow! terharu betul lah! tq sista! :)

Elie Lily said...

L..
tq yaw! :)

Elie Lily said...

misyamisyou..
time kasih misya sayang! :)

Elie Lily said...

bingagenjo..
umo 20, sweet itu letaknya di mana eh?
ahhaha

Elie Lily said...

yusuf..
time kasih...dan salam kenal buat kamu.. :)

Elie Lily said...

abg leo..
budak bawak umo tuu..

Leo "Ricky" Huzair said...

negatifnye...

org ckp nak kenal jek bknnye nak buat ape2 seyh....

Elie Lily said...

abg leo..
mana ada cakap pape..
cakap budak bawah umo je..
tak sesuai untuk berkenalan lagik kot..
skrg sapa yg negatif?
elie ke abang?
ceh!

Leo "Ricky" Huzair said...

kenape x sesuai lak?

Kawan jek xkan x boleh meh..

Elie Lily said...

abg leo..
adalah sebabnya kalau elie tak bg kawan tuuu..
haiyaaa!

Leo "Ricky" Huzair said...

jgn complicated kn keadaan....

Ily suke buat cmtuh....

Elie Lily said...

abg leo..
eli belajar dari abg kot.. ;)

Leo "Ricky" Huzair said...

jgn nk memandai tuduh org....

sendri pny perangai mau ckp blaja dr org...

piiirraaahh

Elie Lily said...

abg leo..
mmg kalau bnda yg kita sendiri cakap n buat, kita takkan ingat..melainkan orang yang melihat kita cakap n buat tu lebih mudah ingat berbanding kita..

ini fakta..bukan auta! sekian!

Leo "Ricky" Huzair said...

ahh...x semestinya.

in this condition right now, I said that u're trying to complicate things...

Which as a result of escapism, u throw it to me and said that u learn it from me...

I ask only not to complicate things...!

cheh...mmg suke complicate keadaan x mau ngaku lak.

Elie Lily said...

abg leo..
alahai..abg pun complicated la! tak yah nk suruh elie ngaku sangat la..
ape daaa!

Leo "Ricky" Huzair said...

abg bkn complicated...abg unpredictable...

ok? ngerti?

Elie Lily said...

abg leo..
unpredictable la sangat!
celah mana tah!

Leo "Ricky" Huzair said...

eh...klu abg tak unpredictable...

xkan la amek mase smpai 2.5 years kn?

x bleh predict la tuh ngeng...ish3

tau nk menang jek dier ni...

Elie Lily said...

abg leo..
tak payah nk unpredictable sangat la abg leo! poyo je!

elie nak menang? tak payah tau la..kadang2 abg boleh la menang, tapi salu ngn elie abg je yg kalah kan? lallaala~ :)

Leo "Ricky" Huzair said...

mengalah dgn kalah lain ok Ily?

Elie Lily said...

abg leo..
eh, elie tak cakap pasal mengalah pun? apasal tiba2 je ni? :)

Leo "Ricky" Huzair said...

Memang la Ily x ckp, abg yg ckp...

Abg bkn kalah tp abg mengalah la demi Ily...

Elie Lily said...

abg leo..
wah! terharunyyaaa! :)

Leo "Ricky" Huzair said...

nmpk sgt x ikhlas kome ni....

Elie Lily said...

abg leo..
tak ikhlas pulak dia cakap?!
hurmmm..
tak tahu da macam mana nk buat abg percaya cakap elie ni..
*nangis jap!*

Leo "Ricky" Huzair said...

x payah nk menangis sgt....

politik itu semua...

awat senyap? tdow ek td?

Elie Lily said...

abg leo..
politik itu membosankan kot!

senyap?? tdo la kot? tah!
hahha

Leo "Ricky" Huzair said...

xde la bosan mana...

biase jek...

sengal tau Ily ni

Elie Lily said...

abg leo..
yela..bukan ke abg nk bertanding mpp naik degree nnt? elie boleh jd penyokong abg! hahah!

Leo "Ricky" Huzair said...

Peh...x bleh simpan rahsia arr dier ni. cheh

Elie Lily said...

abg leo..
opss! itu rahsia kaaa?
igtkan boleh gtao satu dunia abg leo nk bertanding! :D

Leo "Ricky" Huzair said...

tak alert btul...

Elie Lily said...

abg leo..
sebab terlalu alert rasanya jadi macam tu! heh!

Leo "Ricky" Huzair said...

then x gune jugak la....

Elie Lily said...

abg leo..
cakap orang tak guna?
huh!

Leo "Ricky" Huzair said...

terase ker?

Elie Lily said...

abg leo..
ini conversation antara kita je rasanya..kalau tak tuju pada elie, pada abg sendiri lah tu..takkanlah nk cakap diri sendri tak guna pulak kan? alahaiiii

Leo "Ricky" Huzair said...

abg ckp...kalau alert sgt smpai jd x btul mcm tuh then x gune la...

Elie Lily said...

abg leo..
ye..yg tu elie tau..
pastu elie saja tulis balik cakap orang tak guna..yg abg ckp terasa ke tu kenapa?
mstilah org igt abg cakap sapa2 tak guna ke hapa! ceh!

Leo "Ricky" Huzair said...

sbb tuh abg tny terase ke?

Ily x sepatutnye terase kn...

Elie Lily said...

abg leo..
sepatutnya abg tak payah balas balik apa yg ili tulis tu..adoiiiiii!!!

Leo "Ricky" Huzair said...

Oh...abg kene follow Ily pny 'sepatutnye' la?

mcm tuh plak...

Elie Lily said...

abg leo..
sepatutnya la, kot? kot lah! hahha

Leo "Ricky" Huzair said...

sorry...I'll have to pass this one

Elie Lily said...

abg leo..
what ever senior..

Leo "Ricky" Huzair said...

gggrrrr.....

Z said...

Nak pantat kakak 0177172375

Z said...

Nak pantat kakak 0177172375