Sunday, July 31, 2011

Sebulan bersama Ramadan!

Salam kalian... :)

Eh! Esok dah puasa lah! ;)

Teheee!

bila masuk bulan puasa, perkara pertama yang bermain dalam kepala otak daku selain menambah pahala dan beribadat, ialah dapat berkunjung ke Bazar Ramadan! yes! confirm banyak gerai yang menjual makanan di Bazar Ramadan! heheheh!

tapi kalau ditanya apa yang akan dicari untuk juadah berbuka puasa haruslah makanan yang sedap-sedap! nak-nak lagi selera di bulan mulia ni lain macam sikit, memanglah mintak kaki sekor-sekor bila mana kepala otak asyik terbayangkan Murtabak! pergh!

  Ya Allah! yang ni kalau dapat makan cicah kuah kari ayam, dari air tangan ummi ni, walawehhh...Sumpah sebulan daku tak makan nasik pun takpe!! :D

kemudian confirm anak tekak asyik menjerti-jerit nak makan ayam percik! kalau hari-hari takde pulak teringinkan ayam percik ni bagai! fuh! tiba-tiba time bulan ramadan, mata masuk asap bakar ayam pun kau dah tak kisah punya, janji dapat puaskan hati sendiri dengan santapan lazat hingga menjilat ibu jari sendiri! time tu lupa dah adab makan dekat meja! teehee!

 Woi! saat daku post gambar ni, sumpah telan air liur sebijik-sebijik! anak tekak rasa nak meronta-ronta menjerit nak ayam percik! nak ayam percik! T_T

dapat pulak telan dessert lembut-lembut macam marshmellow tapi versi melayu punya, kuih Tepung Pelita, memang kau tak hingat dunialah melantak time berbuka! sebijik tepung pelita tu, makan macam telan bubur je..takyah kunyah-kunyah dah! dah kata lembut..kan? kan? muahahah!

 owh men! apasal suci sangat kaler dia ni?! rasa sayang nak makan sebijik-sebijik! tapi teringin nak telan sekali dengan daun pisang buat kulit tu, jangan cakaplah! adoiai!!

Wah! kesedapan-kesedapan! :D

Demmm!

tapi bulan mulia ni, waktu berbuka haruslah berpada-pada, lebih elok berbuka dengan kurma sahaja! perbanyakkan ibadat sentiasa, barulah mendapat keberkatan dariNYA! 

betul tak semua? :)

 Puasa kali ni, 2 minggu daku tak dapat balik berbuka dengan family! nasib kau lah Elie, sibuk sangat dengan urusan di kolej! ;( Umi, abah, kakya, nouha! kalau makan sedap-sedap, jangan lupakan daku di sini ya? sobs-sobs! T_T

SALAM RAMADAN BUAT KALIAN SEMUA! :)

p/s: puasa yang lepas, daku turun 3 kg! kali ni, agak-agaknya, berapa eh? teehee! :D

34 comments:

Thumbelina Iena said...

selamat berpuasa elie =)

makan tepung pelita dengan riang hati!! sedap~~

Si Pujangga said...

hai tuan empunye blog elie lily.. haha.. selamat berpuasa.. :)

Elie Lily said...

iena..
betul2! tak zabar nk membeli!
hahha.
selamat berpuasa jugak ya?! :)

Elie Lily said...

si pujangga..
sme goes to u bro! :)

Cik Areen said...

syg, pose baru nak stat esok, awak da susun da juadah berbuke.
heheh.

Nur Atikah said...

selamat berpuasa ^^

Liyana Aziz said...

yana x nak g bazar dengan elie... bluwekssss!!! dah plan nak buka puasa dengan quaker oat je... lalalalala

Kuchiki EnnaMoon said...

terliur!!!! huhuhu

Angelika said...

alamak! terliur tengok ayam percik! hehe selamat berpuasa jugakkk!

EkaBukanMakcikKau said...

kuanggg hajaqqqqq kau letak ayam percik febret gua dalam entri lu . lu pilih smackdown ke hempuk pale hotak di dinding ? pilihhh cepatttt

HAZWAN17 said...

selamat berpuasa ye elie

Caythrine Amanda said...

salam ramadhan juge... :)

cEro said...

makanan2 di atas laa yg selalu jadi sasaran bila pergi bazar ramadhan...
tp smalam hari 1st, tak turun bazar laa, sbb tido...hahah

Alkisah said...

3 gambar itu wajib dimakan pada bulan puasa.. hehe

Mr.B[e]ave[R] said...

banyak nye gambar makanan yang di tunjuk..jangan kembung kan perut di bulan puasew..hehe

carlos n clara said...

selamat berpuasa adik elie :)

✿ cik atie said...

tensyen!
semua gmbr mkann jew!

Red said...

huaaaaa...terliur tengok gambaar tu.. nasib baik lepas buka =..=


Macamana Nak Buat Orang Berhenti Addict Main game.
(Baca Kalau Boyfiend Korang Suka Main game Atau Korang Sendiri Suka Main game)

Aisya J said...

wahhh sedapnya murtabak! hehe selamat berpuasaa :D

Elie Lily said...

cik areen..
ofkos la kakak senior! pencinta makanan yang tegar kot! :)

Elie Lily said...

Atikah..
kamu juga begitu sayang! :)

Elie Lily said...

liyana aziz..
bukan ari2 yana g ngan elie ke?
hahah

Elie Lily said...

kuchikki..
basahlah blog elie ni!
hahah

Elie Lily said...

angelika..
hahha...sama lah kita! :D

Elie Lily said...

ekabukanmakcikkau.
aku nak side kick! boleh?

Elie Lily said...

hazwan..
thanks ya hazwan! kamu juga selamat berpuasa! :)

Elie Lily said...

cathryne..
pose! jangan tak puasa! :D

Elie Lily said...

cero..
rugilah tak turun bazar time ramadhan! terliuq ooo! hehe

Elie Lily said...

alkisah..
ofkos! tak sabar nk beli murtabak! :D

Elie Lily said...

mr beaver..
hahha..makan ikut kadar je.. :D

Elie Lily said...

carlos and cara,.
terima kasih ya? kamu juga begitu! :)

Elie Lily said...

cik atie..
elie kott!haha

Elie Lily said...

red..
ahahhah..mulut bocor! :D

Elie Lily said...

aisya J..
selamat berpuasa juga aisya! :)