Saturday, May 14, 2011

MASA UNTUK MEKUP! (REPOST)

Salam kalian... :)

Daku bukanlah seorang gadis yang hebat dalam menggunakan mekup di atas muka sendiri!


kalau keluar rumah pun, cukup hanya sekadar eyeliner, bedak muka dan liptik sahaja untuk penghias muka! kalau rasa nak cun-melecun sikit, calitlah eyeshadow di mata! itu pun dengan earth colour sahaja! :)
tapi jarang sekali nak mekup tebal-tebal bila ke sana sini..kalau nak ke kedai Mak Kiah belakang rumah tu, tidaklah daku nak conteng mekup sana sini kat muka ni hoi! buat bazir je mekup rm 10 tu! teehee!



disebabkan cuti sem ini adalah sekejap sahaja, jadi masa yang terluang digunakan untuk berehat saja di rumah! dan bosan-bosan, daku bukak Youtube, mula godek tajuk itu dan ini untuk peneman waktu sunyi! garu-garu kepala, takde idea nak tengok video apa.. tiba-tiba, terpandang beg mekup atas meja, terus daku taip MEKUP di kotak 'Search' kat Youtube!



kot-kotlah boleh belajar mekap dari satu-dua video kat Youtube ni, then mana tahu pasni daku boleh mekup muka sendiri sampai cun-melecun macam Rozita Che Wan ke..terus tentera laut kat Lumut tu hantar rombongan masuk pinang daku esok hari...mana lah tahu kan?! muehehehe. :D



dan tiba-tiba, terjumpalah satu video mengenai mekup, di mana memang sesuai untuk mereka yang amatur macam daku ni untuk belajar mengenai asas mekup! kalau tak percaya, kalian saksikanlah video tersebut dengan mata kalian sendiri! :)




bagaimana? hebat kan? :)


setelah beberapa kali menonton video tersebut, daku telah mula berconteng-contengan muka sendiri dengan menggunakan mekup yang sedia ada! dan hasilnya...


:
:
:
:
:
:


TAADAAA! ;)


Daku cuba menggunakan warna-warna yang biasa saja seperti putih, kuning dan biru..tapi tak sangka betul rupanya mudah saja nak mekup dan menjadi cantik! ingatkan ambil masa berjam-jam lamanya! rupanya tak sampai sejam pun! sambil mekup muka sendiri, sambil-sambil ym dengan buah hati, Noddy!


Elie : Sayang! cyg tengah main mekup-mekup!


Noddy : Eh, by mekuplah macam Hantu Kak Limah! Barulah cantik!



Haish! Jahat betullah Noddy ni kan?! :D


Lepas ni, boleh lah bukak Youtube lagi, dan belajar pasal mekup! untung-untung boleh try lekat bulu mata palsu pulak kat mata lepas ni, nak kalahkan Lady Gaga katanya! hahahaha


rambut kasi ikat serabut sikit..touchup apa yang patut..and im ready!


Sayang! Jom pergi DATING!


teehee! ;)


p/s: mekup daku hanya berharga rm10 je! berjimat cermat itu amalan mulia, kan? :)

30 comments:

Amoi said...

tak pandai makeup

wuuuuuu

MiSzy DiaN said...

c kaka comel makin tembam pula yaaa heheee

Hanz Lee said...

pandai anda meluangkan masa cuti..
abes lah Mai, lepas nie hilang job dye. haha

Ija AppLe :) said...

err.. . . klas mekap ke ni ek??
keh keh ~~~
gojes btw :)

Elie Lily said...

amoi..
elie pun tak pandai..
sebab tu guna youtube!heheh

Elie Lily said...

paan..
eh..tak boleh!
mai jurumekap terhebat zaman kini kot! takkan aku nak kalahkan dia?!
:)

Elie Lily said...

dian..
owh tidak!
jangan disebut tentang tembam itu wahai adikku dian! hehhe

Elie Lily said...

ija..
taklah..sja menghabiskan masa lapang je..
hahhaha..
thx btw honey! :)

Momok Nadim said...

tak minat ngan perempuan yg mekap tebal2x..sbb tu dapat awek yg simple tp cute..:)

aidatulhjr said...

dah follow elie.. jenguk2la blog kte klu awk free yeh? :)

Elie Lily said...

aidatulhjr..
thx ya..nnt elie terjah blog kamu pula! :)

MiZ Rayy said...

huyoo.. huyooo.. kita serupa.. aku pon suka main mekap. bukak u tube. aku mmg slalu tngok tutorial amoi nie.. cntik.. siap ada cra mekap untuk yg bercermin mata cm aku nie.. huhu.. tp keluar rumah xreti plak nk mekap.

Elie Lily said...

momok..
baguslah..mekap tebal2 pun tak cun!
jaga awek kamu yg cute tu baik2 tau! :)

Elie Lily said...

mis ray..
betul2..video mekap dia mmg best kot! sebab tu amek dia untuk apply mekup kat muka sendiri!hehhe
:)

Liyana Aziz said...

asal macam chubby ni?? nak join the club ek??? kikikiki... conteng jangan tak conteng...

Scya Lollita said...

cik scya pown pakai MAC je , murah :D

aeda said...

nice..nt nak try makeup jg..:)

Elie Lily said...

aeda..
hahah..
tu saja elie ngade2 conteng muka! :p

Miss Hadiah said...

youtube michelle phan..she is very gorgeus ....byk buat vid sal makeup...homemade facial jugak....try la cari...info yang sgt menarik and simple jek..

SyerAgh said...

jom date!

Elie Lily said...

mis hadiah..
tulah..gorgeos sangat2!
i love her video! :)

Elie Lily said...

syeragh..
jom2! tehee!

aeda said...

hehee..xpa..ngada2 pun ok gak tu..conteng muka kn..:)
teruskan usaha..hehe

Elie Lily said...

aeda..
hahha..
pasni kalau kak da conteng muka jgk, jgn lupa wat entry macam elie tau!
hahah

Miss Hadiah said...

miss hadiah pun dah terikut da....heheheh

CIK HUJAN ;) said...

Try Promise Phan video ;)

iskandarzulkarn9 said...

makeup lah byk2..letak bedak 1kg ckup daaa...hehe

Elie Lily said...

Miss hadiah..
da terikut?
oh tidak!
jom mekup2!
hahah

Elie Lily said...

cik hujan..
promise phan video?
okey2..i'll try later ya?
ehehhe

Elie Lily said...

iskandarzulkar9..
kalau letak 1kg bedak, confem macam kak limah!
hahaha