Wednesday, December 21, 2011

Asam Garam Sewaktu Temuduga!

Salam kalian.. :)

Perkara utama yang sentiasa bermain dalam benak fikiran apabila hadir untuk sesi temuduga, bukan sahaja tentang darah gemuruh yang sejak dulu bermaharajalela dalam diri, tetapi apakah yang bakal ditanya ketika temuduga dan apakah yang bakal dijawab bila ditanya!

dan yang lebih men'cuak'kan diri sendiri adalah, bila kekeringan idea, apakah yang bakal berlaku pada diri sendiri? 

Mungkin tersenyum kambing di hadapan panel? 

Berdiam diri sehingga panel-panel naik bosan? 

atau mungkin pandang ke siling atau lantai bilik temuduga, seolah-olah tiada apa-apa yang berlaku! 

erkk?

Sabtu lepas, daku telah hadir untuk interview kemasukan degree, bagi sesi 2012 nanti! 

tak payah cakap macam mana gemuruhnya daku dan kawan-kawan bila sebut tentang temuduga! Sebab tulah beberapa hari sebelum interview berlangsung, masing-masing sudah meluahkan perasaan sendiri di laman sesawang masing-masing! konon-konon nak tunjuk semua tengah neves la kan? Jiwa kacau kata orang! muehehhe! 

Gemuruh tak gemuruh, suka atau tidak, interview tetap perlu dihadiri! Jam 7 pagi daku dah bangun dan persiapkan apa yang patut, walaupun tahu masa interview adalah jam 2 petang! hah! gigih tak gigih bila awal pagi dah bukak Twitter, semata-mata nak up status "Owh sumpah nerves untuk interview hari ni!" dan selebihnya nak tengok kawan-kawan yang lain bercerita tentang interview masing-masing! hahah,..

Tepat jam 2 petang, dengan muka konfident mula berdaftar dan masuk ruangan menunggu. tengok kat tangan, jarum jam semakin bergerak laju! tapi kenapa lama sangat nak masuk jumpa panel ni? sebab bosan, daku borak saja dengan semua yang ada dalam bilik menunggu, kenal tak kenal, pergi mampus! nanti dah masuk degree, kena kerjasama jugak kan? jadi haruslah mesra terlebih dulu! :)

Ini Emrys! Kemungkinan besar akan sekelas dengan beliau untuk degree nanti! Eh, hai Emrys! Nama kite Elie kiut lagik sweet! Awak nanti duduk sebelah kita tau dalam kelas! Boleh kita jadi Gossip Geng! hihi! :D

Setelah lebih dua jam menunggu, mata pun semakin berat, dengan hujan diluar sana, mulalah terpikir, 

"Ah, sedapnya kalau dapat bantal!"

hihi! tapi tak sempat nak buat peta dunia, orang office dah panggil!

"No 29 siapa? Get ready kat luar ya?"

okay! time untuk masuk! berdebarnya kau tak payah tanya la! tau saja lecturer garang yang menjadi panel, mulalah kelam kabut diri ni! tapi sebab konfident, masuk dengan muka senyum, padahal dalam hati dah beristighfar beribu kali!

Lecturer Garang : Okay Elie, tell us about yourself

Gulp! cakap english ke? Okay cuba elie! cuba! Bantai saja!

Elie: My name is Elie Fazrin, just call me Elie. Im a simple person, used to be a writing student before this, bla..bla..bla..

Lecturer Garang : U were the writing student before this? Why did u changed it to Art Management?

Elie : Its because of I love doing outdoor job! Manage events...

dan untuk beberapa ketika...Daku senyap! Daku senyap! tiba-tiba...

Elie : Err, Sebelum ni, saya banyak membantu fakulti dalam event bla..bla..bla..mempunyai hubungan baik dengan Uitm, saya menjadi fasilitator untuk orentasi pelajar semester satu...bla..bla..bla..

Aha! Memang memartabatkan bahasa sendiri! cakap melayu sampai ke sudah siap boleh ketawa dengan lecturer garang! nasib baik dia pun layan je cakap melayu dengan daku, sampai habis interview! tapi sebelum keluar bilik temuduga..

Lecturer Garang : Elie, hilangkan senyuman awak! buat-buat muka stress, bagi orang lepas ni takut pulak! 

Hamboih! Kemain teror lagik lecturer tu suruh daku belakon eh? hihi! :D

Dan daku keluar dengan muka kerut-kerut, sebelum terlepas senyum sampai nampak gigi! hihi.. dalam kepala hotak dah tak pikir apa, lega dan berharap diterima masuk untuk degree dan fokus untuk kerja sebagai Customer Servis saja! :)

tapi apa-apa pun, bak kata orang,

Kita merancang, Tuhan menentukan!

betul kan? Kalau usaha ada, i'allah..segalanya berjalan lancar! dan kalian semua, jangan lupa doakan daku ya? Baik dalam pelajaran, dan alam pekerjaan! Ada rezeki, gaji pertama, i'allah daku nak simpan untuk belanja kawen nanti! ehh? :p

p/s: Life waktu diploma dulu masih terkenang-kenang hingga kini! Rindu semuanya! :(

Sunday, December 18, 2011

Ujian Itu Bila-Bila Masa!

Salam kalian,.. :)

Ujian dari DIA, datang pada bila-bila masa! Setiap manusia, pastinya akan diduga, cuma hanya kita yang tak tahu bila akan diuji, kerana kuasa Dia Yang Esa, tiada siapa dapat menduganya, kan? apatah lagi mahu melawannya!

Daku juga pernah melalui saat-saat sukar dari Beliau Yang Kuasa!

Perpisahan dengan mantan kekasih, kesakitan seorang kawan baik dan beberapa perkara yang lain, cukup untuk membuatkan diri ini sedar betapa kerdilnya menjadi hamba Dia yang di atas! tapi, sehebat mana diduga, masih ada lagi insan yang tidak begitu baik nasibnya!

Seorang kawan, Muhammad Ezham, atau Ejam, baru sahaja diduga dengan kepulangan ibunya ke rahmatullah tempoh hari! :( Siapa sangka, seorang teman yang girang sebelum ini, akan mudah mengalirkan air mata kesedihan! masakan tidak? kerana pemergian arwah ibunya yang tercinta adalah sehari sebelum kami perlu menghadiri temuduga untuk kemasukan degree! owh! sedihnya! :(

Namun satu yang perlu dibanggakan, Ejam masih boleh tersenyum dan ketawa bila disapa! mungkin menyimpan kesedihan sendiri di dalam hati! dan yang paling hebat, beliau cukup kuat untuk menghadiri temuduga kemasukan degree walaupun masih dalam keserabutan dan perlu merentas perjalanan jauh dari Ipoh, Perak ke Shah Alam! 

 Kami tidaklah begitu rapat sehingga tidak boleh berenggang, tapi kami boleh duduk semeja, makan beramai-ramai, ketawa bersama dan memaki hamun berdua! sebab kami kawan! :)

Sebagai rakan, daku tahu, Ejam ini kuat orangnya! dan daku percaya, pasti punya hikmah atas apa yang berlaku kerana Dia menguji umatnya dengan satu sebab kan? Kerana sayang, cinta dan kasih! begitulah yang dilakukan oleh bapanya kepada arwah ibunya dalam entry sedih ini! 

Dan Ejam, sila jangan putus asa ya kawan? Kau masih punya sokongan dari belakang! rakan-rakan akan sentiasa ada untuk menyokong kamu! kalau tidak, Farhan Ramli tidak akan menjadi sebak bila kau telefon dia sambil menangis untuk bagitahu pasal arwah! dan percaya atau tidak, mereka yang lain, juga turut simpati dengan apa yang berlaku! 

 mereka sentiasa di belakang kau! tak percaya? tanya ketua geng, Farhan Ramli! :)

Satu perkara yang lebih pasti, 9belas sentiasa ada bersama kau walaupun kita sekarang sudah seperti seorang ke hulu dan seorang ke hilir! namun, kasih sayang kita sebagai sebuah keluarga, adalah kekuatan yang tidak dimiliki oleh sesiapa pun! Kami sayangkan kau, dan daku tahu kau juga begitu! dan doa daku dan mereka, pasti akan sentiasa bersama kamu! Sila percaya itu wahai kawan! 

9belas! Kami sentiasa mahu bersama, walau jatuh dan bangkit! itu janji kami! 

Dan Ejam, daku tahu kau kuat! dan daku tahu kau boleh lalui semua ini! sebab? Kau Muhamad Ezham bin Mohd. Noh! Sila jangan jatuh dan cepat senyum kembali wahai kawan, sebab kau senyum sumpah kiut, mengalahkan daku! eh? maluuu! hihi! 

kan kiut! ada sesiapa nak ngorat? Sila mintak izin dari 9belas! dulu :p

Beginilah hidup! Siapa kita untuk melawan takdir, ya kan? sekuat-kuat kita, pasti akan ada waktu yang paling lemah dalam diri sendiri! Kita tidak tahu apa akan terjadi sebentar lagi, esok dan hari seterusnya! namun yang perlu kita ketahui, 

Mati Itu Pasti! 

p/s: Al- Fatihah dan Takziah untuk Allahyarhamah! :(

Thursday, December 15, 2011

Kembali Ke Masa Silam!

Salam kalian... ;)

Masuk bulan Disember, semua orang pun tahu mesti budak-budak sekolah dah start cuti sekolah! dan bila dah masuk cuti sekolah, haruslah dekat tv pun nak tayang cite-cite katun and Alam Ria Disney untuk mereka yang tengah cuti! eh, daku yang tengah cuti sementara tunggu masuk degree semula ni pun, memanglah pagi-pagi duduk layan tv tengok cite katun lama-lama! hoi! bukan senang nak jadik kanak-kanak ribena tauu! :p

Biasalah, cuti sekolah saja, mesti tv2 dan tv3 rajin tayang cite-cite mengimbau zaman kanak-kanak daku dulu! Seronoknya kemain kau tau? kalau tak, macam mana sampai sekarang daku boleh teringat-ingat lagu tema filem Pochahontas, nyanyian Vanessa William?! masakan tidak, lagu Colors Of The Wind tu, masa zaman sekolah dulu daku siap nyanyi koir tau? sekali berdiri atas pentas dan masuk wakil sekolah peringkat wilayah lagik! eh, malu!

Muehehehee! :D

Aiseymen, nak letak gambar babak yang suwit-suwit je, tak sedar diri kanak-kanak kenit lagik! Jangan marah ya semua? kita mesraaa~ muehehee!

Dah kata cite katun zaman kanak-kanak, filem Tarzan pun haruslah daku tak lepas tengok bila ditayangkan! siapa tak tengok, memang rugi! sebab? kisah cinta Jane dengan Tarzan, mana pernah dibuat orang! dahlah cite tu mula-mula je dah buat daku sedeh sebab tengok binatang pun sayangkan anak-anak, teringat kat orang kita yang sekarang asyik nak buang anak! memanglah nak kasi air hidung ni tak tahan nak meleleh! 

T________T

kalau tengok lama-lama, watak Tarzan ni hensem jugak! Mata dia bundar, bibir dia sexy, muka dia berbentuk! kalau dia wujud betul-betul kat luar cite, rasanya dia hot macam Aaron Aziz kot! so bolehlah nanti jadi pelakon Ombak Rendu second version! opsii! :D

Kau ingat senang ke daku nak rasa macam kembali ke zaman kanak-kanak balik? time-time macam inilah perlu dimanfaatkan sepenuhnya! nanti dah kawen, beranak pinak, dah tak boleh dah! kata nak jadi isteri mithali?! eh? hehe..dan haruslah time tu masa anak-anak pulak yang nak merasa macam daku dulu, lari terkedek-kedek dari dapur sangkut botol susu kat mulut, pergi depan tv, semata-mata nak tengok cite katun! eh, comel gila laa! hahah!

kalau nak terasa macam mana jadi kanak-kanak ribena macam dulu-dulu, tak perlu malu untuk naik Marry Go Round ya kawan-kawan! walaupun kat situ kau sorang je macam dah boleh jadi bini orang, yang lain semua masih kenit-kenit lagik! :D

tapi memang tidaklah kan, nak duduk tengok tv cite katun sepanjang hari, sebabnya tak perlulah nak cakap kat sini, kalau dah jam 10 pagi kadang-kadang masih lagi membuat peta dunia di sofa empuk kat ruang tamu rumah! itulah, hidup mengganggur sebelum bekerja minggu depan, beginilah rupanya! nanti dah kerja, tak bleh tidur dah kan? kira sekarang qada' tidur dulu la kata orang! ngee..

ehhh! kejappp! apasal terasa macam terlepas cakap je yang daku dah dapat kerja? hihi. semua senyap-senyap tau, daku tak nak bising-bising yang nanti daku pun dah boleh pegang duit gaji sendiri! hoyeahhh! tak sabarnyee! :p

Okay! dah pukul 9! nak lari depan tv pergi tengok Alam Ria Disney! hari ni ada cite best! dan yang penting bukan cite High School Musical! perh! sakit matalah bila tengok si hensem Zac Efron dok bersuwiit-suwwiit dengan Vanessa Hudges! Jeles kau tauuu??! grrr!

Kejap-Kejap!!!

 Btw, akan ada sesuatu yang terjadi sabtu ini! doakan semuanya berjalan lancar ya? kau nak tau? kenalah tunggu next entry! Bye! Xoxo semua! :D

p/s: Dulu  tengok cite Tarzan, tapi tak paham apa! Selalu tanya umi kenapa mak Tarzan tu beruk?! Sekarang baru paham kenapa! teeheee!

Friday, December 9, 2011

Perancangan Masa Depan

Salam kalian... ;)

Jujur kata, selain nak habiskan study cepat-cepat, daku still samar-samar lagik tentang hidup lepas study nanti! apa akan daku buat lepas kerja nanti, apa jadi waktu tengah belajar nanti, entah kahwin ke, sihat ke, tidak ke, semuanya daku tak tahu lagik! hendak merancang, mungkin terlalu awal dan harus jugak takut kalau apa yang dirancangkan itu, tidak menjadi seperti yang dimahukan!

tapi daku kagum dengan kawan-kawan daku, yang mana sekarang sudah mula pikir tentang masa depan sendiri, apa yang boleh menjamin hidup mereka suatu hari nanti..merancang untuk kesenangan hidup, dan mungkin betullah kata orang, baik merancang sekarang, dari nanti terpinga-pinga kan? senang kata, ianya adalah perancangan masa depan! Bagus kan? :)

Okay, lupakan pipi daku yang dah semakin hari semakin sihat tu! fokuskan pada kawan yang seorang ini! Beliau, Maisarah Ramlan, antara kawan daku yang sedang dalam On The Way memikirkan perancangan masa depan! okay, Mai, esok kau dah berjaya, jangan lupa Elie Lily eh? :D

Macam kawan daku,si Maisara ni, beliau memang dari dulu keje dia asyik mencari orang nak kawen or nak tunang je! sebabnya dia mekup artis! kalau kau sedia maklum, daku antara student bidang seni yang mana pelajar-pelajarnya akan turun buat shooting filem sama ada terlibat secara langsung atau tidak. Jadi kalau dalam shooting, selalunya kalau perlukan talent untuk dimekup, orang pertama yang akan dicari haruslah Mai! 

Haa, sebab tu jugak daku dan kawan-kawan boleh jadi cantik untuk sehari waktu Malam KaryaOne dulu! sebabnya, tangan si Maisara nilah! beliau yang mencontengkan segala warna-warna cantik kat muka sekor-sekor budak rumah, tup-tup, jadilah macam anak patung sekejap! Mahu menangis daku tengok muka jadi cun sekejap bila dah kena mekup! Kata feeling ala-ala BarbieDoll tak jadi, kan? hahah! Bukan senang orang nak mekup kau free, kan? ekekeke!

Muka lepas kena mekup, haruslah nak gembira habis-habisan! daku tak pernah lagik pergi dinner siap nak kena mekup sampai jadi cantik gini! selalunya mekup dengan tangan sendiri, hari-hari pun bosan, kan? :P

Jadi bagi sesiapa yang nak kawen, tunang atau perlukan muka untuk ditadahkan pada Maisara Ramlan, bolehlah pergi ke page beliau! kalau nak tengok dulu hasil tangan Maisara, boleh terjah belog mekup beliau, klik saja ART MAKEUP CREATION! nanti kat sana, kau bolehlah tengok macam mana cun melecunnya muka-muka orang yang dah dimekup oleh Mai! :)


Kalau tak pun, kau contact je Mai terus kat laman sesawang yang lain...

Facebook: Mysara Ramlan
Email: acreation@rocketmail.com

kot-kot lah kau takde social network, call jelah Maisara. nombor pun terpampang tulis dalam banner tu! Almaklumlah, sekarang kan semua orang ada laman sesawang, siap nak kahwin pun semua orang nak invite guna Fesbuk! Argh! Sumpah stress daku bila tengok semua benda nak guna social network! grrr!

Tapi jangan pulak kau call malam-malam semata-mata nak tanya,

"Cik Maisara, mekup cik pakai tu, original ke tak?" 

kau nak kena sepak laju-laju, kau buatlah macam tu ehh! siap daku sekali turun padang, tolong Mai bagi sidekick kat sorang-sorang! kalau tak cukup, daku sinsing lengan baju, kita lawan tinju! okay Mai? :D

Hey, bila promote kawan-kawan ni, daku seronok sebenarnya tengok kawan-kawan sudah semakin berjaya, siap ramai yang buat bisnes sendiri jual buku karya masing-masing! dan sebagai kawan, daku tumpang bangga bila tengok kawan sendiri sudah berani membuat perancangan masa depan yang hebat! :)

Okay, tengok kawan-kawan merancang untuk masa depan dorang, daku pun nak jugak merancang! taknaklah sampai sudah hanya duduk rumah, tanam jagung je! nak menunggu anak raja masuk pinang pun, memang confirm lah tak kan jadik! ye dok? melangut tunggu bulan jatuh ke riba pun, sampai bila-bila pun kau takkan berjaya! silap hari bulan, orang dah jadi macam Dr Rozmey pun, kau still tanam anggur kat belakang rumah!

Owh Tidakkkkk!!!

p/s: nak merancang memang senang! nak menjayakan tu, Ya Allah! Tuhan je tahu betapa malasnya daku! T___T

Wednesday, December 7, 2011

Perihal Seorang Adik Kecil!

Salam kalian... :)

Kalau daku pernah menjejakkan kaki ke Kota Singa untuk kali keduanya, Joyah Kenit pula tidak seperti daku! perjalanan ke Singapore tempoh hari adalah kali pertama bagi beliau berjalan-jalan di sana! itupun setelah memujuk umi dan abah untuk bawa beliau ke Kota Singa tuuu! :D

Pujuk rayu seorang adik kecil, memang selalunya buat daku mengah sorang-sorang! Dia harus akan dapat apa yang diinginkan, tapi daku kalau nak pau duit umi, CONFIRM tak dapat! T_T

"Umi, Aah nak pergi Singapore! Bawaklah Aah jugak kalau umi pergi Singapore!"

hah! tengok?! tak payah cakap banyak, umi memang sayang gila joyah kenit tu! Jeles gila daku! sobs! dan kau dik, kecik-kecik dah pandai pujuk-pujuk! nasib baik kau kenit lagik tau! nanti kau besar, siap kau dik!! daku kasi sidekick kalau kau nak bodek umi dengan abah lagik! haish! :p

Amek kau! dia siap ada orang tegur lagi bila pakai spek itam tu! "Wow, glamour!" dah tu, dia tanyanya kakya pulak, "Kakya, Glamor tu cantik eh?" okay ghasaklah kau adik! 

Dah kata Singapore tak pernah pergi, mestilah Universal Studio Singapore pun dia tak pernah masuk kan? kau jangan buat muka pelik eh kalau nampak si Joyah kenit ni macam rusa masuk kampung kat USS ni! memang mula-mula masuk USS ni, dia dah terkerut-kerut muka, sebab kat KL dia tak pernah pulak nampak ramai orang sebok nak tangkap gambar sana sini! tu yang konon-konon dia feeling Hot sekejap tuu! :D 

 dulu pergi USS, abah dengan joyah kenit takde! kali ni, complete! so apa lagik? jom lah amek gambar keluarga! yeay! :)

Mula-mula masuk je USS, kenit tu dah mintak turun dari kereta sorong! eceh, mesti tak senang duduk letew, orang lain siap boleh berlari-lari pergi amek gambar dengan maskot-maskot hebat, dia duduk dalam kereta sorong tu je..haruslah dia jeles! teehee! ;p

 Tengok tu, dah keluar dari kereta sorong, amek gambar siap nak cekak pinggang terus! bajet gangster kampung dan nak cakap "Apa Hal? Ada Hutang?" letewww! kih-kih!

Satu yang tak boleh blah, buat daku gelak guling-guling..Dia nampak banyak maskot pusing-pusing amek gambar kat situ, dia pun lari terkedek-kedek kejar satu-satu maskot! sekali jumpa Betty Boops yang sumpah gedik gila tu, terus dia hulur tangan, siap cium tangan sekali! haa..jangan salahkan adik kenit daku tu kalau kat luar negara pun masih guna adat melayu, Kalau salam orang lagi tua, mesti kena cium tangan! muahhah! 

Daku dah cakap, dia memang sopan santun! salam siap cium tangan! hahha! Bodyguard si Betty Boops tu pun takut, kot-kotlah si kenit tu nak buat apa kat si Betty tu! hehe!

 okay! Sumpah comel! Kakak Elie kau memang tak boleh lawan dah! *jom lari nanges dan tutup muka dengan bantal busuk!* hehe

Untuk kali kedua daku masuk ke USS ni, mestilah nak balas dendam habis-habisan berjalan dan berseronok di sana, sebab masa masuk USS first time dulu, tak sempat nak tawaf satu USS, umi dah suruh balik! nak-nak lagi si kenit tu kali ni, mestilah nak kena bagi dia merasa berjalan di tempat orang! barulah berbaloi dengan tiket yang dibayar! kan-kan? :)

 tak payah jakun sangat eh muka kau kenit! amek gambar perlu pandang depan, bukan pandang tepi! haa..konfem kena belajar lagi dengan kakak-kakak kau! muehehe! :D

 Ye..saya tau! mereka sangat tinggi! dan saya katik saja! owh! nampaknya bukan saya saja yang katiknya! kakak dan adik saya pun katik juga! jadi jangan salahkan umi saya yang juga kecik molek! kan umi kan? :)

Tujuan utama joyah kenit nak masuk ke USS tempoh hari sebab nak amek gambar dengan Kungfu Panda! tapi sebab hari tu, dia tak jumpa Kungfu Panda, mulalah merengek dan buat perangai! haa! memang nak kena lesing lah dengan daku kalau tengah-tengah hari buta, nak menangis dan minta dukung! grr!

Tengok muka moody si kecil bila tak dapat jumpa Kungfu Panda! kau cakap dengan daku, daku kena kesian ke, kena gelakkan kuat-kuat kat dia? kalau ikot hati, memang kasi smackdown laju-laju je! lalallala~

Daku dah kata, bila masuk USS, tak masuk semua tempat, confirm-confirm rugi! nak-nak lagi kat tempat kita, takde tempat macam ni, so bila sekali sekala berjimba-jimba, memang buat kau rasa tak nak balik rumah! heehhe

 Omaigod! Steven Spielberg punya tempat ni sumpah seronok! daku masuk dalam tu bertepuk macam orang tak hingat dunia sekejap, sebabnya macam excited gila tengok api dengan kilat depan mata! eh, tak payah  tanya mana si joyah kenit! dia awal-awal dah nangis sebab terkejut dengan semua kehebatan! hihi

eh, bukannya bila jumpa tempat best je boleh buat daku lupa rumah, tapi kalau jumpa mat-mat belang yang hensem-hensem, patut tak kalau tak pergi amek gambar bersama? owh! MEMANG TIDAK PATUT!! rugilah, kan? hehhee

Hai  mat-mat belang, esok kita jumpa di taman bunga ya? Jangan lupa contact saya di Kuala Lumpur tauu! Saya tungguuu! ngee! :)

kalau dulu masuk USS masa kali pertama, roller coaster Human dengan Cylon tak bukak lagik! kali ni, bila dah bukak, memang ramai lah yang beratur nak main benda gila tu! owh...daku lepas main macam-macam kat USS tu, kepala dah rasa nak tercabut, memang tak beranilah nak naik roller coaster lagik. memang muntah kalau naik! daku tahu tuu! Konfem! heh!

 Cukup untuk amek gambar saja ya joyah kenit? kau pun bukan sampai tahap umur nak lepas naik roller coaster tu! bila dah besar, bolehlah nak cakap kat kawan-kawan, "eleh, aku ada gambar dekat USS, kau ada?" hihi

Daku tak takut, tapi bila tengok bendalah tu berpusing-pusing sampai nak tercabut kepala, daku pun rasa berpinar-pinar bijik mata! dan pastinya bila daku dah naik nanti, kau boleh dengar daku menjerit gila vavi kat atas tu! erk?

Sebab daku dah kata adik kenit tu banyak perangai, dia memang suka buat muka kerut-kerut depan daku sebab dia tak boleh nak naik macam-macam mainan best kat dalam USS, jadi daku memang kena bawak dia pergi jalan-jalan dan amek gambar saja! tapi ikotkan hati, memang daku nak tinggal je budak kenit tu kat dalam rumah hantu! muehehhe! *Ye! kau memang kejam Elie!* :)

daku memang senyum saja! tapi dia tu, muka nak masam je! hey, umi kata kena senyum bila nampak kamera, bukan monyok-monyok saja! hahhaa

Jadi budak kecik macam si joyah kenit tu memang best kan? sebab kalau penat, boleh hisap susu dalam botol, dan tidur dalam kereta tolak! dan yang penat, pastilah kakak dia yang sorang ni! woah! kacik-kecik dia dah pandai buli kakak dia neh! Bikin wa marah seyh! grrr! 

 Haaa! dan itu dia..kakak baik yang dicari selama ini! :) Okay! dah boleh kawen! So esok, boleh lah isi borang untuk sapa-sapa nak pinang daku buat isteri, mesti daku boleh jadi isteri mithali! muehehhe! :)

ah! dah kata anak manja, mintak apa saja pastinya dia dapat! okay! daku jeles lagik! dia amek dessert feveret daku! Gula-Gula Kapas! memang bikin wa panasss! demm you adikkkkk!!

 Sesudah siap pau duit umi sebanyak 6 DOLAR, kau memang ada sebab untuk tersenyum riang! okay! fine! =__='

Begitulah kisah seorang joyah kenit kepada kakak beliau yang tinggi sikit dari beliau! geram dan bergadoh antara kami itu perkara biasa! tapi biar apa pun jadi, dia haruslah akan disayangi sampai bila-bila! :) setakat ni dia cucu paling kecil dalam keluarga, kalau daku buli dia, mesti daku kena bantai balik! so, jangan berani-berani lah kau nak lastik dia, Elie!! pfft! :D

Oit Kenit! Lompatlah! kau kata nak tinggi?! takut sangat slipper jepun tu terbang! haiyooo! tulah orang cakap pakai kasut, nak jugak pakai slipper kaler pink! ghasak kau la labuuu~

dan dengan ini, tamatlah kisah kami dari Kota Singa! Nanti ada gambar lagi, daku buat karangan SPM panjang-panjang eh?tapi kau janji kena tunggu entry lain tau! hihi! Happy Wednesday and Assalamualaikum everyone! xoxo! :)

p/s: Daku sempat beli sesuatu di Kota Singa buat seseorang di KL! eh, malu! :D

Thursday, December 1, 2011

Selamat Ber-Bulan Akhir!

Salam Disember! :)

Pulang saja dari Kota Singa dua hari lepas, daku baru sedar,..rupanya sudah masuk bulan Disember! wah! cepat betul masa berlalu! rasanya baru semalam daku update tentang November! bermakna, bulan ini juga bulan akhir sebelum masuknya tahun baru! woah! tak sangka dan tak sangka! :)

Jadi ini bermaksud, semakin hari, kita juga akan semakin tua dan meninggalkan semua kenangan 2011! betul bukan? wah! sadis pulak bila fikirkan banyak yang terjadi dalam tempoh sebelas bulan lepas! tapi pastinya, bulan terakhir ini akan banyak yang terjadi, sama ada baik atau buruk, itu terserah kepada Beliau Di Atas! ya kan?

Mengharapkan yang terbaik untuk bulan terakhir ini, semestinya! tapi sentiasa mendoakan untuk segalanya berjalan lancar dalam kehidupan seharian itu adalah yang terbaik dapat dilakukan oleh daku sendiri! dan harapnya kalian juga begitu!

so people, 

Selamat Ber- Disember ya? :')

Dear December! Please be nice to Us! :)

Tunggu! usah tanya tentang Kota Singa, kerana semuanya selamat sahaja! Joyah kenit yang sakit tempoh hari juga sudah keluar dari hospital, alhamdulillah! dan boleh pulak bersuka ria bersama keluarga di Singapura! amboi! tak padan dengan sakit yang baru nak baik! muehehe! tapi disebabkan cuaca yang tidak menentu di Singapura tempoh hari, daku pula diserang demam, batuk dan selesema!

T_____T

Bila sudah baik dari kepenatan dan keletihan dari Kota Singa, nanti daku update tentang Singapura dan Joyah Kenit ya? kawan-kawan, Tunggguuuu tauuuu!

hik-hik!

Take Care everyone and Assalamualaikum! :)

p/s: Bulan November yang lepas adalah bulan untuk 1001 senyuman! Thank You November! :)

Friday, November 25, 2011

Suka Dan Duka, Permainan Hidup!

Salam kalian... :)

Memikirkan hal MUET memang buat keadaan diri sendiri tenggelam timbul dan menggelabah ayam!

Kau ingat lepas speaking test untuk MUET tempoh hari selesai, daku dah boleh terus bersuka ria dan bermaharajalela macam anak beruk dapat pisang? owh tidak sekali-kali! perkara yang sentiasa dipikirkan dalam kepala otak adalah apa yang akan berlaku dan apa yang bakal dijawab di kertas exam! haih!

sehari sebelum exam dah buat diri tak senang duduk! study sampai lewat malam, konon-konon khuatir soalan tak seperti yang diharapkan! pagi-pagi lagi dah cari buku, letak depan mata, tapi bukaknya haruslah tidak! Haha! owh! janganlah salahkan candidates pemalas macam daku ni, kalau siaran televisyen asik tak henti-henti tunjuk siaran langsung Sukan Sea! kata penyokong tegar sukan Malaysia, haruslah jadi cheerleader sementara di depan tv rumah, kan? teehee! :D

bila dah jam berdetik dari pagi sampai ke malam, masih tak sedar diri bahawa esok perlu berperang di dewan exam, barulah terhegeh-hegeh nak bukak buku, baca balik segala apa yang memang bersarang dalam kepala ni! sadis gila bila teringat pikir awal-awal dulu, taknak study dan prepare! dah last minit, mulalah kelam kabut dan kepala tintong sendiri! padanlah muka kau, wahai Cik Elie Lily!

dan haruslah bila dah menggelabah ayam sorang-sorang kat rumah, study for sure sampai lewat pagi! ceh! bajet kiutlah kalau pergi dewan exam dengan mata lebam macam panda pada esok pagi! *Mari ramai-ramai cakap Booo!* 

agak-agak perlu bangga tak dengan semua benda di atas meja ini? haruslah boleh! daku dah settle Muet kot! wish me luck for the result nanti tauuu! kalau berjaya dengan cemerlang, daku belanja sorang-sorang aiskrim malaysia dari kedai Cik Kiah! ngeee! :D

dan semestinya perkara paling ditakutkan akan keluar pada section esai betul-betul menjadi! berkaitan percentage dan pie chart! argh! sumpah memang demmm! sudahlah topik yang diharapkan tidak keluar pada esei, pulak tu boleh tertidur lena selama 15-20 minit waktu jawab reading test, dengan kepala ditongkatkan tangan di atas meja! hah! boleh bayangkan macam mana comelnye budak kenit ini pada waktu itu? mueheheh!

nasib baik semuanya berjalan baik walaupun sempat tertidur dan menguap sehingga beberapa kali waktu menjawab semua paper! dan ubat paling best untuk menghilangkan rasa mengantuk yang amat ketika menjawab test, pastinya mengunyah gula-gula getah! yeahhh! *perhatian semua! jangan tiru aksi yang memalukan ini ya? tidak elok untuk pandangan umum!* 

teehee! :D

dan begitulah cerita muet berakhir! habis sahaja exam, kepala sudah fikir untuk perjalanan ke Kota Singa pada hari ini! tak menyempat-nyempat hendak membayangkan bagaimana keseronokan kali kedua menjejakkan kaki bersama keluarga ke Universal Studio di Singapore nanti! heee! pada semua yang hendak mengirimkan apa-apa dari Kota Singa, boleh lah buat kiriman wang pos pada daku ya? 

For Sure, No Money No Talk, brother! :D

Owh! tapi perkara biasa dalam kehidupan bila gembira kita akan terhenti sementara, kerana itu semua kerja DIA yang Kuasa! adik kenit ku dimasukkan ke hospital kerana jangkitan virus di paru-paru! patutlah tidurnya berdengkur mengalahkan orang dewasa! hurm! bagaimana hendak bersuka ria bersama jika melihat si kenit itu masih perlu dimasukkan gas sentiasa di hospital? :(

People, pray for my little sista ya? Hope she'll be fine and strong enough with it! Harus juga berharap beliau cepat sembuh, jadi dapatlah kami sama-sama bergembira di Kota Singa minggu ini! kami sudah berjanji untuk bergadoh mesra di Singapore nanti! tapi kerja tuhan, siapalah kita untuk melawan kan? owh hati, kuatkan semangat keluarga dan si kenit kesayangan itu! 

T________T

 
Woit Joyah Kenit! Cepat baik tau! Kata nak ikot pergi Singapore?! Kalau tak baik, tak dapatlah jumpa Kungfu Panda dekat Universal Studio! kan aritu kakak dah janji nak main sama-sama dekat Universal Studio sama-sama? Cepat baik tau adikku! :(

Begitulah kehidupan, hitam putih itu permainan dunia...tak semua yang kita harapkan akan mendapat kegembiraan kan? Bila diberikan dugaan, harus ditembuhi dengan sekuat mungkin! dan percaya kepada suatu, bahawa pastinya, DIA menguji kerana rasa sayang terhadap semua umatnya, dan tentulah kerana DIA tahu apa yang terbaik untuk umatnya!

betul tak semua?

Btw, semoga semua perjalanan daku dan keluarga ke Kota Singa baik-baik sahaja dan adikku sembuh cepat! nanti pulang dari Kota Singa, kita berjumpa lagi di alam maya ya? janji tauu!

 Take Care and Happy Friday people! Assalamualaikum! :)

p/s: Hey you! Im gonna miss you! :(

Monday, November 21, 2011

Bonus Dalam Percintaan!

Salam kalian... :)

Seorang kawan pernah berpesan...

"Elie, nanti kau nak ada boyfriend, pilih yang boleh sayang kau lebih dari kau sayang dia tau!"

Hey! Betul bukan dengan pesanan kawan itu? Sebab? Lebih baik memilih seseorang yang kita sudah tahu betapa dalamnya rasa sayang beliau kepada kita, bukan hanya kita sahaja punya rasa terhadap beliau tanpa beliau ada rasa kepada kita, setuju? Atleast, kau dah tau dia punya rasa kat kau tapi kalau kau pergi kat orang yang kau saja cinta, so macam mana kau nanti?

Dan kau rasa kalau kita memilih seseorang itu dengan satu perasaan dari kita sahaja, tidak dari kedua belah pihak, adakah perhubungan itu akan berjaya? Hah! tak perlu bagitau jawapannya, sebab daku rasa kau semua punya jawapannya sendiri kan? 

Dan pastinya dalam memilih pasangan tak payahlah nak menjadi seorang yang terlalu cerewet! Hello! kadang-kadang  bila diri sentiasa hendak mencari seorang yang sempurna, kita akan mendapat orang yang tidak seindah mana! percaya atau tidak, memang itu peraturan hidup! dan siapa kita hendak menilai kesempurnaan orang itu? diri sendiri pun tak sempurna mana, kan?

daku sendiri sentiasa beringat, agar tidak menjadi seorang yang terlalu memilih dalam mencari pasangan, sebab, perkara pertama adalah melihat diri sendiri dulu..tak payah nak pilih lelaki yang hensem dan duit berkepok sangat dalam poket! pasti bukan itu yang menjamin kehidupan sebagai pasangan nanti!

sebenarnya kalau ada boyfriend hensem, itu lebih berbahaya tahu? sebabnya, nanti kalau ada boyfriend yang hensem dan wallet poket berat memanjang, tak mustahil ramai orang yang jeles dan harus akan sentiasa yang bakal mengendeng! karang nak sangat ada boyfriend hensem, tetiba dapat tahu, dia ada 10 scandal yang lain, haa..tak ke terngaga kau nanti?

tapi kalau dah dapat boyfriend yang boleh sayang, cinta dan rendu kau sepenuh hati tu, then hensem macam Zac Efron pulak, mungkin bonus lah bagi kau kan? sebab susah nak dapat boyfriend yang punya segala-galanya! jadi kalau dapat boyfriend tak hensem pun, terima saja! yang penting dia sayang kau! :)

Hai Elie! i cinta kat u! boleh kita pergi date? eh? blushingnyee iii!!! :D

and people, betullah kata orang, tak semua insan di dunia ini sempurna kan? yang penting, dalam memilih seseorang, tidak perlu melihat rupa dan harta, tapi keikhlasan hati dan rasa sayang dalam menjalin perhubungan itu adalah sebaik-baiknya! 

kalau ada lelaki itu ikhlas nak menjadi pemilik hati kau, dia pastinya akan terima buruk baik kau! kalau kau korek hidung depan dia pun, dia tak kisah, takpun kau kentut bau tembelang sekalipun, dia still tak cakap pape, means betullah tu dia nak bersama kau! Kot lah! :p

paling penting, kalau ingat pesanan dari kawan daku itu, pasti akan menjamin masa depan! baik untuk kau, dan diri daku sendiri jugak! InsyaAllah! Wah-wah Elie, dah boleh jadi pakar cinta nampaknya! kan? 

Teehee! :D

p/s: Daku tak mudah terpikat kat lelaki hensem, tapi kalau cute dan sweet, mungin boleh buat daku tak tidur malam! Eh?? :p

Friday, November 18, 2011

Kerana Cinta, Apa-Apa Boleh Jadi!

Salam kalian.. :)

Kalau kau seorang pembaca belog daku sejak dari azali, kau mesti tahu daku ini seorang pemerhati! Banyak entry daku yang dulu-dulu, banyak berkisar bagaimana daku melihat dan memerhati ragam orang kita dan orang sekeliling! tak percaya, kau godek balik entry daku zaman tok nadong dulu! :D

Semalam, sedang daku seorang diri menanti hujan berhenti di luar Jusco, ada dua orang insan, seorang lelaki dan seorang gadis duduk di sebuah kerusi.. rasanya pasangan kekasih..dari jauh daku dah perhati, duduk berdua, tapi seperti tidak bercakap apa-apa..muka lelaki seperti ketat, dan gadis seakan memujuk..

Erkk? barangkali mereka bergaduh bentak hati daku sendiri..

disebabkan lama berdiri di kaki lima Jusco, ada pulak brader sebelah tu muka macam tak meyakinkan je, jadi daku beralih tempat ke kerusi pasangan kekasih tadi..mula ambil jarak sedikit jauh dari jejaka tadi, daku duduk dan menanti hujan berhenti..ah! terdengar pula ayat-ayat manis pasangan kekasih tadi..

dengan satu pelukan erat dari gadis, dia berkata..

"Awak...Saya sayang awak sangat-sangat! Awak tahu tu kan.."

owh! benar si gadis sedang memujuk! daku fikir, seronok kalau dapat dengar sesi memujuk nih! heheh

tiba-tiba lelaki tadi menolak lembut tangan kekasihnya, lalu berkata..

"Apa awak ni..orang tengok kan.. Saya tahulah awak sayang saya.. tapi tak payahlah macam ni.."

ececeh! seolah-olah beliau sedang bermain tarik tali pulak! hai lelaki, egonya tinggi juga ya? saja nak mintak dipujuk lebih letewww! ceh! masih memasang telinga pada mereka, si gadis berkata..

"Habis tu, awak janganlah macam ni! Senyap je! Saya tak tahu macam mana nak cakap lagik!"

bunyiknya seperti keras, mungkin penat melayan kerenah lelaki!

jadi daku buat andaian sendiri, mungkin ada kisah yang terjadi sebelum ini! tapi takkan pulak daku nak jadi joyah dan tanya kat dorang, "Eh, kenapa bergaduh? Apa yang jadi?" kejadahnyaa! tapi rugi pulak daku tak duduk sebelah mereka awak-awal tadi, kalau tak, harus dah tau cite sebenar! kan? ;p

dan selepas si jejaka bertolak lembut, berdiam lama, membiarkan kekasihnya memujuk hatinya yang konon merajuk, dia akhirnya memegang gadis tersebut dan berkata...

"I LOVE YOU!"

wah! begitu mudah beliau mengungkapkan kata cinta! mungkin kerana sayang, hatinya senang dipujuk, even mula-mula gadis itu seperti bakal berputus asa! hai, dan hati daku bercakap sendiri..

Untunglaa! :D

melihatkan hujan seperti tidak akan berhenti, daku redah saja dan berjalan kaki sehingga ke stesen LRT dalam kebasahan, meninggalkan pasangan tadi. dan sehingga berada di dalam tren, daku masih berfikir tentang pasangan tersebut..

Mungkin kerana cinta, apa-apa boleh jadi! 

Mungkin? dan akhirnya daku tersenyum sendiri! :)

Ini adik kenit kesayangan daku yang paling kecik! kitorang memang rajin bergaduh, tapi tiba-tiba dia cakap I love you Kakak Elie! hah! terkejut daku! hee! I love you too Arissa Nouha! :)

Eh. tiba-tiba daku terpikir, kalaulah semua pasangan dalam dunia ini seperti pasangan sebelah daku semalam, pastinya dunia ini tidak akan ada perpisahan dan penceraian kan? wah! bagusnya kalau begitu! tapi itu cuma kalau! masalahnya tidak akan pernah benda sebegitu terjadi! kan? :D

p/s: Daku susah jatuh cinta, tapi bila sudah jatuh cinta, daku susah untuk melepaskannya! Untung sesiapa yang daku cinta itu! eh? Apa kau cakap ni Elie! :p

Wednesday, November 16, 2011

Gadis-Gadis Kesayangan!

Salam kalian... ;)

Antara sebab lain untuk daku tersenyum sentiasa adalah kerana mempunyai gadis-gadis kesayangan di sekitar daku! mempunyai perhubungan yang baik bersama sepupu-sepupu yang bergelar anak gadis sememangnya boleh membuatkan diri ini tidak pernah sunyi dari bercerita tentang kehendak diri! :)

ini namanya Ila..beliau antara sepupu kecil yang boleh dipanggil adik, tetapi fizikalnya seperti menampakkan beliau adalah kakak! peh! apasal daku kenit sangat pun tak tahulah! *nangis sedu sedan!*

Kami susah nak jumpa,  sebab masing-masing sedang stady dan bekerja..jadi bila dah jumpa, memang tak boleh renggang! dan percaya atau tak, dengan adanya gadis-gadis kesayangan, daku boleh ajak mereka beronggeng ke mana-mana sahaja sebab kan kata gadis kesayangan? sebab tu siap boleh turun ke KL lepas balik dari kenduri kawen tempoh hari! untung kan? Jangan jeles semuuaaa! :p

woah! first time turun ke KL dengan berbaju kurung! amek kau! kata teringin jadi perempuan melayu terakhir kan? inilah masanya! yeay! :)

konon-konon nak turun Times Square membetulkan telefon yang sudah hampir seminggu tidak sihat saja, tapi biasalah, perempuan bila dah keluar rumah, biasanya mana tak melencong, walaupun sekejap! harus masuk kedai itu dan ini! kalau tak beli, sekadar cuci mata pun boleh la labuuu~

 kalau kau nampak ada budak kenit pakai baju kurung tengah posing kat depan kedai Daiso Japan, Pavilion tu tempoh hari, sah! Daku lah tuu! *tutup muka dengan bantal..Maluuu!*

 dah kata perempuan..macam nilah kejenya! nak-nak lagik kalau kamera tergantung kat leher! celah mana saja pun nak amek gambar, dan pastinya masuk belog daku! kalau dah berat belog ni nak loading, kau pahamlah kan, kenapa dan apa sebabnya! mueheheh!

Owh! jangan salahkan daku atau ila atau kakya bila perut semua macam naga! kan dah cakap bukan senang nak jumpa, bila dah jumpa..mula lah kau nak makan itu dan ini! walaupun baru balik dari kenduri, perut yang lapar, harus saja diisi..tiba-tiba kakya kata "Eh! Jom Makan PIZZAAAAA!" dalam hati dah pikir, Terbang lagilah duitttt akuuuuu! T__T

Okay! mula-mula ingatkan yang bolat-bolat tu fishbol or chiken boll! rupanya Cheese! Cheese! Cheese! Demm! masuk mulut je, dah rasa kembang tekak! too much cheese, owh! Daku bukan penggemar keju yang sejati! maap! ;)

Biasanya, kalau jalan sorang-sorang, daku memang jarang nak makan banyak..cukup beli roti atau snek-snek ringan sahaja..lagipun kalau jalan sorang-sorang, perut memang jarang nak mintak itu dan ini..tapi lain pulak kalau jalan berdua atau beramai-ramai! Ada saja rasa nak makan! samalah macam bila keluar dengan Ila..beliau memang kuat makan! tak cukup dengan pizza, diajaknya pulak sesuatu yang sejuk-sejuk di SnowFlakes! haiyyyoo!

dari dulu perut dia macam buaya! sebab tu bila dah masuk belajar kat MMU, dia agak gain weight seket! bukan sebab beliau putus cinta, tapi memang hobi beliau makan dan makan saja! tapi pipi dia tak pulak kembung macam daku! haih! ini memang tidak adil! grr!

jangan tanya apa benda yang kaler putih dan oren tu..daku sendiri tak tahu namanya..tapi yang pasti Kesedapan tak hingat! owh! dan harga pun murah! igtkan mahal standard Tutti Fruiti, rupanya rm6 jee! okay, gadis-gadis kesayangan sekalian, mari makan di situ lagik! teehee! ;)

To be frank, daku memang lebih senang bercakap tentang diri sendiri dengan sepupu-sepupu atau kakak sendiri, compare wanita yang lain, macam umi dan makcik-makcik ..mungkin sebab umur kami sama muda..dan satu yang pasti, mereka lebih senang menyimpan rahsia berbanding makcik-makcik yang lain, kan? owh! joyah-joyah! :p

muda-muda boleh lah amek gambar begini di Pavillion! bila dah bergelar mak orang nanti, dah tak boleh buat muka species beruk dah! sebab tu kami enjoy habis-habisan sebelum ada orang nak masuk pinang! hahah!

dan nanti mungkin lepas ni dah tak boleh keluar selalu..kena tunggu masing-masing cuti dan betul-betul free, baru boleh beronggeng rokiah bersama lagik! ;( owh! rupanya tertinggal seorang gadis kesayangan di rumah! Tyra Blurb namanya! eheh! beliau ada kenduri di tempat lain, sebab tu mukanya tak masuk belog dan entry daku kali ini! Tyra oh tyra, jangan nangis ya? nanti kita keluar berempat pulak, okay?

Teehee! :p

Kamilah Tiga Orang Gadis Comot! ada sesiapa nak pinang? 

Wops! duit dalam poket dah kering, masih ada hati nak beronggeng rokiah? sobs! mungkin kena tunggu duit dalam tabung penuh dulu sebelum mintak izin dari umi untuk berjimba-jimba lagik! 

owh tidakkk!!

p/s: ada sesuatu yang comel terjadi di Pizza Hut tempoh hari! Eh, Awak! awak tahu apa yang terjadi kan? dan saya tahu awak sukakan 'sesuatu' itu! :)

Monday, November 14, 2011

Bila Nak Kahwin?

Salam kalian... :)

Dalam tempoh umur daku 20 tahun ni, ada seorang lah tiga empat orang rakan-rakan daku sudah bergelar bergelar tunangan orang dan mungkin menanti detik bersejarah mereka! Memang agak muda, tapi kata orang, kalau dah jodoh, tak boleh nak buat apa kan? lagipun, perkara yang baik, kenapa perlu dilambatkan! betul?

Tapi kalau kau tanya daku, Bila Mahu Kahwin?, agaknya macam tak sesuailah pulak kan soalan tu dengan keadaan sekarang! baru saja menjadi solo kan? hihihi...dan kalau ikotkan pun, daku memang tak boleh dan kurang gemar kalau nak kahwin muda! sebab umi awal-awal lagik dah warning!

Kalau tak habis belajar, jangan gatal-gatal nak kahwin!

Ha! kau nak kena smackdown dengan umi daku yang satu tu, try-try lah masuk pinang anak daranya yang sekor ni! Kakya pun kena tunggu habis degree baru pikir pasal tunang dan kahwin ni bagai, apatah lagik daku! memang nak kena lempang laju-laju kalau esok lusa cakap nak menikah!

 teehee! :D

Daku kena ikot turn kalau nak kahwin! biarlah yang sulung lepas dulu...baru daku ikot jejak langkah beliau ya? itu pun kalau ada rombongan nak masuk meminang laa! hehe!

Dan percaya atau tak, kalau kami pergi kenduri kawen anak-anak kawan abah atau umi je, mesti akan ada soalan tentang Bila Nak Kahwin? macam semalam, pergi ke majlis kawin seorang anak kawan abah, soalan macam tu jugak kami dapat! tapi harus kakya lebih banyak yang bertanya, sebabnya beliau sudah seperti akan ada bau nasi minyak saja nanti..daku ni, mungkin bau asap hangus dari kuali nasi minyak saja! kan-kan? heheh

 Dah lama tak makan nasi minyak, macam tak sangka pulak daku boleh licinkan semuanya dengan segembira habis! mungkin kempunan nak makan nasi minyak diri sendiri kot! eh? :p

waktu paling serius dalam hidup adalah waktu makan daku! jadi sape-sapa nak jadi kawan daku, jangan pelik kalau kau tengok daku makan senyap je..sebab daku makan dengan menikmati setiap perasa dalam hidangan! konon-konon nak masuk Masterchef tahun depan! phew! :p

Biasalah, kalau dah jumpa rakan-rakan lama, haruslah ada saat jejak kasih kan? umi dulu satu tempat kerja dengan abah, then bila dah kena transfer tempat lain, mesti lama tak jumpa kawan-kawan lama! dan bila dah  jumpa ramai-ramai macam kat majlis semalam, memang semput lah asik nak kejar semua orang suruh amek gambar ramai-ramai! lepas tu, mula la sesi tag-mengetag gambar kat fesbuk dan laman sosial yang lain! kan-kan? haish! hebat betul teknologi zaman kini! :D

ni baru suku kenalan lama yang sedang dalam program jejak kasih! kalau dah jumpa semua, tak tahulah daku bape ramai jumlahnya! okay, umi dan abah,.sila buat reunion cepat! hehe 

Rasanya, mungkin kalau menjadi anak dara, sering saja ditebak dengan soalan tentang perkahwinan..kalau dalam family daku belah umi, ramai anak dara compare tu lelaki..dats why daku boleh ngam dengan semua kezen-kezen daku..sebab anak-anak dara ramai..tapi bila masuk bab kawen, macam sorang-sorang terkulat-kulat nak jawab, seolah-olah tengah pikir fomula buat paper addmath! ceh!

perhatian! yang dua orang free hair tu, baru je jadi solo! jadi mereka masih menanti kumbang yang setia! yang pakai tudung tu..rasanya esok lusa adalah kot bunyik kompang dari rumah kami nii! betul tak kakya? heheh

Daku rasa dari dulu daku memang tak berkenan sangat cakap soal kahwin muda-muda gini, sebab banyak benda daku nak kejar lagi dalam hidup! tapi bila makin dewasa dan kenal dunia, kadang-kadang ada jugak terpikir tentang masa depan! alamak, lupa pulak diri ni dah jadi single! buang karann je pikir soal kahwen time-time macam ni kan? hahha

Nanti kalau daku kawen, nak jugak beg goodie macam ni! Simple, but nice! tak payah serabut-serabut letak macam-macam dalam tu..just muffin for adults, and popcorn for kids! siaaapp! :)

Semalam tengok pengantin, daku tanya pada diri..kalau daku kawin, agaknya macam mana eh? muahaha! eh, sumpah tak paham asal asik tanya diri sendiri macam tu semalam! hilang akal agaknya! ahahah

TAHNIAH kak tilla dan pasangan! Semoga berbahagia sampai bila-bila! eh, kalau tengok husband dia, macam muka Fizo Omar, tapi versi chubby sket kan? :)

Apa-apahal pun, soal jodoh, perlu letak ke tepi dahulu,..banyak lagi perlu dipikirkan selain kahwen! tak boleh langkah bendul jugak sebab kena tunggu kakak sendiri selamat bersama dengan bakal suami, baru daku boleh pikir pasal diri sendiri pulak! dan ummi...memang orang pertama daku perlu rujuk dahulu kalau nak cakap pasal kawen ni bagai! hihihi

semalam daku terdengar umi cakap..kalau kawen, pakai duit sendiri! alamakkk! umii...tolong jangan buat anak dara mu sebegini! poket daku kosong tak berisi! takkan nak harapkan duit dari tabung PT? hihi..

Btw, mungkin sekarang belum saat yang sesuai untuk pikirkan tentang perkahwinan.. daku study pun tak selesai lagi, takkan sesuka hati nak pikir pasal kawen kan? lagipun soal jodoh semua kan tugas DIA yang kuasa! tak boleh campur tangan sesuka rasa saja! kalau ada jodoh daku kawin, adalah kad jemputan untuk semua! siapa yang tak nak kawen kan? kan? kan? :D

Hey! ada sesiapa nak praktis jalan macam pengantin dengan daku? kalau tak takut kena sidekick dengan umi, marilah cepat ajak daku pegi dating kat taman bunga! hihih!

Ehem! kalau nak tahu, dulu daku pernah terpikir, waktu umur 24 tahun, daku dah get ready untuk kawen! dan bila time 26 tahun, anak dah ada 2 orang! tapi bila pikir-pikir balik sekarang ni, macam tak berani je nak target umur berapa patut kawen! heheh

eh! kejap! rupanya umi skodeng belog daku?? 

OmaiGoddd!~

p/s: Daku tak berani cakap tak suka kawen awal..tapi selalunya perkara yang kita tak suka tu yang sentiasa terjadi kan? jadi baik jangan cakap pasal kawen sekarang! teehee!