Sunday, December 12, 2010

PUDING ROTI..

salam kalian.. : )

Puding roti memang lah menyelerakan!

Nak-nak lagi jika di makan sewaktu ia dalam suhu yang sejuk!

Memang lah Wallawehhhh! : D


Hujung-hujung minggu macam ni, haruslah sangat bosan jika duduk saja di rumah sambil goyang kaki!T__T hasrat di hati hendak keluar ke kota,tapi kawan-kawan semua sudah pulang ke kampung halaman, boyren pula sedang bizi di universiti untuk persiapan kawadnya, memang tak tahu lah nak keluar dengan siapa! sobs-sobs! T__T

nasib baik empunya diri ini boleh memasak! dapat jugak habiskan waktu bosannya dengan memasak puding roti di dapur! tidaklah dia hanya makan tido-makan tido saja!mwmang menternak lemaklah gamaknya! heheheh.. =)

kalian tahu macam mana nak buat puding roti yang sedap?? kalau tak tahu, mari sini daku nak ajar! cepat amek pen dan kertas, salin semua resipi dalam blog daku ini! salin betul-betul! karang kalau silap satu ayat, buatnya tak jadi puding roti kalian, jangan pulak salahkan daku yang memang hebat suam-suam kuku memasak ni! muahhahah :p

oke semua..untuk membuat puding roti, kalian hanya perlukan bahan-bahan seperti berikut! :-
-roti, 
-telur, 
-susu cair, 
-secawan air masak,
-kismis, atau kurma atau buah-buahan lain sebagai hiasan!

senang saja kan bahan-bahannya? tak yah beli mahal-mahal dan jauh-jauh nak cari bahan untuk masak puding roti..kat kedai Mak Kiah belakang umah aku berlambak jual! hehe..

da siap semua bahan-bahan, letak satu buku roti dalam loyang dan rendamkan roti tadi dengan 1 tin susu cair! hello semua...susu cair oke! bukannya susu gantung lemak berkrim!karang lain pulak jadinya! hehe..

then, tuang air panas dalam loyang yang ada roti dan susu cair tadi..make sure roti direndamkan sepenuhnya!

bila nampak roti macam da kembang, pukul 4 biji telur sampai naik buih! tuangkan buihan telur tadi atas roti dan gaulkan sehingga sebati! harus betul-betul sebati tau! kalau tak nanti berketul-ketul jadinya! huhu..

sebelum kukus roti dalam loyang, kalian taburlah apa-apa buah yang kalian suka atas roti tu..macam kismis ke, kacang ke, appricot ke, kurma ke..apa-apa lah! untuk bagi kesedapan berganda!=) kalau macam daku, daku suka kalau ada kismis, cherry merah dan hijau! sedap sampai nak tambah lagi! hehe..

 kismis! sebelum cerry di taburkan! :D

dah siap semua tu, bolehlah kukuskan roti kalian dalam masa setengah jam! Hey..sementara kalian tunggu roti dikukus, jangan pulak kalian goyang kaki sambil makan kuaci! masak secawan gula dalam kuali sampai jadi keperang-perangan..nak tahu gula kalian tu da cukup perang atau tidak, tarik gula ke udara! kalau ia macam bertali, means da oke lah tu gula kalian tu.. : )

bila da cukup perang gula kalian, campurkan dengan secawan air masak! kacau sehingga sebati sebelum ditaburkan atas roti yang da siap dikukus dalam loyang tadi! potong roti kalian dalam loyang kepada empat bahagian! itu bertujuan untuk gula diserap ke dalam puding roti kalian dengan sebati! baru la enak rasanya bila time nak makan nanti! : )

 Dah siap masak! : )

da selesai semuanya, kalian boleh la hidangkan puding roti kalian kepada keluarga mentua kalian atau boyfren sekalipun! lagi sedap kalau di makan ketika ia sedang sejuk! kelazatannya..PERRGGHH! sangat lah yummy! tak percaya? cubalah sendiri! : ))


nampak mmglah macam tak menarik, tapi kalau da makan, harus nak tambah lagi! ;p

selain dari sedap dan lazat, puding roti adalah satu sajian yang sangat-sangat menyihatkan! kan kita kukus, mana ada goreng dengan minyak atau apa-apa yang berlemak kan? heheh,,sambil makan puding roti yang sihat, dapatlah kalian menyahut seruan KEMPEN  SIHAT SEDUNIA! seronok kan-kan? :' )

jadi kalian tunggu apa lagi??

Selamat Mencuba ya?! ; )

Owh..kalau ada siapa-siapa yang nak mintak resepi lain dari Chef Elie, boleh la contact daku di nombor..014-344..tekan-tekan tak dapat! muahahahhaha ;p

Selamat berhujung minggu! Assalamualaikum! : )

p/s: daku pandai masak..ada sesiapa nak anta rombongan meminang?! ngeee!

56 comments:

Najwa Sofwani said...

sedapnye =D

WunnyNiwaa said...

yummmayhhhh! puding roti tu nampak sedap ! terliur pulak petang2 ni :P

Hanz Lee said...

sem depan bawak dtg klas. haha
cam pizza arr puding ko tu...hehe

little cart00n said...

najwa..
try la.. :p

little cart00n said...

wunny..
try buat ptg ni, makan utk minum ptg..hehe

little cart00n said...

paan..
jgn kutuk puding aku naa..
karang tak nak bawak g kelas!
hahha

Zara Affendi said...

puding2 ni sy suke! hehe

little cart00n said...

zara..
elie pun suka! faveret! :p

Zara Affendi said...

yeke? tp zara paling suka puding karamel.. wee~ hihi. ^_^

little cart00n said...

zara...
oh..elie puding karemel kurang skit..
tapi makan jugak kalo kena offer..
hahaha

Iris Asli said...

wah apa pula nmpk mcm tak sedap? looks yummy la! nak try nti! =)

Cik Mieyrarif said...

waaa.mya nak try laa
cam sedapp je :P

little cart00n said...

iris..
ala..segan lah nak bg u rasa! u pandai masak!hehe

little cart00n said...

mieyrarif..
try dulu, baru tau sedap ke tak..
tak berani nk komen lebih2..
ahhahah

Pinky Pixie said...

walaweh, terliur tgk gmbar. baru dlm gambar. kalao betol2, hihi.. tlg pos sini! =p

kAziShA said...

wahh tak pernah lagi rasa puding roti ni..hehh ^_^

Rebelle Me said...

dah boleh kawen ni!
hehehhe

liyanaziz said...

tq!!!

little cart00n said...

pinky pixie..
try buat, then try rasa eh..
;p

little cart00n said...

kazisha..
sedap!
try la :)

little cart00n said...

rebelle..
kumpul duit dulu!
ahhaha

little cart00n said...

yana..
no biggie!
nnt bg elie rasa ya?! :)

biskut said...

ok sangat lha..tengah lapar nih.bak sikit

little cart00n said...

biskut..
meh datang umah! :p

Zara Affendi said...

rezeki jangan ditolak..ngahaha! (gelak jahat!) ^_^

little cart00n said...

zara..
hahaha..
semestinya!:p

♥ Funna ♥ said...

wah!!mcm sedap...nk wat la nnt...hehehe thanx for sharing ellie

little cart00n said...

funna..
try la buat..
nanti boleh bg boyfren makan!
hehehe..
btw, no biggie sista! ;)

cEro said...

argh!! sedap!!!
argh!! meleleh!!!
argh!!

Halia Kentang @ Annpaan said...

wahhh
nmpk cam simple + sdp la..
nk try la
hehehe

NOOR FATIN said...

sedap tuuu.. bleh antar ke umah x? hehe

nurulfaridah said...

NAK!! :D

enyheartsdiamond said...

yummy! patutlah noody sayang. dye pandai masak <3

maCy said...

gula! bahaya. hehe

ouh2 macy selalu msk gula terus xbuat gula cmtu..

klo xmo tarok gula ley mkn ngn susu pekat. sedap jugak. hee

Syida Shukor said...

babeeee , amboi , sekarang ni dah masak masak pulak eh hihi . next resipi pls ! :D

oya said...

nakkkk!!!!nmpk sedap ni

little cart00n said...

cero..
buat sendiri!
kan da ada resipi!
heehe

little cart00n said...

halia kentang..
nnt elie nk rasa kalau da siap!:p

little cart00n said...

noor fatin..
meh bg alamat fatin kat elie! :P

little cart00n said...

nurulfaridah..
meh la join elie makan!
yummy! :p

little cart00n said...

eny..
hahhaha..
noddy tak pandai masak, tapi elie syg jugak!
macam mana tu?
hahahha

little cart00n said...

macy..
boleh juga kalau makan dgn susu.
tapi elie prefer ngn gula hangus! :)

little cart00n said...

syida...
wah..ada request eh?
tunggu ya?
;p

little cart00n said...

oya..
memang sedap! ;p

tomatokering :) said...

elie! nata la kat ceq sama ;(


jom undi! kalau suka jom undi 124 http://bpm-undi.blogspot.com/ :D

pilotHans said...

bg laa full number..br jer nak order..huhuhu..makes me hungry..nnti kene salin suh my rapunzel tlg watkan ^_^

cheers

little cart00n said...

tomato..
meh bak sini tomato punya adress umah!
elie sent by pos laju lagi! :p

little cart00n said...

pilothans..
mana boleh! nanti byk sgt oder, tak terlarat den nk buat puding tu! ngeee..:D

btw, da buat nnt, bg elie rasa dulu ya..amek restu la katakan! :p

faiq said...

no 16 jln 7 tmn desa jaya...anta kt aku weyh

tieha ismail said...

elie ! lapo ! hueeewwwaaa!!!! nk jugak !

little cart00n said...

faiq...
kau tunggu dpn umah kau esok pagi! ;p

little cart00n said...

tieha..
meh sini..bukak mulut!

Afiefah Safieni said...

dulu rajin buat benda ni..
sekarang mood malas melanda.

♥ nana i am ♥ said...

thumbs up adik ellie .lapa nih~ nak nak nak nak :D

little cart00n said...

afiefah..
ala..buat bnda ni la paling elie suka!teehee :p

little cart00n said...

nana..
hahha..
try buat guna resepi elie bg tu! :p