Sunday, November 28, 2010

RESPECT IS MUST!

salam kalian.. : )

Dalam kehidupan, satu istilah yang perlu wujud ialah..
MENGHORMATI, atau RESPECT!

sejak dari lahirnya daku ke dunia, kemudiannya ke zaman kanak-kanak, dan menjadi pengawas sekolah hingga ke zaman universiti, daku memang sudah diajar oleh kedua orang tua di rumah..bagaimana untuk menghormati orang sekeliling!

tapi kadangnya bukan senang untuk menimbulkan rasa hormat dalam diri masing-masing kan? nak-nak lagi kalau jumpa orang yang jenis tak pandai nak menghormati hak orang lain, tapi mengharapkan kita atau mereka yang lain untuk tunduk hormat kepada mereka! hah..daku memang sangat benci kalau jumpa orang macam tu! grrr! : |

dan di dalam dunia blog, macam-macam gaya penulisan kita boleh jumpa! rata-rata menulis mengenai kehidupan harian sendiri walaupun tak semua gemar menceritakan kisah peribadi pada umum! betul bukan? dan satu mengenai dunia blog, daku paling kurang gemar untuk membaca blog yang suka memperkecilkan gaya penulisan orang lain, atau erti kata lain ialah mengutuk tanpa ada sensitiviti!

kadang-kadang mereka lebih suka bercakap tentang kelemahan orang lain seperti mahu berkata bahawa hanya blog dia saja yang hebat! dan ada juga sesetengah pihak yang menulis di dalam blognya tentang kelemahan orang lain, dengan cara penulisan yang agak tidak okay bagi daku! mereka seperti mempersoalkan kenapa adanya blogger yang macam ni??kemudian carut-mencarut akan berlaku di dalam entry! itu adalah cara yang sangat tidak baik bukan? seems like they dont respect each other! huuu..

daku selalu berasa kesian dengan keadaan sesetengah pihak yang suka menulis tentang kelemahan blog orang lain! kadang-kadang orang yang mereka anggap lemah dalam penulisan di alam maya ini, takde silap apa-apa pun dengan mereka yang menganggap diri mereka bijak pandai ni! tapi kenapa nak komen lebih-lebih tentang orang tu sedangkan mereka tak kenal pun siapa gerangan sang penulis! tiba-tiba nak mengutuk bagai tentang blog orang tu kenapa? dan yang paling tak best, bila ada pihak lain yang turut menyokong! owh shit! itu memang lah sangat tak best!huhhuu..

selalunya, bila jadinya keadaan macam ni, akan terjadinya pergaduhan di alam maya! bygkan kalau mereka kenal antara satu sama lain, tapi bila tersalah tulis atau menukar fakta, bukan ke alamatnya boleh buat sesuatu keadaan itu menjadi teruk?aduhai..macam kesian kan?? : |

jadi apa kata setiap blogger duduk diam-diam dengan blog sendiri tanpa masuk campur hal orang lain! lagipun, setiap blog didaftarkan atas nama diri sendiri kan? tak kacau diri orang lain pun..betul tak? then  kenapa nak tembak blog orang sesuka hati..kan? kalau rasa nak tak senang dengan cara penulisan seseorang tu, berilah pandangan dengan cara yang baik! tak pun berkias-kias sikit sebelum mencari pasal sesuka hati! setiap orang tak sama cara penulisan mereka kan? pepatah pun sendiri kata..

TIADA SIAPA YANG SEMPURNA! ; )

so, Try to RESPECT each other, people! lain orang, lain pandangan kan? mereka ada cara mereka sendiri untuk menulis sesuatu entry, kalian ada cara sendiri untuk menceritakan tentang apa yang kalian lalui..dan daku juga ada stlye sendiri untuk meluahkan segala isi hati..then, why not kita semua berkongsi rasa dengan cara yang baik? tak perlu adanya kata-kata untuk menjatuhkan seseorang dalam entry pun, dah cukup buat orang lain membaca dan memenuhkan ruangan coment kita kan? heheh : )

dan ingatlah yang setiap orang di dunia ini perasaannya lembut, seperti MARSHMALLOW! mudah saja lembik bila terkena api..jadi...kalau kita suka-suka hati cakap pasal kelemahan blog orang lain, bygkan jika tuan blog itu membaca? mestilah melemahkan semangat dorang untuk menulis kan? 


so peeps?? RESPECT! itu perlu dalam setiap kehidupan! : )

ehem! btw, entry ini bukan untuk ditujukan kepada sesiapa, tapi untuk peringatan sendiri juga! jadi, janganlah ada sesiapa yang terasa hati atau sebagainya! kalau ada, daku mohon maaf beribu kali! teeheee..

peace everyone! Heppy Sunday! dan Assalamualaikum! hee : )

p/s: kadang-kadang lebih suka berdiam diri bila ada pihak yang tak reti menghormati orang lain!

32 comments:

Ullyana zaidy said...

btol tuh...
jd la diri kite..
jgn nk buruk kn org ....
kite pon ade kekurgn dan kelebihan msg2 kn :)

little cart00n said...

ulyana..
betul tu sis!
elie sokong 100%
masing2 pnya kekurangan dan kelebihan! :)

dyalova said...

yep, agreed with u elie. Hak milik individu untuk mencoret apa sahaja di blog masing2. hebat @ tidak, no such competition in this blogger world,hopefully~ ^^

little cart00n said...

dyalova..
sgt setuju dgn kamu!
kita ada hak sendiri dalam menulis apa yang terlintas dlm kepala hotak kn..dan people tak leh nk jugde sesuka hati dorg..kalau da terlampau hebat, jgn baca blog kita kan? :)

Khairy said...

setakat ni aku tak pernah lak jumpe orang macam ni...bagi aku, tu ada la kritikan secara tak pro la. Ala...biar la. Buat jahat dibalas jahat kan...

little cart00n said...

khairi..
adalah org macam ni..
huhu..benci siut kalau jumpa!
huhuhu

eiela said...

menulis nih kena hati-hati. macam ben beritahu cakap pandang-pandang..

Latest Entri :
Tagline Blog? Perlu Ke?

little cart00n said...

eiela..
betullah tu..
silap sikit, kena bantai!
huhu

Amir Auxin said...

haha setuju2!
bajet diorg pengkritik terhebat zzz. suma ade style2 sendiri en, nak kutuk2 watpo. haha

btw, suma perasaan manusia ni ibarat marshmallow eh? hahah nice one, pakai analogy "api" untuk refer those yang ske kutuk2 kan? xD
tapi bila si perasaan marshmallow tu jumpa ngan orang "cool" mcm mana? xDDD

little cart00n said...

amir auxin..
tulah..kadang2 tak paham ngn dorg yg suka mengutuk dalam blog!huhu..

ermm.kalau marshmallow jumpa ngn org cool, kita ckp macam marshmallow yg akan dimasukkan dalam peti ais..so dia jdi seperti batu..boleh tak?hahha

oya said...

true..respect people kan...
mmg xde org perfect..
mana kekurangan tu try to improve..

little cart00n said...

oya..
yup! nobody perfect!
remember that! :P

Iris Asli said...

suke mkn marshmallow eyh? hihi. first entri i komen dkt blog u. keep in touch dear! =)

cEro said...

yg suka label blog ni trok atau tak bgus selalunya konon2 otai laa...
yg slalu perasan otai adalah yg byk followers dan komen beratus2 sekali entri..

hrap2 kita tak tergolong dlm golongan itu sama ada skarang, akan datang atau bila2, kan??

little cart00n said...

iris..
suka2..sebab marshmallow sedap!
hehee..

owh..thx ya sudi coment2..:)

little cart00n said...

cero..
tulah..konon2..otai!
kepala la otai!heh!

i'allah..semoga kita tak terlibat dalam semua2 tu.. :)

liyanaziz said...

respect each other!! betul! bukan dunia blog je, dunia luar sekalik kan.. grrrrr!

little cart00n said...

yana..
betul!
di mana2 perlu RESPECT!
tenang la yana..jgn marah2.. :)

cik helena said...

bibir mungils?wow!cupcucp!hikk

hormat diri sebelum hormat org lain :)

little cart00n said...

cik helena..
btul..hormat diri sendiri dulu b4 hormat org lain..
tapi smetimes people doesnt care bout respect to them self kan? mereka lebih pentingkan hormat pada org sekeliling! :)

Ellen said...

wah...entry menarik lah dik..jadi diri sendiri respect ngan org lain...
Thks for sharing..well..selamat berkenalan..

DiaUmaiNiNaz said...

salam singgah , Dinaz memang tahu n as newbie kena belajar banyak lg dari otai2 n thanks for the info.

yusra -.-'' said...

jap3, MARSHAmellow tu nmpk best plak.. ahhahahahah

little cart00n said...

kak ellen..
yeah..respect n be ur self!
no bigie sista! :)

little cart00n said...

dia..
elie bukan otai pun..haha..
tp kalau nk share2 boleh la..
hepi blogging ya :)

little cart00n said...

yusra..
jom makan marshmellow!
sedap woo..cicah coklat!
pergh!! :D

Intan Tengku Bokhairi said...

yeah ur rite. duduk diam2 dlm blog snedri. org mai kita layan (:

little cart00n said...

intan tengku bokhairi..
betul tu..
kita tuan blog..depa tetamu..
bila tetamu sampai, kita layan! :)

tieha ismail said...

btoi. btoi btoi....menci arrr kalo org yg penting diri sendiri je...kita hormat dier, tpi dier?...huh?

marshmellow ouh !!! suke2...picit2! hikhik

little cart00n said...

tieha..
tulah kan?
hormat mesti sentiasa ada pada org sekeliling..
marshmellow? jom g beli!sedap ouh!
teeheee.. ;D

HaNTwO said...

betul tu pokcik sokong...cite keburukan blog sendiri ok la gak heheheh...

little cart00n said...

hantwo..
ada ke org nk cite keburukan sendiri pokcik?
hahhaa