Wednesday, November 17, 2010

KORBAN vs QURBAN?!

salam kalian .. ; )



TIGA filem di atas merupakan kisah benar! 
meski berlainan cerita, berbeza tajuk termasuk pelakon,
tapi satu tema yang sama, iaitu..

PENGORBANAN! 

kalau filem THE PURSUIT OF HAPPINESS, lakonan Will Smith, membawa mesej pengorbanan seorang bapa yang berusaha memberi kehidupan terbaik kepada anaknya, filem Changeling pula menyampaikan mesej tentang pengorbanan seorang ibu yang kehilangan anaknya, dan sehingga kini berusaha mencari anaknya yang hilang kerana diculik! dan filem A Walk To Remember, mengisahkan seorang kekasih yang sanggup mencari ubat dan penyelesaian untuk mengubati kekasih tercinta yang menghidapi leukimia!

wah!kalian nampak kelainan erti pengorbanan dalam cerita2 tu? hebat bukan?! :D
antara 3 filem di atas, daku memilih filem Changeling sebagai sebuah filem yang berjaya! berjaya bukan sahaja kerana konteksnya yang kuat dan padat dengan mesej, tapi juga kerana hebatnya nilai sebuah pengorbanan seorang ibu itu! 

dan bukan juga kerana lakonan mantap dari Angelina Jolie, tapi kerana mengikut kisah benar mengenai seorang ibu yang sanggup mengharungi pahit getir dalam mencari anaknya yang hilang, sehingga terpaksa dimasukkan ke dalam hospital sakit jiwa hanya kerana dituduh gila setelah menuduh polis tidak mencari anaknya yang hilang! walaupun  anaknya masih lagi tidak ditemui, tetapi sang ibu masih menyimpan harapan dan percaya bahawa anaknya masih hidup! WOW! impressed me seriusly!huhu..

kalian nk tahu lebih lanjut, rujuk sini! : )

merujuk 3 filem yang daku sebutkan kat ats,daku percaya, dalam setiap kehidupan manusia, memerlukan istilah pengorbanan! baik dalam kerja, perhubungan atau setiap apa yang dilakukan! dahulu, daku pernah terbaca suatu artikel yang mengatakan,

PERNGORBANAN ITU KADANGKALA 
MEMBAWA KEJAYAAN!

dan kalau di tanya pada daku, adakah daku percaya dengan kata2 di atas..jawapannya adalah..

YA!!

YA!!

dan

YA!!

daku percaya dengan kata-kata itu! memanglah tak semua perkara yang dikorbankan itu membawa kepada kejayaan, but atleast, kalau berjaya dengan adanya pengorbanan, selain diikuti dengan nawaitu yang baik, confirm hasil yang datang boleh buat orang tersenyum sampai ke telinga!betul tak-betul tak?? *daku kata betul, jadi betullah kot!* teeheee :D

Dan pada daku, istilah berkorban bukanlah sesuatu perkara yang wajib dalam hidup! ia mungkin hanya perkara SUNAT! heee.. harus juga dilihat dan dipikirkan 2 atau 3 atau 4 atau berkali-kali sebelum mengambil jalan untuk berkorban!oke, kononlah  kata kalian nk berkorban untuk org lain, tapi tak pk masak2 dulu, dan akhirnya segala benda tak jadi, apakah hasilnya? sia-sia belaka! ceh!! time tu, mulalah putus asa sampai terjun bangunan, bunuh diri!sebab?? tak dpt nk berkorban untuk org lain, akhirnya diri sendiri yang terkorban! KESIAN!~

tapi kalau lembu yang nak kena korban esok, rasanya  bukan kerana ia tak pk masak2 sebelum diqurbankan, cuma da mmg nasibnya kena jadi mangsa korban setiap tahun.,so mmg tak leh nak simpati la..huuuu..dan orang2 yang nk menyembelih lembu tu pulak, bukannya dorg tak pk masak2 sebelum korbankan lembu tu..tapi sebab dorg da lama pikir pasal binatang yang dorg bakal sembelih esoklah, tu yg tunggu nak sembelih je esok..dan kalau asyik pikir kesian punya pasal, mmg tak sembelihnya segala binatang kat dunia ni tiap kali datangnya raya qurban!heee..alamatnya pancing ikan jelah..heee.. : )

so,berkorban atau dikorbankan punya pelbagai istilah pada semua org..lain orang, lain pendapatnya..Meminjam dialog Angelina Jolie dalam filem CHANGELING, yang berkata tentang pengorbanannya, berbunyi..

I BELIEVE THAT MY SON IS ALIVE! 
AND  I STILL KEEP THE FAITH!

daku garu kepala mula2 dengar ayat ni..rupanya..ia nk cakap, dalam berkorban juga, perlukan suatu harapan! yelah..bukannya lepas da berkorban, cakap LANTAKLAH ke hape..atleast letakkan satu harapan agar pengorbanan kalian tak sia2 belaka..kn..kn..kn?

macam org yang nak sembelih lembu esok..lepas da selesaikan satu suruhan dari yang kuasa, pastinya mereka harapkan niat murni mereka diterima DIA di atas..dan harus juga mereka harapkan orang kat umah mereka masakkan sup tulang untuk mereka, lepas seharian berpeluh2 melapah bagai! heee.. :D

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA UNTUK UMAT ISLAM SEDUNIA! 

SEMOGA RAYA QURBAN KALI INI LEBIH BERMAKNA 
DARI TAHUN-TAHUN SEBELUMNYA! I'ALLAH.. 

TAKE CARE SEMUA! ; )

credit untuk baju pinjam housemate semester dua! teeheee! ; )

p/s: tgh berpikir2 esok nak pergi tgk lembu kena sembelih ke tak?! abah kata ada 8 ekor lembu bakal jadi mangsa QURBAN! wow, banyaknya! heee ;p

12 comments:

liyana aziz said...

salam aidiladha makcik... g tdo la!!! esok nak bangun pagi! =p

azhar said...

selamat hari raya aidiladha....

little cart00n said...

azhar..
selamat hari raya qurban juga :D

little cart00n said...

yana..
selamat hari raya aidiladha juga makcik..

ala lek la..selalu kat puncak pun, elie yang bgun kjutkan yana kn?teehheee :D

Hanz Lee said...

slamat ari raya mak kecik...haha

little cart00n said...

paan..
camat ari raya aidiladha juga pak busu!hehehe

♥ Funna ♥ said...

slmt hari raya aidiladha budak sweett ~_0

little cart00n said...

funna..
same goes to you honey..
camat ari raya! :D

cEro said...

elie, cEro pnah tgk a walk to remember je..
yg dua lg pernah dgr tp takde kesempatan nk tgk lg..
hehehe

little cart00n said...

cero..
owh..elie kena tgk byk movie pas terlibat dgn bidang filem ni..kalau tak, mesti tak tgk jugak..hahaha

btw, a walk to remember, best! :D

HaNTwO said...

pengorbanan yang baik mesti diakhiri ngan sesesuatu yang baik...kalo pengorbanan yang xbaik mesti damnnn hehehe...salamat hari raya haji :)

little cart00n said...

hantwo..
hahah..betul2..
semua terletak pada nawaitu..
Kan-kan?

selamat hari raya haji juga.. :)