Thursday, November 25, 2010

IDENTITI!

salam kalian.. : )

Daku sering saja terkeliru dengan IDENTITI tersendiri! : D

ini sedia terbukti dalam blog daku! lihat saja gaya penulisan daku dalam entry-entry dulu dan sekarang, kemudian bandingkan! terasa seperti berada di alam lain bukan? hahah..macam makhluk asing yang tah dari planet mana terjumpa bumi, kemudian baru nk kenal dengan manusia abad millenium ni..kan-kan? hehehe.. : p

disebabkan sedang bercuti semester, daku berkesempatan utk terjah blog kalian, dan dari situ daku perasan yang setiap dari kalian punya identiti tersendiri dalam menulis..daku sangat kagum dalam setiap antara kalian yang punya karakter tersendiri dalam menulis..seronok membaca setiap cerita dari blog yang berlainan jenis ni..betul bukan? : )

kadang-kadang daku SANGAT JELES dengan beberapa blogger yang punya cara tersendiri dalam menyampaikan cerita mereka! to be frank, daku sendiri mudah terkesan dengan beberapa blog yang sentiasa daku follow dan baca entry2 mereka! walaupun tak kenal dengan kalian secara realiti, tapi bila mesej yang cuba disampai di alam maya itu terasa dekat dengan diri, entry2 yang sedih pun boleh buat air mata ni meleleh tanpa diundang! hehehe : D

Dan dari dulu mula berbloging, daku sering terpikir bagaimana untuk menjadi seorang penulis blog yang berjaya? adakah perlu ada gmbar2 hebat atau cerita2 sensasi dari dunia luar seperti artis mahu bercerai? owh damn shit! daku bukannya paparazi yang perlu skodeng kehidupan orang lain sehingga perlu disumbatkan di dalam blog sendiri! huhuhu..

pernah juga terpikir untuk buat cerita2 hot macam JAMIL dan TEMAH (bukan nama sebenar) yang mana blog mereka punya pengunjung yang sentiasa meningkat naik sejak dari pagi hari ni hingga pagi esok hari! tapi jika mahu ikot cara mereka, daku seperti cuba menjadi orang lain! T__T

OH TIDAK!! 

menipu diri sendiri, itu bukan jenis daku! kerana daku percaya, kepuasan tidak akan ada jika kita cuba menjadi diri orang lain! betul bukan?seorang profesor pernah berkata ..

BILA SESEORANG PUNYA IDENTITI 
TERSENDIRI DALAM PERKARA YANG DILAKUKAN, 
ITU BARULAH DIKATAKAN KEPUASAN! : )

bila teringat kata-kata ini, daku baru tersedar yang sebenarnya IDENTITI adalah kunci utama dalam setiap kepuasan! meaning that, kita tak perlu nk menjadi orang lain dalam setiap perkara yang kita lakukan..try to be ur self! kadang2 dalam seronok sangat nak meniru orang lain, kita tak sedar yang diri kita sebenarnya lebih sempurna dari mereka yang kita cuba tiru tu kn? lagipun penat kot nak menipu ni!hehe.. so cubalah menjadi diri sendiri! : )

menulis entry ni, sebenarnya mengingatkan diri daku sendiri supaya menulis ikut hati, bukan ikut orang lain!bukankah seronok menulis mengikut kata hati sendiri tanpa perlu mengikut orang lain? dalam kehidupan juga begitu..tak perlu bermuka-muka..hati yang ikhlas itu perkara utama!betul kan semua?heheh..

orang sekeliling juga selalu mengingatkan daku tentang di dunia ini punya jutaan orang yang hebat bermuka-muka..dan disebabkan daku seorang pelajar yang mengambil jurusan yang berkaitan dengan bidang seni ni, umi selalu pesan pada anak daranya yang sorang ni supaya bila sudah terlibat dengan dunia kerja nanti, daku tidak akan menjadi seorang HIPOKRIT dalam setiap perkara! *time kasih umi!* : )

dan kalau kalian yang follow entry2 dari daku, kalian tentu tahu yang daku ini sering bermain dengan ayat2 puitis dan sukakan sesuatu perkara yang manis seperti GULA-GULA KAPAS kn?hehe..kemudian, bila dengar lagu-lagu mendayu dan entry2 manis dari daku, seperti entry lepas, kalian tentu akan fikir selain berkata..

DIA NI JIWANG! : )

yeah..so what jika daku sebegitu?! itu lah dunia gadis bernama Elie! sukakan sesuatu yang puitis dan sering saja perasaannya manis!hehe..rasanya tak perlu nak berselindung dari orang tentang siapa kita kan? menjadi diri sendiri adalah perlu! kalau rasa tak suka dan menyampah bila baca entry romantis atau bosan dengan blog daku, tutup saja blog ini dan pergi ke blog yang lebih hebat! habis cerita bukan?! : )

seperti kalian juga, daku lebih tahu akan apa kehendak diri dan sentiasa percaya pada diri sendiri berbanding orang lain, walaupun kadang2 tahu yang daku mudah blur dengan keadaan sekeliling!hehehe..tapi satu kata-kata azimat yang daku sematkan dalam diri ini dan pegang sejak dari dulu hingga sekarang ialah..

AKU ADALAH AKU..
ENGKAU ADALAH ENGKAU..
ENGKAU BUKANNYA AKU..
DAN AKU BUKANNYA ENGKAU! ; )

so peeps?? u guys can't change me, same goes to me! semua atas kehendak masing-masing kan? hanya perlu tepuk dada, dan tanya hati akan apa kemahuan diri! ; )
 
 baju rm10, beli kat bundle je..tak main butik-butik ni!..*jujur gila!* : p

oke dah-dah elie! suka sangat membebel sampai tak perasan tulis entry panjang-panjang!tak pandai nak tulis entry pendek-pendek sebenarnya ni..heheh..owh! kantoi pulak mulut ni tak reti nak diam!eh..kan kata menjadi diri sendiri itu perlu?! muahahahha : p

peace semua! assalamualaikum! : )

p/s: berlakon menjadi orang lain lebih RUMIT rasanya berbanding menjadi diri sendiri! : D

38 comments:

Siti said...

sebut elie mesti teringat kisah cinta elie dan noddy! hehe

Amir Auxin said...

"BILA SESEORANG PUNYA IDENTITI
TERSENDIRI DALAM PERKARA YANG DILAKUKAN,ITU BARULAH DIKATAKAN KEPUASAN!"

haha setuju ngan quote tu

tp bila baca post ko ni, baru aku perasan gak cara penulisan aku pun dah berubah! haha

chentaMAYA said...

yesza. identiti penting! lu pn ade bnyk folower ape~

little cart00n said...

siti..
wah..ada terbawak2 kisah cinta kami dalam mimpi tak?
hahaha

little cart00n said...

amir..
apsal?
dulu bro punya gaya penulisan lain ke?hahha

little cart00n said...

chentamaya..
ala..tp takleh lawan ngn blogger lain yang lagi ramai follower..huhu

Marya Hana . said...

name pon dak TEKA. puitis2 tu harus lah kan ~ hehe.

biarkan org nak cakap ape.

Amir Auxin said...

mmg lain. mcm kanak2 ribena zzz haha

little cart00n said...

kak yaya..
TEKA pun kadang2 leh ROCK gak dalam puitis tu..hahha.. :)

little cart00n said...

amir..
hahah..nnt elie usha blog bro dari awal2 eh.. :)

Hanz Lee said...

mak kecik nie leh jadik professor lah...haha

little cart00n said...

paan..
kecik bukan sebarang kecik bai!
hahahha

Daffien88 said...

betoi....dalam berblog ni..be u selff

little cart00n said...

apan..
100 % setuju! :)

NUR AIN AZMAN said...

yeah! aen sokong!
jadi diri sendri itu WAJIB
tidak hipokrit
i love be my self :)

little cart00n said...

aen..
betul2..
jadi diri sendiri itu lebih baik dari berlakon! :)

Nuyul Ramdzan :) said...

suke baju bundle tuh ! <3
cute arh ! :)

Mila Ahmad said...

baju anda sgt c0mel

♥ nana i am ♥ said...

just be yourself lil elie :)

little cart00n said...

nuyul..
hahah..rm 10 je.. :)

little cart00n said...

mila ahmad..
bundle mari je mila.. :)

little cart00n said...

nana..
elie is elie :)

cEro said...

bila nak bicara tentang identiti,
aku akan duduk diam je...
tgk je laa blog aku, caca marba..
sedih, gembira, sinis, jiwang, kdg2 jadik gila pon ade...
adoi..

little cart00n said...

cero..
takdela..
cuba tgk kat blog list elie..
blog cero under categori apa?
hahahha

koboys said...

hahaha..btol by..
BE YOURSELF ok?hehe

xoxo...love u..

*xpon by dgr lagu be yourself-audioslave :)

little cart00n said...

syg..
i always be myself la.. :)

ni bila mau tdo ni?haha

tieha ismail said...

elie ni x abis2 wat lawak ar....adesss~~~

yusra -.-'' said...

kite suka blog awak.. :D

little cart00n said...

tieha..
undercontrol kot?!
hahahahha

little cart00n said...

yusra..
maseh honey bunny! :)

Pinky Pixie said...

jadilah diri sendiri. itu lebih baik.

cehh, followers kamu kan ramai yunk..

=)

little cart00n said...

pinky pixie..
hahah..tapi takleh lawan sis la..
lagi ramai.. :)

Mrs. Att :) said...

i love your opinion. menulis dengan hati :)

koboys said...

cantik kolam belakang tu..jom mandi kolam.. :)

little cart00n said...

mrs.Att
glad u love it! ;)

little cart00n said...

syg..
g beli shorts, then kita terjun kolam , oke?haha

CiK QiQi said...

tp btoi la..ble kite de prncgn kite sndri...dri kite sndri...bru nmpk ktesrlahan nye tu.hahaha..rosak bhse Melayu qiqi ni

little cart00n said...

qiqi..
hahha..
takdelah rosak..
rock mybe?
hahha