Thursday, November 18, 2010

AIR DICINCANG TAK AKAN PUTUS!

salam kalian .. : )

daku akui, antara daku dengan kakya (kakak), dia agak 'baik' dari daku! : D

baik dalam konteks menjadi anak yang mendengar kata, dan lebih menjaga hati orang sekeliling! tak seperti daku yang lebih suka protes dalam setence hal dan kadang2 lebih lantang bersuara atau lebih nakal berbanding dia! cakap daku pun kadang2 main lepas je..almaklumlah, mulut takde insurans lah katakan..*peduli apa daku?!* hee..

dan dalam study, daku tak boleh lawan kakya sejak dari dulu! memang daku surender awal2.. nak-nak lagi kalau benda yang melibatkan kira-kira atau matematik! itu memang daku fail! teeheee ;p

tapi kalau diikutkan dari segi kreatif dan berseni, daku lebih ke arah itu! bab-bab nak membina ayat kalau masuk contest atau buat barang2 kreatif ni, kakya memang kalah! mungkin sebab memang bidang daku rasanya sejak dari dulu.. hee..dats y umi cakap anak daranya yang second ni lebih ROCK! ngeeee..

Senang kata sikap kakya macam 'PONDAN' sket, dan daku seperti 'TOMBOY!' heheh.. :D


tapi walaupun kitorg ni adik beradik, selalu saja ada gaduh2! hish! macam cite TOM n JERRY tu.. si TOM tak boleh jumpa JERRY kn? kalau tak, mesti perang besar! haa..macam tu lah kitorg kadang2 kalau kat umah ni! heee..

kalau gaduh atas sebab yang besar gedabak takpe jugak, tapi selalu atas sebab yang ciput macam semut!heeheh..contoh..

** (E utk ELIE), (K utk KAKYA)**

situasi 1 :-

umi suruh salah sorg pergi basuh pinggan..

(K) : ADIK PERGILAH BASUH! KAKYA BUAT BENDA NI JAP!

(E) : KAKYA LAH BASUH! APA ADIK PULAK? SEMALAM ADIK DAH BASUH!

situasi 2 :-

abah suruh salah sorang sapu sampah, sorang lagi lipat baju..

(K) : ADIK SAPU SAMPAH, KAKYA LIPAT BAJU OKE?

(E) : AHH..YANG SUSAH, KENA BERGERAK, KAU BAGI AKU YA KAK? (dalam hati) 

situasi 3 :-

umi suruh mandikan adik kecik kitorg, NOUHA...

(E) : KAKYA, PERGILAH MANDIKAN DIA! DIA BUKAN NAK MANDI NGN ADIK PUN!

(K) : ALA! BUAT LAH KEJAP! TAK NAMPAK KE KAKYA TGH BUAT KEJE NI?!

haaa...sudah nmpak situasi di atas? boleh bayangkan macam mana kitorg selalu gaduh dan perang kat umah ni?hahaha..tapi tu baru sikit, belum lagi part2 bengang dan perang mulut berlaku! hahah..umi selalu saja bising kalau time kami tgh gaduh...katanya..

APA KORANG NI? 
SIKIT-SIKIT GADUH..SIKIT-SIKIT GADUH!

hehehe..dan satu rahsia, selalu kalau lawan mulut, memang kakya akan kalah..dia lebih cepat diamkan diri dari melawan bibir mungil adiknya ni..sebab? bila2 masa bibir mungil ni boleh kuakan lasernya yang ada POWER! muahahhahha.. :p

tapi kata orang, gaduh2 antara adik beradik ni perkara biasa! lumrah hidup! kejap gaduh, japg ketawa terbahak2 balik! hehehe..pagi ni masam2 muka, tgh hari karang, cuit2 sna, cuit sini..geletek sana, geletek sini..kalian pun macam tu kan? kan? kan? hehe..

cume satu daku perasan, perkara yang boleh buat kami dua beradik ni tak bergaduh untuk sehari ialah bila time untuk berkongsi cerita! masing2 sibuk bercerita pasal polan ni, polan tu, boyfren si A, girlfren si B, bla-bla-bla..sebab apa time berkongsi cerita je boleh berbaik? sebab,, yang sorang sibuk bercakap, yang sorang lagi sibuk mendengar! haa..mana boleh potong ckp orang lain? abah kata tak sopan!hehehe : )

macam situasi petang tadi, daku tgh syok layan VAMPIRE DIARIES, dan hari hujan, sumpah lebat! tiba2 kilat dan TUPPP!! blackout!

AHHH...KACAU!!

da gelap, tak tau nk buat apa..daku dan kakya seperti biasa, baring sebelah menyebelah..dan mula pot-pet-pot-pet! time tu, memang takde gaduh mulut atau perang2 macam selalu! gelak ketawa dalam gelap dan gosip sakan macam tgh borak dgn boyfren! hahahha..so sekarang daku dah tau, best rupanya borak dengan kakak sendiri dalam suasana gelap!rasa macam tgh duduk dalam gua! hahahha..

ehem! dan sekarang, daku tau..kalau time mood tak baik tu, b4 kuakan laser, baik ajak kakya bercerita dulu..takut nnt asyik gaduh mulut je, sampai umah terbakar pun tak perasan!Heee.. atau bila da kawen nanti, baik salah sorang pindah umah sendiri, sebab takut bila jumpa ari2, gaduh pun ari2, silap aribulan, laki sendiri pulak suruh tdo kat sofa lua umah! hahahahahha.. : P

tapi daku masih percaya, selama mana dan sekerap mana pun kitorang adik beradik ni bergaduh atau masam2 muka, sekejap je boleh hilang masamnya!sebab kata pepatah kan berbunyi..

AIR DICINCANG, TAK KAN PUTUS! : )

p/s: daku tak pernah lagi maki kamun atau kuakan kata2 kesat kalau gaduh ngn kakya! bagus kan? heheh : D

26 comments:

tieha ismail said...

bez ! macam tieha n adik tieha...gado2 pon,still satu kepala...adat laa gado tuh...hikhikhik...apepon, rahsia dalam tangan...

little cart00n said...

tieha..
hahhaa..gado ttp gado..
rahsia ttp rahsia..
mana leh pecah! hahahha :D

tukangcerita said...

btol3
gado2 pom kejap je baik
lepas gadoh,mesti rasa nk tergelak bila tiba time mntak maap
it's sweet der :)
like this !

Syida Shukor said...

i salu gaduh dengan adik i . macam u dengan ur sister hee hee . and i rasa i macam kakya u . tak pandai lawan mulut :P

little cart00n said...

tukangcerita..
heheh..
elie takde nk mintak2 maap..baik macam tu je..ttbe dan dgn sendirinya kami berbaik..hahah

glad u love this entry! :)

little cart00n said...

syida..
owh..u mcm kakya eh?
mmg beza ngn i la..
i cpt protes if ada smthing yg i tak suka..heheh
:D

liyana aziz said...

pergh,,, kalau dengan elie semua org kalah beb!! diam suda.. =p muahahhaahhaha.. kak ya makin kurus!!
i bet nouha can stop her *elie*! kikikikikikikikikikikikikikiki

little cart00n said...

yana..
t i gtao kakya, u kata dia makin kurus! mst kembang semangkuk!hahah
eh..kalo ngn nouha, i mst kalah!
mulut dia da macam joyah! kalah umi..
hahahhahaha

Aimi Amira said...

bayangkan aku 6 beradik lak.
haha.

little cart00n said...

aimi..
kau 6, tapi kecik2..
leh control mmulut..
aku?
dua2 da besar..hahhaha

♥ Funna ♥ said...

hahaha bes nye leh gaduh2 ngn akk sendiri..nnt bila sorg dh kawin msti rasa lain tao mcm funna ngn akk..bila dia dh kawin n pndh umh sendiri sunyi gila rasa..xde gduh2 manja lg..huhu

cEro said...

aku pon same..gado camne pon last2 tak ingat pape pon..
btw, kakya single tak??
hahha...

HaNTwO said...

bagusla...adik beradik ni walaupun teruk gaduh cmne sekalipun tetap akna baik balik hehehe..

Miza Yusof said...

ya, betul tu. gado camne sekalipun hubungan adik beradik tetap tak kan terputus.



salam singgah. miza datang sini. selamat berkenalan. jemput ke blog miza yaa,

http://hayworlds.blogspot.com/

little cart00n said...

funna..
yeke?
alamak..pasni, elie nk ikot kakya pindah la kalau dia da kawen
nnt..hahhaa :p

little cart00n said...

cero..
hhahahahha..
kakya da ada abg amer..
nk ngorat ke?
bgtau abg amer nnt..:p

little cart00n said...

hantwo..
hahha..btul2..
setakat ni tak pernah ag gado tak baik2..hahha

little cart00n said...

miza..
betul2..
nk2 ag kalau rapat kan?:)
btw, thx singgah blog elie..
nnt elie terjah blog miza balik ya :)

koboys said...

heeee...syg jarang je gadoh ngn adik.hehehe :P
ngn akk dlu2 penah la.heeee..xde pe pon.xgado xbest la.tol x dear?huhu

little cart00n said...

syg..
hahha..syg kamceng ngan adik..
tp btul2, tak gado, tak best!
huhuhu..
mcm cyg ngn by la..gado je keje
hahaha

4umyfans said...

Aik, tak pernah tahu pun kamu ada kakak, Elie...
Ayat ni, teman suka... haha

Senang kata sikap kakya macam 'PONDAN' sket, dan daku seperti 'TOMBOY!'

sangat yeayy! dengan ayat di atas.

little cart00n said...

heri..
eh..da kenal elie dari sem 1, baru tahu elie ada kakak ke heri?hahah

owh ya..kakya mmg pondan sket,elie kasar, tp tak tunjuk kat org..hehehe..

yeay!! :D

4umyfans said...

tu lah kan?
dulu punya rapat sampai elie ada kakak pun, teman idka tau...
hehe

violet VC said...

serupa la kte...hahaha...

little cart00n said...

heri..
tulah..hahaha..lain kali every sem, kena sentiasa update cite baru dari kawan2 naa..
hahahha

little cart00n said...

violet vc..
sama ke?? give me 5 babe! :D