Tuesday, October 19, 2010

SILA CERMIN DIRI SENDIRI DULU!!

salam kalian.. 

CERMIN DIRI SENDIRI DULU!!


daku rasa semua org tao apakah maksud istilah kat atas tu...kn?

tapi adakah semua orang paham maksud sebetul2nya? jawapannya adalah.. 

TIDAK!

kebanyakan org mudah menilai org lain secara terang2an tanpa pandang diri sendiri dahulu! daku berani ckp macam tu sbb daku da pnh kena bnda macam ni..bukan sekali dua..tapi sudah BANYAK KALI! daku ulang..BANYAK KALI!! masih ingt KES DENGAN SENIOR DULU? haa..itu antaranya! damn bulshit!!

kali ni, sekali lagi daku benci dengan mereka yang TAK CERMIN DIRI SENDIRI DULU!

kisah bermula sewaktu daku bersama seorang rakan, PEAH [bukan nama sebenar] keluar untuk membeli barang..kebetulan sewaktu di tgh jalan, dalam keadaan yang panas, kami kehausan..jadi singgah di sebuah kedai serbaneka, ala-ala 7 ELEVENT untuk membeli air..

sampai di kedai ala2 7 E tu, daku saja yang turun..katakan pada PEAH..

KAU TUNGGU DALAM KETE, BIAR AKU JE TURUN..

masuk dalam kedai, terus menuju ke lorong belakang yang menyimpan stok2 air sejuk dalam peti ais...seperti biasa, kalo da peti ais tu simpan macam2 air untuk dipilih pembeli..confirm la daku mati akal nk beli air apa...nk2 ag b4 turun kete, xtye air apa si PEAH nk..lagila daku xtau nk beli air apa utk si kawan itu! haish..duduk mencangkung untuk melihat air apa yg sedap untuk dibli..agak lama daku seperti itu...tba2..ada sorang mamat yang da lama berdiri kat belakang daku tegur..

DIK..ORANG LAIN PUN NAK BELI AIR JUGAK! 

daku dongak kepala, pandang dia..dan cakap SORI..mungkin daku blocking jalan dia utk pilih air..bangun dari duduk mencangkung dan beralih tempat untuk beri laluan kepada mamat td..dgn tak cakap TERIMA KASIH, dia berkata...

KALAU SUSAH SANGAT NAK PILIH AIR, PILIH JE AIR TU..

dia tunjuk kepada satu kelompok air..daku lihat pada arah yg ditunjuk..tao air apa?

TIN AIR YANG ADA GAMBAR HARIMAU!
*kalian pahamkan sendiri!*

daku pandang dia cari apa yg dia cuba smpaikan, tarik nafas dalam2 dan kata..

SAYA ISLAM!

mamat itu gelak kecil bila dgr jawapan daku..dgn selamba dia berkata..

KALAU ISLAM KENAPA FREE HAIR? 
RAMBUT KARAT PULAK TU!

wah2..sedap bahasa kau nok!! mungkin dia anggap daku yang FREE HAIR ni telan dan amek air kencing setan macam tu!grr!! Confirmlah daku menyirap di situ..jadi bertanya dgn mamat tu..

BRO NI BUKAN ISLAM KE?

dia diam..mata pandang daku..daku pandang dia semula dgn muka selamba..dia menjawab soalan daku dgn jawapan dia ISLAM!suddenly muncul seorang gadis bertudung menuju ke arah kami..dlm hati daku mengangak..GIRLFREN dia agaknya..dan mmg betul..sbb gadis bertudung tadi panggil mamat dpn daku tu dgn panggilan B..

dan mulalah nk gedik2 dpn daku tye kenapa lama sgt boyfren dia pilih air la..itu la..inilah..then dia tye pada boyfennya tu, apa kes dgn daku...terus daku gebang jawapan dan tolong jawabkan bg pihak mamat tu..

BOYFREN AKAK NI TAK TAO NK PILIH AIR APA..
SAYA REKOMENKAN DIA AIR ASAM JAWA! 
SESUAI UNTUK HILANGKAN BAU MULUT BUSUK!

gadis tadi pandang boyfrennya dan kemudian dia pandang daku dgn pandangan mata yang tajam! JELES barangkali! macam nk telan daku pun ad!woit! macamlah daku ni cium boyfren dia pulak smpai nk pandang daku macam tu!grr!


daku anggarkan dia sememangnya jeles bila daku ckp daku rekemenkan air utk boyfrennya tu tanpa tahu apa sebenarnya yang berlaku between me n him!haish!!tiba2 gadis tu lingkarkan tangannya ke badan mamat tadi dan peluk dgn ketatnya..KAT DEPAN DAKU! *MOTIF?!-confirm2 dia jeles kan?* hahaah

daku pandang dgn sebelah kening terangkat, dan blah dari kedai meninggalkan mereka tanpa air di tangan..menuju ke mapley kedai sebelah, tapau TEH O AIS dan MILO AIS utk PEAH! keluar dari mapley, nampak couple dalam kedai ala-ala 7 E tadi di atas motor. mamat tadi sedang pakaikan helmet utk gadis bertudung tadi..

saja daku pandang mereka lama2 sambil tersnyum riang bila gadis tadi nampak daku tenung2..mungkin dia igt daku usha pakwenya, dan tiba-tiba..DASSS!! satu ciuman dihadiahkan pada pipi si mamat!


mamat tadi bukan main seronoklah dapat ciuman dari gadis..bila nampak daku lalu sebelah dia, laju pulak dilarikan mukanya..*tau pulak kau malu ye?* hahah..daku yang berada disebelah motonya, ketuk cermin kereta PEAH yg kebetulan parking kete kat sebelah moto mamat tu dan sebelum masuk kete, daku katakan pada mamat tadi..

BRO..KAT SINI ADA CERMIN, BRO BOLEH TGK MUKA BRO..
MUKA AKAK NI PUN BRO LEH CERMIN!

gadis tadi pandang mamat tu, dan mamat tu malu sendiri! cpat2 dia pakai helmet dan terus pecut laju motornya..dan daku..masuk kereta, gelak sampai nk terkencing! walaupun dalam hati masih panas!!GRRR!!

*********************

kalian boleh nilaikan sendiri bukan apa yang daku nk sampaikan ni??bukan niat nk buka aib org lain..tapi paham2 sendiri lah!daku mmg paling benci kalau orang yang bercakap pasal org lain, tapi tak nak tgk diri sendiri dulu!

pada mamat yang mengaku dirinya islam dpn daku tu..daku ada nota kaki utk kau! khusus utk mereka2 yang muka mintak kaki juga..macam KAU lah mamat!huh!

kalau betul kau nk sound daku sebab daku ni free hair dan rambut karat, pandang dulu girlfren kau yang bertudung tu wahai mamat! kalau betul mereka yang bertudung tu bagus di mata kau, takkan lah dia akan bersentuhan dgn kau kn? siap kiss pipi lagi! wah! hebat btul fahaman kau ttg mereka yang konon bagus ni! kau pun begitu..kalau betul kau hebat berckp pasal agama, takkan lah kau tak tahu hukum2 mudah macam ni kn? budak sekolah rendah pun tau la bab2 hukum macam ni!!haish!

yang paling xleh blah, kau sound daku sbb daku ni free hair dan anggap daku telan najis setan! mmg bisa btul mulut kau! daku mmg 'tabik hormat'  kat kau mamat! tapi sayang! sebisa2 mulut kau, still kau malu sendiri..sebab apa? bisa mulut kau tak leh lawan bibir mungil daku ni!!muahhahah...*gelak kejam!*

dan satu lagi pesanan dari daku utk org yang muke mintak kaki macam kau....

SILA CERMIN DIRI SENDIRI DULU SEBELUM KAU BERCAKAP!

huh!puas hati daku! marah dan geramnya bila kena macam tu, sampai ke lubuk hati kalian tau! daku da bape kali kena macam ni, dan semua yang berkata tu jenis TAK CERMIN DIRI SENDIRI dulu! buat org lain sakit otak la kalo semua org kat dunia punya otak mereng macam mamat ni! haish!!

daku rasa mungkin daku patut bawak cermin ke mana2 sajalah..boleh jugak protect diri sendiri nnt! kan2??bagus tak idea tu wahai kalian??heee..: D

nnt daku akan fikirkan idea tu betul2..hurmm...

p/s: bukan semua yang Free hair tu HANCUS! B*TAK PUNYA ORANG! grr!!

30 comments:

aMyErInAiMiE said...

akak love elie!!! love ur words utk mamat tuh! mmg setepek muke die kene! ya allahh...best nye klu akak ade same ngn elie time tu..mmg akak api2 kan lg elie! hehe...go elie go!

little cart00n said...

kak erin..
geram tahap gaban tao akak!
igt hebat ke nk ckp org macam tu sekali..kenal pun tidak!
haish!kalo tak sabar, mmg da kasi ganyang sama itu org!grrr!!

Daffien88 said...

hahaha....ni yang apan suka ni... padan muka bro tu... tegur tak bertempat.. dia sendiri pun tak betoi nak ingatkan org... Setepek muke dia bak kata amy... saje nak tunjuk alim kot tapi terkantoi ngan ko kealimannye..hahaha...alie go alie

little cart00n said...

apan..
memang betul kan apa yang elie tgor?
da mmg dia xbetol, lagi nk tgor org!
apakah?!!
nk je ckp xpayah tunjuk alim dpn org kalo diri belum cukup perfect!hish!

aMyErInAiMiE said...

tah tah kn sebenarnye die tu yg dh biase minum air tu kot..who knows.hehe

liyana aziz said...

elie, kenapa x bagi lagi kat dua2 tu???? aduh, menyirap lak aku! npe x tanya mamat tu, dia kapel dengan org islam ke?? aduhhh.. bikin panas lak aku..!

little cart00n said...

kak erin..
yg tu xmo komen la..
sendiri mau igt la kak..:)

little cart00n said...

yana..
xpayahlah nk cari gado ngn org mcam tu..buang masa la..
rasanya kalo bg lagi, dia akan lagi malu kot..

yana yg baca panas, elie yg kena lagi panas oke!uhuhuhu

liyana aziz said...

wahahahahahah.. biaq pi kat dia! hangin je kan! boleh x baca entry ni sambil cebik2 muka sampai kena tegur dengan mama.. kahkahkahkah

little cart00n said...

yana..
hahahha..
sampai macam tu sekali..
kem salam mama :)

hamzah ian said...

takde cermin kot.. hoho

little cart00n said...

hamzah..
nnt pergi beli oke?
huhu

cEro said...

sabar je elie,
mmg ramai org camtu...
bukan salah menasihat, tp mengata dulang paku serpih...

kalo kena kt cEro, mmg dah bertumbuk dlm 7E tu...

little cart00n said...

cero..
mmg ramai..tapi dalam ramai2, elie pulak yg kena!grr!!

kalo elie xsabar mmg da kasi sidekick kat mamat tu!argh!

koboys said...

haha..padan muke lelaki yg mukenye xhensem tu.hahahaha..

good2.padan muke die.
heee..sabar ok cyg. :)
smile.ilove u more ok.hehe

little cart00n said...

syg..
lelaki yg mukanya xehsem tu mmg patut dibuat macam tu!geram tao!

tgh sbar ni by..iman ada lagi..:)
i love u more n more! <3

Marya Hana . said...

mamat 2 rendah moraliti !

CiK QiQi said...

sbr ye...dugaan idup ble bdepan ngn org lpe drtn aka xrti cermin mke die dlu b4 nk kte kt org...kdg xmph ngn deme ni..hurmmmmm

little cart00n said...

kak yaya..
sememangnya rendah moral dia!
kantoi sendiri bukan?
huhhu

little cart00n said...

cik qiqi..
elie tgh bersabarlah ni kak..
bengang pun xabis lagi..
huhu..

kalo cik qiqi xpaham, elie lagi pening! hampir kusut da ni!huhuhu

Heidi Shafiq said...

ha ha ha.. :D

e-z said...

post plg best penah aku baca... hahahaha

little cart00n said...

Heidi..
gelak apa?

Amanda said...

ha, setuju dgn e-z!

little cart00n said...

ez..
serius la?!hahaha

little cart00n said...

kak manda..
oh ya? macam xpercaya!
hahaha

embun d tengah malam said...

bagus skali kamu..i like

little cart00n said...

embun...
org macam tu jgn dibiarkan saja..nnt makin menjadi2..kn2?

idAti mALek said...

wah wah...

haha..terbaikk laa...

lelaki tu tah pape je kan.

little cart00n said...

idati..
lelaki tu mmg tah pape..
so mmg btul apa yg elie buat kn?
haish!