Friday, September 10, 2010

PERIHAL ANAK GADIS DI HARI LEBARAN!

salam kalian..:)

setiap kali tibanya syawal, mesti semua org bizi bagai nk gile!dari pangkat MOYANG, sampai lah ke CICIT..,masing2 sibuk mengemas rumah, susun kueh muih, lap sna, lap sini, masak kat dapur dan bla2..

dan setiap kali menjelang syawal jugak, yang COFIRM2 akan disuruh buat kerja umah ialah mereka yg bergelar ANAK GADIS!fuh!!kalo da kata anak gadis tu, daku sah2 lah tergolong sekali dalam kategori ni!!heee...:D

pagi2 lagi, umi da kejut daku bangun dari mimpi yg indah untuk mengemas umah yg sebelum ni mcm TONGKANG PECAH!!*opssii!!abis pecah rahsia!*hee..:p..kata umi..

KALO TAK NAK BANGUN, UMI SIMBAH DGN AIR!!!

haaa...spe2 yg nk try mandi x berlap kat katil, trylah dgn umi!*jgn cbr umi bai!!!*hahaha..so..dgn semangat yang entah ada ke tidak, daku pun turun padang semata2 untuk menjadi anak gadis yg baik di bulan syawal!muahahahah :D

time2 raya macam ni, keja yg mmg melibatkan wanita dan anak gadis semestinya berada di dapur, menolong apa yg patut!kalo time raya, umi mmg xbg daku kaco dia masak kat dapur, sbb time2 raya lah umi nk pamer skill memasaknya kat org yg dtg!hahhaha..even tao daku boleh masak,tp umi mmg xbg daku melekat kat dapur time dia tgh masak sbb agak kedekut sket kalo nk bgtao resepi masakan yg dimasak, katanya tkut anak dara dia ni ag teror masak dari dia..hahha.. so kerja2 daku kat dapur smlm utk hari raya ialah??? 

BERMESRA DGN AWAS-AWAS!

 its BUNGA KANTAN oke?:)

 FOKUS elie!FOKUS!

  hasil kemesraan daku dgn bunga kantan!hahha

 dats wat i used to hiris2 the onions!*shut!bahasa rojak apekah ini?* -__-

daku hiris bawang tanpa mengeluarkan air mata!*bangga kejap!*:D

oke..lepas da bermain dan bermesra dgn pisau dan segala awas2..next is?

ISI BERAS DALAM DAUN KETUPAT!

sesungguhnya kerja tersebut amat mencabar kesabaran daku!nk mengisi beras dalam daun ketupat bukan senang macam kopek kacak tanah!beberapa percubaan awal daku mengisi beras dalam daun ketupat GAGAL! kata nenekku yg daku panggil ibu, daku terlebih beras dan terkurang beras!tapi lepas bertungkus lumus menyukat beras dgn betul utk dimasukkan dalam daun ketupat, daku berjaya akhirnya!!uyeyeyyeye!!walaupun tangan hampir terluka akibat terkena sisi daun ketupat yg tajam!:(( 

dalam hati kata..kalo macam ni kawen lagi senang la!muahahahha!*yes!da gatall!!!*ehhehe..:D..

nampak tak betapa khusyuknya daku menyukat beras?hee..

daku belajar dari MENTOR!hahha

 hoi!!SILA abaikan muka yg berminyak tu!
tgk..daku berjaya siapkan KETUPAT!!yeay!!:))

dan kalo nk beraya, mesti sedara mara sebelah mak dan bapak datang berhari raya kn?time2 nilah nk jumpe sedara mara yg jauh dan dekat...kalo yg duduk jauh tu, susah nk jumpe, bile da jumpe, mesti xpercaya tgk kita atau sedara tu yg berubah bagai..mcm daku..kalo sedara mara yg jarang jumpe, jumpa daku msti kata..

EH..ELIE DA BESAR!

DAH JADI ANAK DARA LAH!

DA ITU..DA INI!!

then sure akan tye mcm2 pasal daku dari umi!haish!!! -__-

dan dorg xtao bile dorg ckp mcm tu..daku ni dlm hati nk kata...

EH..MULUT KAU DAH MCM JOYAH RUPENYA!!

yelah..bile jarang jumpe, mesti nk tye mcm2..tulah..xupdate dgn cite2 sensasi dari daku lagi!hahhaha..:p
..tapi bile sanak sedara datang umah untuk berhari raya, pinggan mangkuk mesti kena tersedia awal..takut2lah xcukup pinggan yg sedia banyak tu..kn2?n kot2lah dorg bls dendam kat makanan time raya ni dgn makan pinggan2 sekali..sbb tu kena sentiasa update pinggan bersih..jadi kerja daku sebelum dan selepas org datang umah...

BASUH PINGGAN!!

 kami mmg anak gadis yg rajin!:)

 kalo duduk dapur basuh pinggan, xperlu nk cantik2 ye!
SELEBET sudah!:))

hey..daku rajin2 ni, da boleh dipinang buat bini kan?:D

tp serajin2 daku mengemas, membantu umi potong2 bahan masak dan gosip2 dgn makcik2 di dapur,daku paling MALAS dan TAK SUKE mop lantai!jangan tye daku kenapa.sbb daku sendiri xtao kenapa!yg daku tao kalo daku yg mop lantai, akan mengambil masa yg sangat lama utk bersih!so, kalo sesiapa yg kawen ngn daku nnt, nasiblah!suami daku yg akan tolong wat kerja mengemop lantai!muahahhaha..gile kejam daku!:D

 sorilah batang mop!daku xsuka kau!heheh

dan bile time2 raya juga, anak gadis macam daku ni mestilah nk cantik2..pakai baju baru..calit mekup sikit..tepek bedak kat pipi tembam..sapu gincu kat bibir mungil dan wangi2..then amek gmbar sendiri, send mms kat noddy..hahaha.. gmbar yg lebih2 time raya tu, daku postkan kat dlm blog!wah..meletups gitu!!hahahha..

 anak gadis yg mahu cantik di hari raya..DAKU LAH TU!haha

jadi di hari raya yg mulia ini..daku nk  ucapkan SELAMAT HARI RAYA kepada semua yg bergelar kalian dalam blog daku..termasuk juga pada bekas2 rakan dr sekolah tadika hinggalah rakan2 di universiti, SELAMAT HARI RAYA daku ucapkan pada semua..tidak lupe kepada mereka yg mengenali diri ini..yg sudi membaca atau tgk2 gmbar shja di blog daku pun, ucapan selamat juga untuk kalian semua..

daku mohon 1001 kemaafan dari kalian andai segala ape yg daku tulis dan coretkan dalam blog kali ni ada mengguris hati kalian atau ape sje perbuatan dan tutur kata daku yg tidak menyenangkan hati kalian..daku mohon ampun dan maaf dari hujung rambut hingga hujung kaki..ZERO-ZERO ye?semoga raya rada kali ini akan menjadi raya yg lebih baik dari tahun2 sebelumnya!i'allah..:)

bunga bukan juadah untuk beraya ye ELIE!hahha

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI..
MAAF ZAHIR DAN BATIN dari ELIE SEKELUARGA!:)

tema kami kali ni ialah BIRU..*sme ngn kaler bju noddy!*:D

p/s: noddy ajak beraya di umahnya!yeay!*senyum smpi telinga!*:))

8 comments:

koboys said...

hhaha..comel n rajen la die buat keje..selamt ari raye beby.heee..jgn mkn bnyk2.nnt gmok.hehe...kim salamt kat fmly ok?jom dtg umah skali.hehe

little cart00n said...

syg...
cyg da boleh jd bini!!hahah
camat hari raya jugak sayang..
jgn makan smpi buncet k?hehe

nk2..dtg umah..by pun dtg umah cyg tao!!:)

Juaini Jamaludin said...

sayang baby : selamat hari raya.
muahahaha! :D
ili, mai lah dtg rumah. ajak mak ayah kau sekali tau. aku cuti sampai 18 Sept je. 19 dah balik melaka balik.

Syida Shukor said...

hee hee you punya tema baju raya sama dengan i ! biru !

samalah i kat rumah pun kena dera mencuci ! tapi i lagi suka menegemop . sebab boleh jalan2 hee hee

little cart00n said...

juaini..
haip!!jgn noti2..hahha..
i'allah..aku dtg umah ko bawak satu kg k?hehhe..
sama lah kite..cuti smpi 19 je..20 da stat kelas!huhu..
nway,camat ari raya babe..:)

little cart00n said...

syida..
yeke?kita serupa..lallala~
hahha..i paling xsuke mop!
mmg la boleh berjalan2..
tp nnt sakit pinggang!!haish!:D

enyheartsdiamond said...

tahun ni, ramai pakai kaler biru lah :D

little cart00n said...

eny..
tulah..i pun perasan..
ramai pulak boria kaler baju..haha:D