Sunday, September 12, 2010

KISAH DI HARI RAYA!

salam kalian..:)

sebelum kalian baca entry daku kali ni, daku nk warning awal2..

ENTRY INI BANYAK GAMBAR MAKANAN!!
SILA JGN BACA SAMBIL AIR LIUR MELIMPAH RUAH!

oke..mari terus masuk cerita!*tlg jgn bg daku membebel!*hehe..

hari ni 3 syawal, semua org confirm sibuk beraya kat umah sedara mara ag kn?yelah..sedara mara kan ramai..bukan senang nk singgah umah dorg kn?time2 raya jelah baru terpikir nk g umah MAK TAM, umah CIK KASIM, MAK KIAH, PAK MAT TEMPE, NYONYA MANSUR dan mungkin jugak umah CIK GAYAH?!hehehe..

dan bile da jumpe sedara mara, mule lah stat bergosip pasal TIPAH yg dulu kaki pau budak sekolah..then cite pasal ESAH yg banyak kutu kat kepala, MAMAT..dan JAMBUL, masing2 duduk kat belakng umah PAK MAIL tu, yg kejenya salu suit2 anak dara kampung tu..kn??wakkakaa...:p

dan sambil gosip, sambil makan..itu CONFIRM!daku mmg 1001 kali sure ngn ragam org kita..sbb kadang2 daku pun mcm tu!hahahhaha...dan bile da stat makan, mmg xreti nk blah dari meja makan..sbb kata org..

BONTOT DA MELEKAT KAT KERUSI!

hahah..kalo bergosip smbil makan,CONFIRM2 lah kita xsedar da bape kilo rendang ayam kita telan, bpe kati nasi impit da masuk perut, bpe gelen air da kita sedut kn?nk2 ag kalo ngn anak MAK KIAH n CIK GAYAH..confirm kalian semua join ber POT PET-POT PET ngn dorg kn2?yelah..da mak dorg RATU GOSIP KAMPUNG, confirm lah anak2 dorg pun macam tu!hahaha...

dan ikotkan sepanjang raya ni, daku xdelah beraya sakan macam kalian semua..siap g umah makcik2 yg nama nya tersenarai kat atas tu..hahha..n boleh kata daku terselamat jugaklah dari pasang telinga dgr gosip2 kat kampung bagai..tapi even daku xg umah dorg pun, daku rasa daku da telan macam2 gak dalam perut ni..EVEN x bergosip kat meja makan!hahaha..mybe syaitan gondol sudah mule mengeluarkan tanduknya!!hahahha...

hampir tiap2 ari, menu yg bakal masuk dalam perut daku ialah NASI IMPIT KUAH KACANG!


tao x betapa mewahnya kuah kacang tu akan daku limpahkan kat atas nasi impit?dan tau tak betapa nikmatnya rasa nasi impit tu bile ia masuk dalam mulut daku dan daku kunyah2kan sampai cebisan kacang terlekat kat celah gigi?fuhhh...mmg lepas gian wa cakap lu!!!hahhaa..:))

dan ari raya jugaklah baru dapat makan puas2 LAKSA AIR TANGAN UMI!!!


time2 macam ni jelah daku nk makan laksa air tgn umi kyg2..sbb umi akan masak laksa sedap2 time raya n buat hidangan kat org yg dtg umah!dan disbbkan laksa yg umi masak mmg KESEDAPAN,semalam, daku makan laksa pukul 11.30 malam sebelum masuk tidur..hahahha.. sbb kalo bukan time raya, daku terpaksa beli laksa kat pasar malam!ala.yg xsedap tu!huhuh..

ari raya pun, kata org kalo xde LEMANG, mmg xjalan!so?kalian paham jelah kn maksud daku ni??hahha


daku BUKAN peminat nombor 1 LEMANG!n mmg jarang nk sentuh lemang time raya...tapi tah ape nafsu taun ni, daku leh makan lemang macam makan cikedis!duduk dapur sambil potong ketupat dan lemang utk hidangan tetamu, sambil satu lemang masuk dalam mulut daku!!lama2, sepuluh potong terus lemang masuk dalam perut!hah kau!sapa nk jawab tu!heeee..:P

tapi dari 1st Syawal sampai 3rd day Syawal ni, hari ni baru daku dapat makan RENDANG AYAM!:)


pagi td umi da terjerit2 suruh daku bangun pagi..semata2 nk suruh daku makan RENDANG AYAM msakan nya..hhahah..jarang dpt makan rendang masakan umi..yelah..ari2 bese, makan rendang feelnya lain macam..tp kalo ari raya, makan rendang, baru feeling abis!xgitu?muahahahha..
***THANKS UMI..masak rendang, SEDAP!!tp MASIN sikit!*opssiii!!*heee...***

tapi raya kali ni,satu menu yg belum sempat masuk dalam perut daku is KETUPAT PALAS!!


selalunya daku kalo beraya umah opah kat BATU CAVES, akan dapat makan KETUPAT PALAS!tapi kali ni..belum merasa ag!!:((..xtao mana nk cari ketupat palas untuk kekenyangan berganda!nnt lah kalo kalian xsegan2 nk jemput daku dtg umah,jgn lupe sediakan ketupat palas tau sbb daku nk makan KETUPAT PALAS kat umah kalian!oke x?*gile demand!*hhahahaha!

hah..raya baru 3 ari..tapi daku da makan xberhenti2..kalo sebulan raya, sebulan jugak daku mcm ni..

MMG CONFIRM AKAN MENJURUS KE ARAH KEBONCETAN!!!

tu belum ag jumpe family n sedara mara bagai, rombongan ke umah CIK PEAH pun xg ag..n belum gosip ngn anak MAK TIMAH, daku da telan macam2!warggghhh!!!gile mabuk kau elie!!!pasni arap2 berat maintain!*da makan byk baru nk pikir pasal berat kn?*booo!!hahahah

btw..taun ni, daku still dpt duit raya ag!yabedabeduuuuu!!!:))..


semuanya masih dalam sampul..tersimpan kemas dan tersusun rapi dalam beg daku..malas daku nk kuakan n kira..sbb asyik bz makan je, mana daku ada time nk mengira duit raya!haha..ada sesiapa yg volunteer nk kirakan duit raya untuk daku?hahahhhaa..

haa..ni daku xbuat rombungan g umah makcik2 yg namanya tersenarai kat atas tu ag..n umah kalian pun daku x terima undangan ag..kalo da g, agak2 bertambah x duit raya daku?hahhah..

btw...di hari raya ni, mmg seronok dapat bersama sanak sedara yg jauh di mata tapi dekat di hati kn..pada kalian yg masih dalam mud nk balik kampung untuk beraya ni..

BERHATI-HATI DI JALAN RAYA..
INGATLAH ORG YG TERSAYANG..:)

pada kalian yg perut naga dan makan xhenti2 macam daku ni..

BERHENTI SEBELUM KENYANG!..
INGATLAH PERUT YG BAKAL MEMBUNCIT!

pada MAK TAM, CIK KASIM, MAK KIAH, PAK MAT TEMPE, NYONYA MANSUR dan CIK GAYAH yg kat kampung tu pulak..

JANGAN LUPA SEDIAKAN DUIT RAYA UNTUK DAKU!!! :D
 
OKE lah kalian..daku nk g sambung drama best sempena ari raya kat tv ni!see yaaa! :))

p/s: raya-raya gak..asgment daku berlambak tau kat umah!!!grrr!!!

22 comments:

Juaini Jamaludin said...

ketupat palas yang paling sedap oke!!! :D

aMyErInAiMiE said...

btol2!akak suke ketupat palas yg ade isi kacang skali.ayooo..bile nk dpt ni??

little cart00n said...

ju..
ko gtao aku mana nk dpt ketupat palas!!aku nk makan!!!

little cart00n said...

kak erin..
elie xpnh makan pun ketupat palas yg ada isi kacang?nk jugak!!huhu

aMyErInAiMiE said...

hehe.mkck akak yg buat.die ltak kacang soya kot?tah la..xsure.hehe

enyheartsdiamond said...

lemang n ketupat daun palas are my fevret! mesti cari lah setiap kali lebaran tiba! :D

tak kesah lah gemok sikit ;p

little cart00n said...

kak erin..
mintak dia buat utk elie!
muahahhaha..:p

little cart00n said...

eny..
i suke ketupat daun palas..tapi xdapat makan ag..:(

eh..xbole..i kalo da naik berat, susah nk turun dah!benci!haha

aMyErInAiMiE said...

ehhehe.ok2.nnt akak try.hehe

little cart00n said...

kak erin..
yeay!!:D

cEro said...

dah besar pon kumpul duit raya lg ke??
hehehe

little cart00n said...

cero..
ofcos!simpan duit nk kawen maa!haha

koboys said...

syg da makan da pon ktupat palas..
ade kacang n daging.best2.angah bawak.heeee...lembut n berlemak wooo.

aMyErInAiMiE said...

hish!siyol je pd kasi jeles.ciss!nak gk!:P

little cart00n said...

syg,,
tak aci!xpe2.mesti syg gemuk pas raya ni!hahah

little cart00n said...

kak erin..
jeles kn..benci tau!haha

aMyErInAiMiE said...

xpe.dia akan lg gemuk dr kte!haha

little cart00n said...

kak erin..
tulah..confirm punye!muahahha

koboys said...

hahaha..ngumpat je bdk2 pempuan ni.huhu..kacang gajus kot..ade ke kacang soya.hahaha

aMyErInAiMiE said...

KOBOYS:manede gajus.i xpnah makan yg gajus ok.i mkn yg soya.resepi mkck i.biarla~

little cart00n said...

syg..
mana ada ngumpat!huhu
itu gosip je..

little cart00n said...

kak erin..
xde gajus..xde soya..kacang tanah bole?haha