Wednesday, September 15, 2010

ANAK MALAYSIA!

salam kalian..:)

SITUASI SATU..

kalo boring2,daku akan lepak kat mapley area umah daku! mapley yg akan jadi mgsa tmpat lepak daku ialah kat belakang umah..sbb situ best!walaupun xde shisha, tapi ada ice blended!!hehe..daku mmg rajin lepak situ..sampai aney [mamak] yg kat situ pun da kenal daku ngn family!kalo jrg datang kedainya, dia akan tye...

KAKAK, KENAPA LAMA TARAK LEPAK SINI? :)

KAKAK DIA PANGGIL DAKU?! PERASAN MUDA!! : |
[monolog dalam hati!]

hahhaha..kalo lepak mapley situ, daku akan oder TOSAI TISU yg garing..sbb sedap! kay luarnya garing tapi dlmnya manis, ada salut butter n gula!tapi daku suke cicah ngn kuah dhal!hehe..kalo daku makan, mesti nk senyum sampai telinga!kan dah kata manis!heheh..dan tosai tisu unik! ia macam topi birthday party! :)
 
macam topi birthday kan?hehe :p

SITUASI DUA...

masa daku sekolah dulu, daku ada seorang teman rapat berbangsa india..SHANTINI namanya..kami rapat..sangat rapat! sampai family daku, termasuk kezen2 daku sume kenal SHANTINI..kami sekelas waktu fm3, duduk sebelah2..tapi waktu fm 4, kitorg lain kelas..sbb daku kelas sains, dia kelas akaun...tapi still rapat sampai fm5...

walaupun dia india, tp dia TEROR ckp BAHASA MELAYU!selain baik..dia suka dgr daku gelak!hehe..then dia selalu dgr masalah daku..share cite ngn daku..tapi SHANTINI selalu panggil daku ADIK KICIK!sbb katanya daku PENDEK!grrr!!

Shantini suka makan nasi lemak! selalu waktu rehat, Shantini akan makan nasi lemak kat kantin..kitorg rehat sama2..daku akan duduk sebelah, dan tgk dia makan..satu hari, daku bertanya;

KAU SUKA MAKAN NASI LEMAK KE?

sambil dia kunyah nasi lemak, sambil dia jawab soalan daku..katanya;

SUKA!!NASI LEMAK SEDAP!!
MAK AKU PANDAI BUAT! :)



SITUASI TIGA..

daku panggil nenek daku belah umi,IBU..sbb dari cucu paling sulung sampai ke cicit, panggil ibu..ibu selalu pergi pasar kat pudu kalo hari ahad untuk beli barang nk masak..ibu akan bawak sebuah bakul biru untuk isi barang yg dibelinya dalam bakul tu..kalo kat pasar, ibu akan ke hulu ke hilir dgn bakul biru, dan balik dari pasar, sure akan dikuakan plastik yg dalamnya berisi KUIH CAKOI dari bakul tu..


kuih cakoi yg ibu beli kat pasar sedap!kuih cakoi tu bukan saja garing, tapi panas lagi..satu family daku suka makan kuih caki yg ibu beli kat pasar, dan di cicah dgn kari ikan... sedap hingga menjilat jari!! :)

*************************


TOSAI dari kaum INDIA,  
NASI LEMAK dari kaum MELAYU;
KUIH CAKOI dari kaum CINA..
:
:
:
:
:
:
:
:



SATU MALAYSIA!!


SELAMAT HARI MALAYSIA, RAKYAT MALAYSIA!

SEMOGA MALAYSIA TERUS CEMERLANG, GEMILANG DAN TERBILANG! :)


BERBANGGALAH KITA MENJADI RAKYAT MALAYSIA!

p/s: BENCI kepada MEREKA-MEREKA yg suka mengagungkan ORANG LUAR!!grrr!!

14 comments:

chentaMAYA said...

walaweh! meleleh air liur gua tgk tosey! haha~

Daffien88 said...

Nala punya tosei...padahal baru lepas makan sat tadi..huhuh..

little cart00n said...

chentaMAYA..
jgn2...kasi lap sama itu air liur!haha

little cart00n said...

Daffien88..
baru lepas makan tosei?xaci!!:D

cEro said...

entri ini terbaEk!!!

Selamat Hari Malaysia!

little cart00n said...

cero..
thx bro..
sbb ada cite pasal ibu kot!
hehe

selamat hari malaysia! :)

Marya Hana . said...

alamak ! TERLAPAR pulak tgk tosai menarik tu !

selamat hari raya ellie :)
selamat hari 1 malaysia jugak..

little cart00n said...

kak yaya..
xpadan ngn keding la akak ni!muahahhaha..:D

selamat hari raya dan satu malaysia jugak! :))

Faizal n Fashitah said...

Bangga menjadi rakyat Malaysia! okeh.. nasik lemak satu plis.. send guna DHL okeh?

little cart00n said...

faisal n fashitah..
i pun bangga jadi anak malaysia! :)
ewah2, nk makan nasi lemak, bg duit raya dulu..hahhah..

enyheartsdiamond said...

i suka order nan cheese n tandoori kat mapley :p

masa sekolah rendah dulu, ada pelajar berbangsa india minat kat i ;p

little cart00n said...

eny..
i suke yg garlic punya!:p

hahaha..mesti eny ngorat india tu masa sekolah rendah kn?hahah

Afiefah Safieni said...

selamat hari malaysia..
jalan cerita yg sangat best
=)

little cart00n said...

afiefah safieni..
thx babe! :)

selamat hari malaysia juga..