Thursday, September 30, 2010

GERAK KHAS!

salam kalian..:)

daku bukak blog kawan2, rata2 mereka semua publish entry menegenai keserabutan dgn ASGMENTS! sama jugak daku! semua tgh serabut...minggu ni semua kena hantar, mmg confirm istilah SERABUT akan menari2 dalam kepala otak budak2 writing sekarang ni..haish! ;(

oke..pagi tadi..

daku ke kelas SCREENPLAY..bincang tentang skrip yg daku hasilkan utk asgment.. genre skrip yg daku buat ialah THRILLER.. kalo sebut pasal thriller, sesebuah skrip perlu ada unsur SUSPENS, MISTERI dan KEJUTAN..dimana kalo cite tu xde bunuh2, pistol atau senjata bagai, memang tak sah..itu bukan THRILLER namanya..


skrip daku pasal seorang penyiasat..konon2 nk wat cite ala2 cite SEVEN..ala..cite yg BRAD PITT jadi investigator tu..


sbnrnya baru tgk cite ni dlm kelas GENRE STUDIES, tu yg dapat ilham..konon2 nk wat cite daku tu suspen2 manja lah..ceh!!btw, cite SE7EN mmg superb! daku tgk leh jerit2 ag walaupun xtao nape..hehe..kalian yg minat cite2 penyiasatan  mcm ni, mana yg belum pernah tgk, try la tgk cite ni..daku boleh kata cite ni bagus utk dibuat rujukan..walaupun GELI!!

oke..sambung entry daku dlm kelas td..

lepas da bincang mana silap skrip daku bagai, lec seperti biasa akan bgtao mana kurangnya UMPPHHH dlm skrip studentnya..dan ttbe dia komen skrip daku dgn kata2 macam ni...

SAYA BACA SKRIP AWAK,
MACAM SKRIP CITE GERAK KHAS PULAK!

**MAYBE skrip daku 'keras' @ 'skema'?**

dan daku..seperti..

GERAK KHAS??? OMIGOD!!!

Seigt daku, da bape tahun daku xtgk cite GERAK KHAS..last mybe masa sekolah rendah..macam mana pulak skrip daku leh jadi macam cite tu??rasanya da berzaman daku tertinggal episod cite polis tu..HAHAHHA ;P

dan bila bercakap ttg GERAK KHAS, daku terus teringat kat misai A.GALAK!


JANGAN MARAH YE, CIK MISAI! ;))

haish,,igt kan bile skrip da antar, da boleh bersuka ria..dah tu lecturer kata skrip daku mcm cite GERAK KHAS, mmg confirm lah kena tambah skrip lain!!hasih!!! dan takleh blah, mata SURE akan jadi mcm mata PANDA!..;((

KUSUT..KUSUT!! T_T

p/s: dulu daku siap hafal lagu GERAK KHAS bai!! :)

Sunday, September 26, 2010

26 SEPTEMBER 2010

salam kalian..:)

26 SEPTEMBER 2010..

SAYANG..
semalam kita bersama..
hari ini kita bercinta..
esok..lusa..entah apa..
tapi kau satu tiada dua..

AKU CINTA KAU SELAMANYA..



HAPPY 2nd ANNYVERSARRY TO US SAYANG! ;)

**************************

26 SEPTEMBER 2010..

alhamdulillah.ke hadrat DIA daku bersyukur atas segala yang dikurniakan..;)
Hari ini, genap sudah daku dan noddy bersama selama 2 tahun..SYUKUR!;))

dua tahun bersama..xsangka begitu pantas masa berlalu..daku rasa mcm semalam baru daku kenal dan bertemu noddy..hahhah..tup tap..hari ni da dua tahun bersama..ALHAMDULILLAH..:)

dua tahun, bukan satu tempoh yang sekejap pada daku..kami sudah berkongsi pahit manis kehidupan dalam tempoh dua tahun ini..huh!nak2 lagi..bercinta dgn jarak jauh! sorang kat laut, sorang kat darat..haih!penat tau tak!tapi Tuhan masih lagi izinkan kami untuk bersama..Syukur dgn segala nikmatnya..:)

selama dua tahun percintaaan ini, kami gembira dgn hitam putih kehidupan kami..susah senang kami bersama..dan dalam tempoh dua tahun ini juga, kami baru berdating sebanyak 46 kali!rasa mcm da byk kali, rupnya belum cecah angka 50 lagi!hish!muahhaha..

dan dalam 46 kali bertemu dan bersua muka, byk perkara kami dah lakukan untuk kegembiraan bersama!contohnya..

daku dan noddy sudah berjalan sakan dan bergembira di PULAU PANGKOR

 
berkongsi duit untuk bermain2 di GENTING HIGHLANDS!

bergurau mesra di saat berdating!


adat orang bersama..bila seorang susah,seorang lagi membantu..bila di sana menangis, di sini turut menangis..sangat seronok bila susah senang dapat dikongsikan bersama mereka yang tersayang..dan kami juga mahukan keadaan begitu!berperang bersama dalam tawa dan duka..kata orang..

BERAT SAMA DIPIKUL, RINGAN SAMA DI JINJING!;)

tempoh dua tahun juga bukan sahaja saat gembira dikongsi bersama..bergaduh itu pastinya ada!nak2 lagi bila tidak bertemu untuk tempoh yang lama..tapi kata org, LUMRAH KEHIDUPAN! hidup bersama, masing2 perlukan KEPERCAYAAN!kalo x, bila2 masa akan TERTEWAS di tengah jalan!*mintak simpang!*huhu..

pada sesiapa yang follow entry2 daku dari dulu, pastinya tahu macam mana kisah2 daku bersama noddy ini..bergaduh, bermesra dan ketawa gembira..semua sudah tercoret dalam kamus hidup seorang little cartoon..:)

kepada kamu sayang..

TERIMA KASIH UNTUK SEGALANYA..

SEMOGA HUBUNGAN INI KEKAL SEHINGGA 
DENYUTAN NADI DAN HEMBUSAN NAFAS TERAKHIR KITA..

DAKU SAYANG..CINTA..DAN RINDU KAMU SAMPAI SYURGA!
 

pada daku..

SEMOGA SENTIASA SETIA DAN BERUSAHA MENJADI 
KEKASIH YANG BAIK KEPADA AMIRULNAIM!

sebab kata NODDY sang pencinta.,

Dan pada kalian di luar sana...

doakan kami berdua bahagia selama2nya..ada rezeki, doakan cepat kompang dipalu dan kami cepat ber'nasi minyak'!hehe..panjang umur,cepat pula kami beranak pinak!muahahaha..;) *gatei noo!!!*hee..

 SEMOGA SI MERAH AKAN SENTIASA BERSAMA SI HITAM! ;)

**Noddy kini sedang bercamping di dlm hutan! daku xdpt on fon dgn dia utk wish birthday kami! terpaksa daku tunggu dia kua utan selasa ni utk bergayut lama-lama! wawawawaw :((..**

p/s: AMIRULNAIM!!<3

Tuesday, September 21, 2010

MUNGKIN AKAN 'TER' BOTAK!

salam kalian..:)

kelas sudah kembali seperti sedia kala..dan asgments semakin bertambah!sekarang sudah bertimbun..dan kejap lagi bakal menjadi BUKIT BUKAU yg menutupi badan kecik daku!haish!


Minggu ni, sume asgment da nk kena submit! dalam kepala otak daku sekarang ni, da xpikir pape dah..yg daku tau cume nk pikir mana satu asgments daku nk stat dulu!hahahha..dan idea utk segala asgments yg duk terperap lama2 kat dalam kepala otak ni, mungkin bakal jadi KULAT kalo xdikeluarkan!

STRESS!!! T__T

dan kalo ari2 daku stress macam ni, rasanya lama2 daku boleh jadi BOTAK tau!huuuhuhu...


TIDAKK!!!

nanti kalo ada entry2 dari daku yg rasanya termasuk cerita pasal rambut semakin nipis atau keguguran, kalian paham2 sendirilah ye..kenapa ia jadi macam tu!bukan sebab daku cabut rambut!tapi sume sbb asignments yg tah bila nk siap!haish!! ;(

p/s: tapi kadang2 botak pun OKAY kot, xyah nk sikat2 rambut time g clas! ;p

Sunday, September 19, 2010

SABTU YANG INDAH!

salam kalian..:)

SABTU YANG INDAH! ;)



kalo baca entry lepas, pasti paham apa akan jadi pada hari ini!! pada kalian masih lagi belum tahu apa yg dibebelkan oleh daku ketika entry lepas sewaktu berdating bersama noddy si kekasih hati, sila baca entry yg LEPAS terlebih dahulu..kalo tidak, kalian pasti tergaru2 kepala ketika membaca entry kali ini! :)

tapi daku pasti ramai yg sudah membaca dan mengikuti entry yg lepas dari daku kn?nk2 lagi pada kalian yg follow blog daku ini, pastinya kalian rajin membca, even daku tau lagi ramai yg tgk gambar dari membacanya!ceh!*ada aku kisah?!*muaahahhaha ;p

oke CHUP!! mari masuk cite!!:D

seperti yg dibebel oleh daku sebelum ini, noddy sudah bersetuju utk datang umah!uyeyyeyeyey!! daku bakal bawak boyfren datang umah berjumpa umi dan abah!dari semalam jantung sudah ber 'dup dap dup dap!'hahah..

SELAMAT DATANG KE RUMAH ELIE! ;)

dari malam sebelumnya umi sudah warning daku utk tido awal dan bangun pagi2 utk kemas umah dan isi segala kuih raya yg ada kat umah dalam balang!haih!dgn kemalasan tahap gaban menggunung, sudah bangun dari membuat taik mata berlebih2an!choi!!*anak dara spe la ni?!* -.-

bangun2 saja,terus seret kaki pergi toilet..basuh muka dan gosok gigi utk buang taik2 gigi!..xperlu mandi di pagi hari utk smlm!sbb nnt daku bakal kotor jugak bile da membersihkan rumah bagai!muahhahaha..lepas da redi dgn kuih muih yg bakal di isi dalam balang, bermula lah sesi mengemas rumah!*DAKU RAJIN! sila cakap FUIYOOO!!*haahha..

satu kuih masuk dalam balang, 2 kuih masuk dalam perut daku! ;p

kek oren n kek marble..

then, tolong cuci pinggan mangkuk, lap2 mana tempat yg berhabuk, cuci toilet dan bla3..huish!daku sgka toilet daku boleh bersih dan berkilat lepas daku cuci + sental lantai dan mangkuk jamban tu!hahahaha..

umi dgn rela hati berada di dapur dan seperti biasa, xbg daku semak di dapur sbb xnak anak dara dia ni tau resepi yg dicipta!katanya tkut daku ag teror masak dari dia!ceh!umi xtao anak dia ni ag teror dari CHEF WAN!muahhahahha...

dan menu hidangan tetamu smlm semuanya dari resepi umi yg tersendiri..antaranya..AYAM BAKAR, NASI ARAB, SPAGETTI, UDANG GORENG OYSTER SOS, dan adalah lagi side dishes..*daku xnak tulis semua, takut kalian terlioq!eheh*:D

umi mmg suka masak banyak2 sbb tau anak dia suka makan!

bila jam sudah pukul 12 tgh hari, daku sudah bersiap sedia utk membersihkan diri dan berwangi2an, calit mekup kat muka biar nmpak ag MOLEK!hahhaha..dan siap utk menunggu tetamu datang! :)

saya cantik..budak kecik tu comot!heheh

tunggu punya tunggu, xde org yg dtg lagi..mata sudah mengantuk, perut sudah berlagu riang..kawan2 yg sudah berjanji utk dtg ke rumah masing2 baru bertolak dari umah masing2 di jam 2 petang! dan pukul 2 lebih, satu kereta dari kawan2 sekolah menengah sudah memenuhi ruang rumah! wah!sgt xsangka dpt bertemu lagi kawan2 lama!yg dari sekolah rendah pun ad!!sgt terharu la daku!!!heeee.. ;)

satu..

dua..

tiga! 

tiga-tiga gambar di atas, semua kawan2 dari sekolah rendah dan menengah!dalam ramai2, daku mmg selalu yg paling 'SOPAN!'semua pakai baju kurung, daku lak jadi JANTAN smlm!muahhahha :p

tapi dalam ramai2 kawan yg dtg, ada sorg tu mmg daku xpercaya akan jumpa balik!kawan sekolah rendah daku dulu..TIPAH!!wah!!rindu sudah sama si kecik ni!!!hahaha..last daku jumpe TIPAH time fm3! tapi masa tu kami macam budak2 lagi..sekarang da jd budak UNIVERSITI!:)) *thx to DHATIE cz ajak TIPAH!* :)

BESTIE since sekolah rendah!;)

dalam pada melayan kawan2, daku sudah gusar menunggu noddy yg OTW ke umah!haish.mana pulak si pujangga hati ni..lambat benar!dia xtao daku ni jantung macam nk pecah tunggu dia jumpa umi abah!hahhaha..sekali mesej di FON berbunyi...

BY, SAYANG DA OTW..JAPG SAMPAI LA..

daku tunggu di luar, nmpak satu kereta putih masuk area umah..dan NODDY bersama RAKAN2 askarnya sudah sampai! wah!!lagi terasa mau gugur jantung lah!hahaha..

masuk umah, umi sudah menunggu di dalam..perkenal kan noddy pada abah dan umi..ajak dia dan 2 lagi rakan menjamu selera!heee..mereka sporting!:)..tapi bila disuruh menambah makan, masing2 malu!!katanya DIET!!ceh!!tapi noddy makan bertambah! dia mmg tiada rasa malu nk tambah lebih2,nk2 ag kalo kat umah daku!wakakkaka..;p

3 askar JAMBU!!hahaha..

wah..xsangka daku akan bawak askar2 masuk umah berhari raya la!umi sendiri xpercaya daku boleh berkawan dgn askar!hahha..pengalaman berharga ni!haha..bukan saja dapat bawak kawan2 sekolah dan noddy bersama askar2,tapi dapat bermesra bersama mereka sememangnya menyeronokkan!:)

petang sja, noddy meminta diri utk ke berhari raya di umah rakan yg lain..bersalam2man dgn umi dan abah sebelum bergerak pulang..

TIME KASIH SAYANG SEBAB SUDI DATANG UMAH!
bawak kawan2 askar lagi tu!heee :)

diam2..umi xtao anak daranya sempat bergambar dgn kekasih di luar umah!;p

oke..sudah lupe nk bgtao! semalam juga abg amer dtg berhari raya di rumah!hehe..siap pakai baju sama kaler ngn kakya!heh!jeles tau!daku pakai baju lain kaler dari noddy!tapi xpe,noddy dtg umah daku, pakai bju yg daku beli kan dari VIETNAM!hee..:)

purple couple!*JELES!blueeks!!*hahha

terima kasih kepada semua yg hadir semalam! sememangnya semalam SABTU YG INDAH! dpt bawak noddy berjumpa family, dpat jumpa rakan2 sekolah yg lama..dapat jamu askar2 makan..dan dapat lepak kejap dari pikirkan ASiGNMENTS!hahhaa..

n thx to umi sbb masak untuk kawan2 daku n boyfren anak2nya semalam!heheh..seriusly, daku sgt hepi semalam!!TIME KASIH SEMUA! :) 

**kepada rakan2 lain yg belum beraya di rumah daku lagi, i'allah..nxt time daku buat makan2 lagi ye..
ini daku jemput yg dekat2 sje..:))**

tgklah gambar sengal daku bile sgt gembira semalam!hehe


..DAN...

kredit to songkok thaqif!heheh

SEMALAM ADALAH SABTU YANG INDAH! ;)

p/s: umi ckp noddy BESAR!hehhe

Wednesday, September 15, 2010

ANAK MALAYSIA!

salam kalian..:)

SITUASI SATU..

kalo boring2,daku akan lepak kat mapley area umah daku! mapley yg akan jadi mgsa tmpat lepak daku ialah kat belakang umah..sbb situ best!walaupun xde shisha, tapi ada ice blended!!hehe..daku mmg rajin lepak situ..sampai aney [mamak] yg kat situ pun da kenal daku ngn family!kalo jrg datang kedainya, dia akan tye...

KAKAK, KENAPA LAMA TARAK LEPAK SINI? :)

KAKAK DIA PANGGIL DAKU?! PERASAN MUDA!! : |
[monolog dalam hati!]

hahhaha..kalo lepak mapley situ, daku akan oder TOSAI TISU yg garing..sbb sedap! kay luarnya garing tapi dlmnya manis, ada salut butter n gula!tapi daku suke cicah ngn kuah dhal!hehe..kalo daku makan, mesti nk senyum sampai telinga!kan dah kata manis!heheh..dan tosai tisu unik! ia macam topi birthday party! :)
 
macam topi birthday kan?hehe :p

SITUASI DUA...

masa daku sekolah dulu, daku ada seorang teman rapat berbangsa india..SHANTINI namanya..kami rapat..sangat rapat! sampai family daku, termasuk kezen2 daku sume kenal SHANTINI..kami sekelas waktu fm3, duduk sebelah2..tapi waktu fm 4, kitorg lain kelas..sbb daku kelas sains, dia kelas akaun...tapi still rapat sampai fm5...

walaupun dia india, tp dia TEROR ckp BAHASA MELAYU!selain baik..dia suka dgr daku gelak!hehe..then dia selalu dgr masalah daku..share cite ngn daku..tapi SHANTINI selalu panggil daku ADIK KICIK!sbb katanya daku PENDEK!grrr!!

Shantini suka makan nasi lemak! selalu waktu rehat, Shantini akan makan nasi lemak kat kantin..kitorg rehat sama2..daku akan duduk sebelah, dan tgk dia makan..satu hari, daku bertanya;

KAU SUKA MAKAN NASI LEMAK KE?

sambil dia kunyah nasi lemak, sambil dia jawab soalan daku..katanya;

SUKA!!NASI LEMAK SEDAP!!
MAK AKU PANDAI BUAT! :)



SITUASI TIGA..

daku panggil nenek daku belah umi,IBU..sbb dari cucu paling sulung sampai ke cicit, panggil ibu..ibu selalu pergi pasar kat pudu kalo hari ahad untuk beli barang nk masak..ibu akan bawak sebuah bakul biru untuk isi barang yg dibelinya dalam bakul tu..kalo kat pasar, ibu akan ke hulu ke hilir dgn bakul biru, dan balik dari pasar, sure akan dikuakan plastik yg dalamnya berisi KUIH CAKOI dari bakul tu..


kuih cakoi yg ibu beli kat pasar sedap!kuih cakoi tu bukan saja garing, tapi panas lagi..satu family daku suka makan kuih caki yg ibu beli kat pasar, dan di cicah dgn kari ikan... sedap hingga menjilat jari!! :)

*************************


TOSAI dari kaum INDIA,  
NASI LEMAK dari kaum MELAYU;
KUIH CAKOI dari kaum CINA..
:
:
:
:
:
:
:
:



SATU MALAYSIA!!


SELAMAT HARI MALAYSIA, RAKYAT MALAYSIA!

SEMOGA MALAYSIA TERUS CEMERLANG, GEMILANG DAN TERBILANG! :)


BERBANGGALAH KITA MENJADI RAKYAT MALAYSIA!

p/s: BENCI kepada MEREKA-MEREKA yg suka mengagungkan ORANG LUAR!!grrr!!

Tuesday, September 14, 2010

BERPERANG DENGAN FANTASI!

salam kalian..:)

dalam entry lepas, daku sedang mencari idea utk asgment FANTASI..masih igt?kalo da lupe,terbukti kalian sume sudah TUA!!muahahha..:p..jadi marilah rajin2 kan diri membaca entry sebelum ini yg memerlukan daku untuk BERFANTASI!..:))

setelah berperang dgn mental utk smlm dan hari ini, daku da slow2 try utk gambarkan macam mana karakter utk watak daku tu..hah!watak hero daku tu perlulah ada ciri2 SEDAP MATA MEMANDANG, BERCITA2 TINGGI tapi PELIK??eh..da hensem2, tapi kenapa PELIK??

sbb kononnya daku nk wat cite ala2 SUPERMAN! kalian sume tgk, SUPERMAN  hensem, boleh terbang pulak tu..tapi sayangnya..dia pelik!kalo x, kenapa dia pakai spender kat luar?dah la pakai spender kat lua, kaler merah yg menyakitkan mata pulak tu!haish!!sah2 hilang akal! :D

 kalo pakai macam ni g jumpa mak mertua, SAH kena reject!!

tapi bile daku stat pk jalan cite utk wat cite ala2 superman, macam xbest la pulak!ada sangkut sana sangkut sini!haish!!rasanya macam xkan menjadi je cite ala2 SUPERMAN daku tu!huhu..cancel terus idea!adoi!!!

sekarang sudah SERABUUUUTTTTS!!paham x ape itu serabuts?daku sendiri xpaham ape maksud serabut sebenarnya!tgk dalam kamus dewan yg setebal 600++ helai mukasurat pun xjumpa ape maksud serabut tu!cet!! dah terpaksa cari idea lain!lec kata kalo rasa xboleh buat cite tu, tukar cite lain!

tapi nk buat macam mana kalo da duduk kat umah, tergaru sana, tergaru sini..tertonggeng sana, tertonggeng sini..idea xsamapi2..penat da daku tunggu! da macam sakai da daku kat umah ni tau!haiyakk!!!jgn sampai daku hantuk kepala kat dinding udahlah!!wawaawaa!!


tapi selalu kalo daku tgh stress tahap gaban, pesan umi salu berjoget sakan dlm kepala otak daku..

BUAT SLOW2 KERJA TU..MESTI BOLEH! :)

noddy pun salu cakap ngn daku yg senget ni..

BUKAN SENANG NAK SENANG! :D

wah!xsangka daku sentiasa ada supporters di belakang rupenya!heheh..

TIME KASIH SEMUA! ;-)

dgn adanya semangat dari mereka di sekeliling daku ni, i'alah daku boleh buat asgments dgn jayanya! EVEN slowmotion macam siput vavi berjalan!muahahaha..:)

jadi kalian, mari ramai2 turun padang bawak pasukan sorak utk beri sokongan pada elie!*amboi!!*hahha..semua doakan daku berjaya peperangan dgn asgments ni k?heheh

GO ELIE!!YOU CAN DO IT!! :))

 MR ENERGIZER pun sokong kau lah, Elie!muahahha :p

p/s: mahu termuntah daku dgn asgments yg terlampau ni!blueekks!

Monday, September 13, 2010

TIME FOR FANTASY!!

salam kalian..:)

RAYA BELUM ABIS, ASIGNMENTS SUDAH KACAU! : |

tau x asgments daku sangat banyak sepanjang cuti 2 minggu utk berhari raya ni?!smemangnya cuti kali ni adalah cuti sementara utk bergembira, tapi asgment tidak pernah bercuti dari daku!!dan sememangnya sepanjang berhari raya ni, daku sangat serabut dgn segala asgment yg diberi lecturer!kacau mood daku tau!!GRRRR!!!! :S

Sbgai student penulisan seni layar, kami belajar bagaimana utk membuat skrip dari berlainan genre!dan sebelum bercuti hari raya, kami sempat diajar ttg genre FANTASI! dan asgments kali ni memerlukan daku berfantasi untuk membuat skrip!semua boleh bygkan macam mana daku berfantasi ttg org yg tersesat di angkasa lepas, masuk ke planet lain, terus jadi ALIEN?!haih!!mmg tidak lah!!!sememangnya FANTASI bukan style daku!heee..:p

dan bile disuruh mencari idea utk genre fantasi, daku mati akal!!cite ape nk buat pun daku xtau!!mencari idea pun satu masalah besar gak!igt senang ke nk cari idea?kalo dah sampai tertonggeng2 daku kat umah ni, sape nk jawab tu?haih!!

bile berkata ttg FANTASI, filem yg pertama melayang dan menari2 dalam kepala otak daku is..

ALICE IN WONDERLAND!


filem yg mengisahkan Alice yg jatuh ke dalam lobang rabbit dan kemudian termasuk ke dalam dunia WONDERLAND, dunia yg penah disinggah nya 10 tahun lepas tapi xigt akan kejadian dlu..
hurmmm..macam seronok kn?tp its hard oke!!yelah, nk pk pasal kisah dulu kala da satu masalah..nk tambah lagi dgn jalan cerita yg perlu berfantasi..lagi la daku mati akal!!then, daku xtau pape pun pasal filem ni..dgr2 cakp org je!*macam siut kn?*hee...dan persoalan sekrang, macam mana daku nk buat cerita fantasi macam ni sedangkan daku xtgk lagi cite tu!!haih!

cancel nk amek idea ALICE IN WONDERLAND!daku beralih ke filem yg kedua..

PETERPAN!


Woo..cite ni best siut!!daku khatam bpe kali da cite ni!sebab hero dia HENSEM!hehehe..then seronok tgk si Peterpan tu terbang sana terbang sini, selamatkan si heroin!Thinkerbell tu kiut gile! kisah cinta dgn si heroin pun sweet je!tapi ending sedey sbb dia sorg2..dan seingat daku,si hero filem ni, JEREMY, xboleh sedeh, sbb kalo dia sedih, dia akan jadi xkuat!haa..mybe msj yg dia nk smpikan is..LIVE MUST BE HAPPY!:))..
ada bagus jugak kalo daku amek idea dari filem ni kan?boleh terbang2 gitu!hehe..

kalo kata ttg filem fantasi, HARRY POTTER pun  fantasi kn?


filem harry potter semuanya ttg MAGIK!mmg bagus kalo nk buat cite ttg DUNIA MAGIK, sbb ia mmg sah2 fantasi..mana ada dunia magik kn dalam kehidupan realiti ni?kalo ada, rasanya dunia ni da tunggang terbalik!yela, kalo da semua org sibuk nk buat magik, walaupun dgn hya petikan jari!ceh!!dan kata org,magik hanyalah satu trick or tektik untuk memperdayakan org..means sume org yg penah tgk magik da kena tipu la ye?hurmm..musykil!tapi kadang2 seronok jugak kalo dapat tgk org buat magik dpn2 even tau tu sume tipu belaka...dan daku pun japg jadi lah ala2 JAKUN gitu!muahhaha..:D

kadang2 pernah jugak terpikir nk buat cite ala2 filem CHARLIE AND THE CHOCOLATE FACTORY!


daku tgk dunia fantasi dalam filem ni sangat2 indah!mewah dgn gule2..chocolates dan colourful!n bile tgk cite ni, terpikir gak.. alangkah seronoknya kalo daku kat dalam tu..n alangkah bahagianya kalo dunia realiti sama macam dalam filem CHARLIE AND THE CHOCOLATES FACTORY..dapat hidup dalam dunia yg serba MANIS, siapa xmahu kn?!kalo ada yg xsuke hidup dalam kehidupan yg serba MANIS macam GULA-GULA KAPAS, sila pergi jumpa DOKTOR!:))

kalo beralih ke genre fantasi tapi unsur ganas sket pun best jugak!daku pnh cube2 nk buat skrip yg ada unsur ganas ala2 manja la konon!macam cite PIRATES OF THE CARRIBBEAN!


dulu masa daku tgk cite ni,daku xsuke..sbb cite lanun!lanun mana wujud da zaman sekarang ni,kn2?!tapi bile baca2 paper, rupenya ada ag org hidup sbg lanun kat dunia ni..heee..sudah silap tafsir la nok!!ngeee~~
mule2 tau wujudnya cite macam ni, daku pk..PE KEJADAHNYA cite lanun?!!CONFIRM tak masuk akal!tapi bile da masuk u, baru tau rupenya ini lah namanya FANTASI!!hahha..kalo nk wat skrip macam cite ni, best gak..sbb zaman sekarang da xde org berani wat cite lanun..sbb lanun mana pnh dapat publisti gempak mcm cite artis bercinta or berkahwin..tak pun bercerai!!kn?heee..:D

tapi kalo wat skrip cite macam ni, daku kena bayangkan muke heronya HENSEM..GAGAH PERKASA..SMART..!macam ORLANDO BLOOM! :)

 KACAKnya!! :p

hee,.silap aribulan, daku pun boleh tergoda dgn kekacakan watak daku yg xwujud tu!eh..tapi okey gak kalo tergoda pun..kata FANTASI maaa!!hahahhaa :p

btw..skrg tgh berperang dgn mental dan fizikal ni!daku da bpe ari tdo lambat, cari idea yg ntah bile nk jumpe! sakit mata..sakit otak..sakit kepala pikir cite FANTASI ni!!!grrr!!

kalo kalian ada idea cite fantasi nk gtao daku,mari2lah share!!kalo xbyk, ciput pun jadilah la labu~~

oke semua..kita jumpa dalam entry lain ye!daku mahu sambung melayan minda nk berfantasi sebentar!hee..doakan daku dapat idea cite fantasi malam ni jugak ye..cepat daku leh mule tulis skrip! :)

ITS TIME FOR FANTASY, ELIE!! :D

p/s: daku Google poster filem PETERPAN, kua pulak muka si ARIEL PETERPORN!cett! :S

Sunday, September 12, 2010

KISAH DI HARI RAYA!

salam kalian..:)

sebelum kalian baca entry daku kali ni, daku nk warning awal2..

ENTRY INI BANYAK GAMBAR MAKANAN!!
SILA JGN BACA SAMBIL AIR LIUR MELIMPAH RUAH!

oke..mari terus masuk cerita!*tlg jgn bg daku membebel!*hehe..

hari ni 3 syawal, semua org confirm sibuk beraya kat umah sedara mara ag kn?yelah..sedara mara kan ramai..bukan senang nk singgah umah dorg kn?time2 raya jelah baru terpikir nk g umah MAK TAM, umah CIK KASIM, MAK KIAH, PAK MAT TEMPE, NYONYA MANSUR dan mungkin jugak umah CIK GAYAH?!hehehe..

dan bile da jumpe sedara mara, mule lah stat bergosip pasal TIPAH yg dulu kaki pau budak sekolah..then cite pasal ESAH yg banyak kutu kat kepala, MAMAT..dan JAMBUL, masing2 duduk kat belakng umah PAK MAIL tu, yg kejenya salu suit2 anak dara kampung tu..kn??wakkakaa...:p

dan sambil gosip, sambil makan..itu CONFIRM!daku mmg 1001 kali sure ngn ragam org kita..sbb kadang2 daku pun mcm tu!hahahhaha...dan bile da stat makan, mmg xreti nk blah dari meja makan..sbb kata org..

BONTOT DA MELEKAT KAT KERUSI!

hahah..kalo bergosip smbil makan,CONFIRM2 lah kita xsedar da bape kilo rendang ayam kita telan, bpe kati nasi impit da masuk perut, bpe gelen air da kita sedut kn?nk2 ag kalo ngn anak MAK KIAH n CIK GAYAH..confirm kalian semua join ber POT PET-POT PET ngn dorg kn2?yelah..da mak dorg RATU GOSIP KAMPUNG, confirm lah anak2 dorg pun macam tu!hahaha...

dan ikotkan sepanjang raya ni, daku xdelah beraya sakan macam kalian semua..siap g umah makcik2 yg nama nya tersenarai kat atas tu..hahha..n boleh kata daku terselamat jugaklah dari pasang telinga dgr gosip2 kat kampung bagai..tapi even daku xg umah dorg pun, daku rasa daku da telan macam2 gak dalam perut ni..EVEN x bergosip kat meja makan!hahaha..mybe syaitan gondol sudah mule mengeluarkan tanduknya!!hahahha...

hampir tiap2 ari, menu yg bakal masuk dalam perut daku ialah NASI IMPIT KUAH KACANG!


tao x betapa mewahnya kuah kacang tu akan daku limpahkan kat atas nasi impit?dan tau tak betapa nikmatnya rasa nasi impit tu bile ia masuk dalam mulut daku dan daku kunyah2kan sampai cebisan kacang terlekat kat celah gigi?fuhhh...mmg lepas gian wa cakap lu!!!hahhaa..:))

dan ari raya jugaklah baru dapat makan puas2 LAKSA AIR TANGAN UMI!!!


time2 macam ni jelah daku nk makan laksa air tgn umi kyg2..sbb umi akan masak laksa sedap2 time raya n buat hidangan kat org yg dtg umah!dan disbbkan laksa yg umi masak mmg KESEDAPAN,semalam, daku makan laksa pukul 11.30 malam sebelum masuk tidur..hahahha.. sbb kalo bukan time raya, daku terpaksa beli laksa kat pasar malam!ala.yg xsedap tu!huhuh..

ari raya pun, kata org kalo xde LEMANG, mmg xjalan!so?kalian paham jelah kn maksud daku ni??hahha


daku BUKAN peminat nombor 1 LEMANG!n mmg jarang nk sentuh lemang time raya...tapi tah ape nafsu taun ni, daku leh makan lemang macam makan cikedis!duduk dapur sambil potong ketupat dan lemang utk hidangan tetamu, sambil satu lemang masuk dalam mulut daku!!lama2, sepuluh potong terus lemang masuk dalam perut!hah kau!sapa nk jawab tu!heeee..:P

tapi dari 1st Syawal sampai 3rd day Syawal ni, hari ni baru daku dapat makan RENDANG AYAM!:)


pagi td umi da terjerit2 suruh daku bangun pagi..semata2 nk suruh daku makan RENDANG AYAM msakan nya..hhahah..jarang dpt makan rendang masakan umi..yelah..ari2 bese, makan rendang feelnya lain macam..tp kalo ari raya, makan rendang, baru feeling abis!xgitu?muahahahha..
***THANKS UMI..masak rendang, SEDAP!!tp MASIN sikit!*opssiii!!*heee...***

tapi raya kali ni,satu menu yg belum sempat masuk dalam perut daku is KETUPAT PALAS!!


selalunya daku kalo beraya umah opah kat BATU CAVES, akan dapat makan KETUPAT PALAS!tapi kali ni..belum merasa ag!!:((..xtao mana nk cari ketupat palas untuk kekenyangan berganda!nnt lah kalo kalian xsegan2 nk jemput daku dtg umah,jgn lupe sediakan ketupat palas tau sbb daku nk makan KETUPAT PALAS kat umah kalian!oke x?*gile demand!*hhahahaha!

hah..raya baru 3 ari..tapi daku da makan xberhenti2..kalo sebulan raya, sebulan jugak daku mcm ni..

MMG CONFIRM AKAN MENJURUS KE ARAH KEBONCETAN!!!

tu belum ag jumpe family n sedara mara bagai, rombongan ke umah CIK PEAH pun xg ag..n belum gosip ngn anak MAK TIMAH, daku da telan macam2!warggghhh!!!gile mabuk kau elie!!!pasni arap2 berat maintain!*da makan byk baru nk pikir pasal berat kn?*booo!!hahahah

btw..taun ni, daku still dpt duit raya ag!yabedabeduuuuu!!!:))..


semuanya masih dalam sampul..tersimpan kemas dan tersusun rapi dalam beg daku..malas daku nk kuakan n kira..sbb asyik bz makan je, mana daku ada time nk mengira duit raya!haha..ada sesiapa yg volunteer nk kirakan duit raya untuk daku?hahahhhaa..

haa..ni daku xbuat rombungan g umah makcik2 yg namanya tersenarai kat atas tu ag..n umah kalian pun daku x terima undangan ag..kalo da g, agak2 bertambah x duit raya daku?hahhah..

btw...di hari raya ni, mmg seronok dapat bersama sanak sedara yg jauh di mata tapi dekat di hati kn..pada kalian yg masih dalam mud nk balik kampung untuk beraya ni..

BERHATI-HATI DI JALAN RAYA..
INGATLAH ORG YG TERSAYANG..:)

pada kalian yg perut naga dan makan xhenti2 macam daku ni..

BERHENTI SEBELUM KENYANG!..
INGATLAH PERUT YG BAKAL MEMBUNCIT!

pada MAK TAM, CIK KASIM, MAK KIAH, PAK MAT TEMPE, NYONYA MANSUR dan CIK GAYAH yg kat kampung tu pulak..

JANGAN LUPA SEDIAKAN DUIT RAYA UNTUK DAKU!!! :D
 
OKE lah kalian..daku nk g sambung drama best sempena ari raya kat tv ni!see yaaa! :))

p/s: raya-raya gak..asgment daku berlambak tau kat umah!!!grrr!!!

Friday, September 10, 2010

PERIHAL ANAK GADIS DI HARI LEBARAN!

salam kalian..:)

setiap kali tibanya syawal, mesti semua org bizi bagai nk gile!dari pangkat MOYANG, sampai lah ke CICIT..,masing2 sibuk mengemas rumah, susun kueh muih, lap sna, lap sini, masak kat dapur dan bla2..

dan setiap kali menjelang syawal jugak, yang COFIRM2 akan disuruh buat kerja umah ialah mereka yg bergelar ANAK GADIS!fuh!!kalo da kata anak gadis tu, daku sah2 lah tergolong sekali dalam kategori ni!!heee...:D

pagi2 lagi, umi da kejut daku bangun dari mimpi yg indah untuk mengemas umah yg sebelum ni mcm TONGKANG PECAH!!*opssii!!abis pecah rahsia!*hee..:p..kata umi..

KALO TAK NAK BANGUN, UMI SIMBAH DGN AIR!!!

haaa...spe2 yg nk try mandi x berlap kat katil, trylah dgn umi!*jgn cbr umi bai!!!*hahaha..so..dgn semangat yang entah ada ke tidak, daku pun turun padang semata2 untuk menjadi anak gadis yg baik di bulan syawal!muahahahah :D

time2 raya macam ni, keja yg mmg melibatkan wanita dan anak gadis semestinya berada di dapur, menolong apa yg patut!kalo time raya, umi mmg xbg daku kaco dia masak kat dapur, sbb time2 raya lah umi nk pamer skill memasaknya kat org yg dtg!hahhaha..even tao daku boleh masak,tp umi mmg xbg daku melekat kat dapur time dia tgh masak sbb agak kedekut sket kalo nk bgtao resepi masakan yg dimasak, katanya tkut anak dara dia ni ag teror masak dari dia..hahha.. so kerja2 daku kat dapur smlm utk hari raya ialah??? 

BERMESRA DGN AWAS-AWAS!

 its BUNGA KANTAN oke?:)

 FOKUS elie!FOKUS!

  hasil kemesraan daku dgn bunga kantan!hahha

 dats wat i used to hiris2 the onions!*shut!bahasa rojak apekah ini?* -__-

daku hiris bawang tanpa mengeluarkan air mata!*bangga kejap!*:D

oke..lepas da bermain dan bermesra dgn pisau dan segala awas2..next is?

ISI BERAS DALAM DAUN KETUPAT!

sesungguhnya kerja tersebut amat mencabar kesabaran daku!nk mengisi beras dalam daun ketupat bukan senang macam kopek kacak tanah!beberapa percubaan awal daku mengisi beras dalam daun ketupat GAGAL! kata nenekku yg daku panggil ibu, daku terlebih beras dan terkurang beras!tapi lepas bertungkus lumus menyukat beras dgn betul utk dimasukkan dalam daun ketupat, daku berjaya akhirnya!!uyeyeyyeye!!walaupun tangan hampir terluka akibat terkena sisi daun ketupat yg tajam!:(( 

dalam hati kata..kalo macam ni kawen lagi senang la!muahahahha!*yes!da gatall!!!*ehhehe..:D..

nampak tak betapa khusyuknya daku menyukat beras?hee..

daku belajar dari MENTOR!hahha

 hoi!!SILA abaikan muka yg berminyak tu!
tgk..daku berjaya siapkan KETUPAT!!yeay!!:))

dan kalo nk beraya, mesti sedara mara sebelah mak dan bapak datang berhari raya kn?time2 nilah nk jumpe sedara mara yg jauh dan dekat...kalo yg duduk jauh tu, susah nk jumpe, bile da jumpe, mesti xpercaya tgk kita atau sedara tu yg berubah bagai..mcm daku..kalo sedara mara yg jarang jumpe, jumpa daku msti kata..

EH..ELIE DA BESAR!

DAH JADI ANAK DARA LAH!

DA ITU..DA INI!!

then sure akan tye mcm2 pasal daku dari umi!haish!!! -__-

dan dorg xtao bile dorg ckp mcm tu..daku ni dlm hati nk kata...

EH..MULUT KAU DAH MCM JOYAH RUPENYA!!

yelah..bile jarang jumpe, mesti nk tye mcm2..tulah..xupdate dgn cite2 sensasi dari daku lagi!hahhaha..:p
..tapi bile sanak sedara datang umah untuk berhari raya, pinggan mangkuk mesti kena tersedia awal..takut2lah xcukup pinggan yg sedia banyak tu..kn2?n kot2lah dorg bls dendam kat makanan time raya ni dgn makan pinggan2 sekali..sbb tu kena sentiasa update pinggan bersih..jadi kerja daku sebelum dan selepas org datang umah...

BASUH PINGGAN!!

 kami mmg anak gadis yg rajin!:)

 kalo duduk dapur basuh pinggan, xperlu nk cantik2 ye!
SELEBET sudah!:))

hey..daku rajin2 ni, da boleh dipinang buat bini kan?:D

tp serajin2 daku mengemas, membantu umi potong2 bahan masak dan gosip2 dgn makcik2 di dapur,daku paling MALAS dan TAK SUKE mop lantai!jangan tye daku kenapa.sbb daku sendiri xtao kenapa!yg daku tao kalo daku yg mop lantai, akan mengambil masa yg sangat lama utk bersih!so, kalo sesiapa yg kawen ngn daku nnt, nasiblah!suami daku yg akan tolong wat kerja mengemop lantai!muahahhaha..gile kejam daku!:D

 sorilah batang mop!daku xsuka kau!heheh

dan bile time2 raya juga, anak gadis macam daku ni mestilah nk cantik2..pakai baju baru..calit mekup sikit..tepek bedak kat pipi tembam..sapu gincu kat bibir mungil dan wangi2..then amek gmbar sendiri, send mms kat noddy..hahaha.. gmbar yg lebih2 time raya tu, daku postkan kat dlm blog!wah..meletups gitu!!hahahha..

 anak gadis yg mahu cantik di hari raya..DAKU LAH TU!haha

jadi di hari raya yg mulia ini..daku nk  ucapkan SELAMAT HARI RAYA kepada semua yg bergelar kalian dalam blog daku..termasuk juga pada bekas2 rakan dr sekolah tadika hinggalah rakan2 di universiti, SELAMAT HARI RAYA daku ucapkan pada semua..tidak lupe kepada mereka yg mengenali diri ini..yg sudi membaca atau tgk2 gmbar shja di blog daku pun, ucapan selamat juga untuk kalian semua..

daku mohon 1001 kemaafan dari kalian andai segala ape yg daku tulis dan coretkan dalam blog kali ni ada mengguris hati kalian atau ape sje perbuatan dan tutur kata daku yg tidak menyenangkan hati kalian..daku mohon ampun dan maaf dari hujung rambut hingga hujung kaki..ZERO-ZERO ye?semoga raya rada kali ini akan menjadi raya yg lebih baik dari tahun2 sebelumnya!i'allah..:)

bunga bukan juadah untuk beraya ye ELIE!hahha

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI..
MAAF ZAHIR DAN BATIN dari ELIE SEKELUARGA!:)

tema kami kali ni ialah BIRU..*sme ngn kaler bju noddy!*:D

p/s: noddy ajak beraya di umahnya!yeay!*senyum smpi telinga!*:))