Sunday, August 29, 2010

BILA MERDEKA MENJELANG!

salam kalian..:)

MERDEKA hampir dkt..time2 merdeka macam ni lah ramai org dok menggantung JALUR GEMILANG kat sana sini..tapi rasanya lagi ramai yg xmenggantung JALUR GEMILANG kn?mungkin lebih senang melihat dan berbangga dgn kibaran JALUR GEMILANG hasil gantungan org lain..MAYBE!!*bukak mata besar2..MAYBE!*huu..

dan rasanya kita lebih memberi tumpuan pada HARI RAYA..yelah..kan dekat2 tarikhnya..4 sure lah org lagi bg tumpukan pada persiapan menjelang hari lebaran..tapi sekali lagi itu hanyalah..MAYBE!!

daku rasa setiap org punya cara sendiri bagaimana nk menyematkan erti MERDEKA dalam diri masing2..kadang2 lihat sje pada budak2 yg selenge tepi jalan..dgn rambut kaler hijau..merah..kuning atau kelabu taik anjing sekalipun..atau mat2 dan minah2 rempit ke bagai..tapi mana tau dalam diri mereka punya semangat MERDEKA yg lagi tinggi dari mereka yg KONONnya hebat melaungkan MERDEKA dan menggantung JALUR GEMILANG sana sini..tapi..dalam sikap dan hati macam HAMPEH!!tapi MAYBE xsemua mcm tu..daku sendiri xmengata sesiapa..takut terkena batang hidung sendiri..huuu..

kalian lihat saja gmbar dibawah..dan fikirkan seketika..


mmg bagus usaha individu ini membeli air dalam cup yg melambangkan JALUR GEMILANG sbg corak..tapi mengapa dibuang sampah itu sesuka hati? sudahlah mengotorkan alam sekitar..dipijak2 nya pulak JALUR GEMILANG itu oleh individu lain..haih!!MUNGKIN ini lah nama nya semangat MERDEKA pada sesetengah pihak!haih!!

kalo tidak menggantungkan JALUR GEMILANG sekalipun..rasanya tidak perlu merosakkan ia sebegitu rupa! daku rasa..mereka yg merosakkan bendera negara sendiri..

IBARAT MENCALITKAN 
T*HI PADA MUKA SENDIRI!!!

lihat pula pada gmbar dibawah..


 ini di negara JEPUN..nmpak ada yg daku nmpak?JALUR GEMILANG digantung di negara luar!

1st bile daku tgk gmbar ni..daku mcm nk ckp..

WEH! ORANG JEPUN PUN PANDAI HORMAT BENDERA MALAYSIA la der!!!

jadi MALAYSIAN..masih mahu menutup mata?

KALO ORANG LUAR BOLEH AGUNGKAN BENDERA KITA..
KENAPA TIDAK KITA SENDIRI?

jangan kita lihat dgn sebelah mata saja SAMBUTAN HARI MERDEKA ini..sebaliknya sematkan juga erti MERDEKA dalam diri masing2..mungkin tidak perlu menunjuk2 dgn menggantung bendera sana sini..tapi MERDEKA dari segala sikap buruk dalam diri masing2 saja sudah memadai..

SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN YANG KE 53, MALAYSIA!!


MERDEKA..MERDEKA..MERDEKA!!

**entry ini tidak bertujuan menyinggung mana2 pihak @ individu..jika ada yg tersinggung.IM SORRY!**

p/s: 31 OGOS hari jadi daku!!:))

12 comments:

sugar2 kapas strawberry said...

sekarang..org da xreti nk hargai..ape itu merdeka..so no wonderla bnda2 cmni jadi

little cart00n said...

sugar2 kapas strawberry..
dats y la..mybe erti merdeka tu da xde pape maksud da pada org kita..huhu

Kayun said...

betullah..mcm suram je suasana nk smbt kmerdekaan thn ni
hmm..

The Iki.Ali said...

penuh subteks gambar cawan kertas yang ada Jalur Gemilang tu. :)

little cart00n said...

kayun..
btul2.tp bukan taun ni je suramnya..da bpe taun kebelakangan ni mmg agak suram compared taun2 yg dulu..sedih kn..:(

little cart00n said...

iki..
hahha..mmg subtex!
t boleh masuk dalam asgments ayah agi!hehe:D

cEro said...

lama tak singgah sini...
yeah!!!
selamat merdeka...
setiap kita perlu rasa sayang kpd negara...

si karut. said...

IBARAT MENCALITKAN
T*HI PADA MUKA SENDIRI!!!
inilah dikatakan berak dan makan tahi tu balik/

little cart00n said...

cero..
btul la bro..
mmg setiap kita perlu sayang kpd negara..tapi nk mencari yg setiap tu..adoiai!!

little cart00n said...

amar..
ada kan org macam tu?

yui92 said...

merdeka mcm dah xda erti bg some people... =(

little cart00n said...

yui92,
btul2..erti tu da lari n main nyorok2 ngn kita semua kn?huhu