Tuesday, August 31, 2010

31 OGOS = HARI JADI ELIE!!:)

salam kalian..:)

pertamanya..

SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN, MALAYSIA

dan keduanya pula..

SELAMAT HARI JADI ELIE!!!
weee...daku da 19 tahun!!!*tepuk tgn semua!!*:D

setiap kali 31 ogos..daku akan tunggu detik pukul 12 pagi..


sbb??nk tgk spe yg 1st skali wish birthday daku!!hahaha..dan ternyata birthday tahun ni..masih lagi org yg sama..NODDY!!yeay!!*time kasih sayang!*:)

wah..xsgka sekarang daku da menyambut hari lahir yg ke 19..heheh..gile cpt masa berlalu!!dulu..masa kecik2..daku dgn muke selebetnya..nangis2 mintak umi dodoi b4 tidur..heret bantal bucuk sana sini..minum susu dalam botol..ikat rambut tocang dua..hahhaha..xleh blah..masa daku kcik..muke pun comot!!*BOOOO!!*hehhe

elie dan bantal bucuk nya!!:D

bile da besar sket..daku da masuk sekolah tadika..pagi2 mesti nangis sbb takut kena tinggal ngn umi n abah time belajar kat tadika..hahah..bile da masuk tadika, daku da pandai baca..pandai cakap..pandai merajuk..dan pandai BERGAYA!*ececeh!*hahha..

pastu masuk sekolah rendah..menjadi seorang budak manja..belajar pun antara tekun dan tidak je..tapi sbb takut kena marah ngn umi abah..terpaksa berusaha menjadi rajin..hahhaha..dan bile masuk sekolah menengah..sentiasa berusaha menjadi yg terbaik walaupun  taktik xmenjadi!!hehehe..ari2 pergi sekolah, belajar..tapi nama je belajar..penyakit MALAS tetap xleh ilang dalam diri..da kata sebati dari kecik..hahah..n sbb tu jugaklah kot daku SPM kantoi kat ADDMATHS!!!*opsssi!!!aisey..kantoi!!!*hahha..

tapi EVEN daku belajar xbagus mana pun, daku masuk gak alam universiti!!hahha..jgn igt org yg kantoi AddMaths tu xleh jejak kaki kat U bai!dulu time daku kantoi AddMaths,daku salu pk..

aku mesti xdpt masuk u..
aku nk apply ape kalo masuk u pun..:(

tapi mungkin rezeki daku..tgk skrg..daku da maju setapak hingga kat alam U ni..alhamdulillah, lepas gak smpi tahun kedua, semester 3 dalam DIPLOMA PENULISAN SENI LAYAR..:))..kira ada ag setahun untuk daku lepas target daku capai DIPLOMA time graduation day nnt..i'allah..:D

dan hari ni..31 OGOS 2010..genap lah usia daku 19 tahun..waaa..mcm xpercaya daku da besar panjang..hahah..siap da ada boyfriend ag..kata org xlama ag da boleh kawen!*yes da gatal!!*hahah...:D

tp walau usia sudah berubah menjadi seorang yg semakin dewasa sekrang, daku masih lagi seperti kanak2 ribena..cume dan daku da xcomot ag..tapi istilah comot sudah berubah kepada istilah CANTIK & SWEET!!hahahha..:))

kini tidak lagi COMOT!!:)
*sometimes memuji diri sendiri itu tiada salahnya!*hehhe

hurmm..menjadi seorang yg berusia 19 tahun, byk yg perlu daku capai dalam hidup..antaranya:-

-score 3 pointer above untuk 3 semester terakhir.
-dapat DIPLOMA dalam tahun 2012.
-sambung DEGREE after Diploma..
-bahagiakan umi dan abah serta family
-cari duit dgn bekerja.
-beli kereta sebijik..Umah sebijik
-bla..bla..bla..DAN..
-KAWEN!!!*yes!!*haha
-jadi seorang isteri dan ibu yg mithali..kepada lelaki bergelar suami dan anak..:)

wah...semoga daku dapat mencapai ape yg telah daku targetkan dalam hidupku..i'allah..
kalian doakan kesejahteraan dan kejayaan daku ye..kan kata org doa mereka di sekeliling itu perlu bg kejayaan seseorang..kalo daku berjaya atas doa kalian semua..i'allah kalian akan dimuliakan Allah swt..i'allah.:)

sebelum daku tutup entry kali ni..sekali lagi daku mahu ucapkan..

SELAMAT MENYABUT HARI KEMERDEKAAN ke 53, MALAYSIA!

dan kepada daku pula...

SELAMAT HARI JADI ke 19, ELIE!!
SWEET 19!Yeay!:D

p/s: esok 1 september 2010, bday Noddy!!
bday kami sebelah2 saja!:))

Sunday, August 29, 2010

BILA MERDEKA MENJELANG!

salam kalian..:)

MERDEKA hampir dkt..time2 merdeka macam ni lah ramai org dok menggantung JALUR GEMILANG kat sana sini..tapi rasanya lagi ramai yg xmenggantung JALUR GEMILANG kn?mungkin lebih senang melihat dan berbangga dgn kibaran JALUR GEMILANG hasil gantungan org lain..MAYBE!!*bukak mata besar2..MAYBE!*huu..

dan rasanya kita lebih memberi tumpuan pada HARI RAYA..yelah..kan dekat2 tarikhnya..4 sure lah org lagi bg tumpukan pada persiapan menjelang hari lebaran..tapi sekali lagi itu hanyalah..MAYBE!!

daku rasa setiap org punya cara sendiri bagaimana nk menyematkan erti MERDEKA dalam diri masing2..kadang2 lihat sje pada budak2 yg selenge tepi jalan..dgn rambut kaler hijau..merah..kuning atau kelabu taik anjing sekalipun..atau mat2 dan minah2 rempit ke bagai..tapi mana tau dalam diri mereka punya semangat MERDEKA yg lagi tinggi dari mereka yg KONONnya hebat melaungkan MERDEKA dan menggantung JALUR GEMILANG sana sini..tapi..dalam sikap dan hati macam HAMPEH!!tapi MAYBE xsemua mcm tu..daku sendiri xmengata sesiapa..takut terkena batang hidung sendiri..huuu..

kalian lihat saja gmbar dibawah..dan fikirkan seketika..


mmg bagus usaha individu ini membeli air dalam cup yg melambangkan JALUR GEMILANG sbg corak..tapi mengapa dibuang sampah itu sesuka hati? sudahlah mengotorkan alam sekitar..dipijak2 nya pulak JALUR GEMILANG itu oleh individu lain..haih!!MUNGKIN ini lah nama nya semangat MERDEKA pada sesetengah pihak!haih!!

kalo tidak menggantungkan JALUR GEMILANG sekalipun..rasanya tidak perlu merosakkan ia sebegitu rupa! daku rasa..mereka yg merosakkan bendera negara sendiri..

IBARAT MENCALITKAN 
T*HI PADA MUKA SENDIRI!!!

lihat pula pada gmbar dibawah..


 ini di negara JEPUN..nmpak ada yg daku nmpak?JALUR GEMILANG digantung di negara luar!

1st bile daku tgk gmbar ni..daku mcm nk ckp..

WEH! ORANG JEPUN PUN PANDAI HORMAT BENDERA MALAYSIA la der!!!

jadi MALAYSIAN..masih mahu menutup mata?

KALO ORANG LUAR BOLEH AGUNGKAN BENDERA KITA..
KENAPA TIDAK KITA SENDIRI?

jangan kita lihat dgn sebelah mata saja SAMBUTAN HARI MERDEKA ini..sebaliknya sematkan juga erti MERDEKA dalam diri masing2..mungkin tidak perlu menunjuk2 dgn menggantung bendera sana sini..tapi MERDEKA dari segala sikap buruk dalam diri masing2 saja sudah memadai..

SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN YANG KE 53, MALAYSIA!!


MERDEKA..MERDEKA..MERDEKA!!

**entry ini tidak bertujuan menyinggung mana2 pihak @ individu..jika ada yg tersinggung.IM SORRY!**

p/s: 31 OGOS hari jadi daku!!:))

Saturday, August 28, 2010

CARA SYAITAN MENGGODA MANUSIA..

salam kalian.:)

baca saja tajuk..CONFIRM2 ini berkaitan islamik sedikit..ada sesiapa perasan, dalam entry2 daku sepanjang bulan ramadan ni banyak menjurus ke arah nasihat dan perkongsian ilmu?kata org banyak, bulan mulia ini perlu byk mengingati kehebatan dan kekuasaan DIA yg satu...bukan untuk menunjuk..jauh sekali untuk berlagak hebat..tapi tidak salah rasanya untuk daku berkongsi info yg sedia ada bersama kalian utk kebaikan dan renungan kita bersama..kan2?*Allah murka umatnya kedekut ilmu!*

hendak jadi cerita, petang tadi daku duduk berblogwalking smbil menyelesaikan asgment yg bertimbun di rumah..ttbe dipanggil kakya untuk tonton bersama satu vdeo yang menyedarkan daku..hurmmm...mari saksikan video yg daku da uplodkan untuk kalian,semoga menjadi renungan semua!:)

HOW SATAN WORKS!


mcm mana? apa perasaan kalian bile lihat cara SETAN menjalankan tugasannya?menakutkan bukan?hurmm..daku sendiri yg menonton vdeo di atas sedikit sebanyak wujud keinsafan dalam diri..lepas tgk video ni, baru daku tau rupenya macam ni umat manusia terperangkap dgn tipu daya SETAN!nauzubillahminzallik!kata org..

PANTANG DIPUJUK..HABIS TERGADAI!

tujuan menguplod video utk tatapan bersama ini sebenarnya untuk mengingatkan diri daku juga..kita yg bergelar manusia ni masing2 mmg xlepas dari melakukan kesilapan bukan? jujurnya..daku sendiri pun kadangnya mudah alpa dgn hidup duniawi..dan masing2 mudah terpujuk dgn ajakan dan hasutan SETAN yg DIREJAM! Astaghfirullahalazim..tapi i'allah..selagi kita igt siapa kita..dari mana kita datang dan kepada siapa kita kembali..I'Allah..hidup kita akan sentiasa dilindungi Allah Maha Besar!

semoga dgn perkongsian video untuk renungan bersama kalian kali ini akan mendatangkan kesan positif dlm diri..daku sendiri seringkali mengingatkan diri agar jgn mudah leka dgn hidup di dunia yg hanya sementara..sememangnya ia hanya pinjaman untuk seketika sahaja..dan selagi hidup..SETAN akan sentiasa berada di sekeliling kita..

seperti org lain juga..daku sentiasa mohon kpd Allah agar membukakan hati daku untuk berubah ke arah kebaikan..jauhi daku dari segala bencana dan segala bentuk kecelakaan..tapi kata org..baik bermula secara perlahan..xperlu tergesa2..takut nnt ape yg DIKEJAR TAK DAPAT..dan YG DIKENDONG BERCICIRAN..tapi i'allah..daku sentiasa igt pesan umi..abah..cikgu2 serta mereka yg berada di sekiling daku bahawa..

SETAN DI MANA2..TAPI ALLAH swt SENTIASA BERSAMA KITA!

wallahuallam...

p/s: TUHAN KITA HANYA SATU..iaitu..ALLAH SWT!

BERBUKA DI DEWAN PERDANA FELDA..

salam kalian..:)

daku sudah lama xbalik berbuka puasa bersama family di rumah!ini serius!bukan main2!*sila buat muke serius semua!*heeee...dan bila diberitahu yg negeri Selangor akan bercuti sempena Nuzul Quran jumaat ni, daku pun mmg terus pk nk balik la..dapat jumpe umi..abah..kakya.nouha dan sume2 org kampung!!hahaha...

dan kebetulan, ofis abah ada buat majlis makan2 di Dewan Perdana Felda..jadi, daku dan kakya sudah diberitahu abah n umi utk turut serta dalam majlis semalam...TUNGGU!!ada sesiapa yg xtao ke DEWAN PERDANA FELDA tu??hurmm..ala..tempat yg si Mawi dan Ekin kawen la!still confius??ish2!!yg WEDDING OF THE YEAR tu la NOKK!!heee...:D

dapat makan bersama  family di luar mmg sesuatu yg menyeronokkan kalian tau?mmglah rumah dkat kalo nk balik selalu..tp macam la anak Hj Ramli n Hjh Faridah ni xbz ngn asgments di kolej kn?ahhaha..*ecece..kau pk kau org kuat kolej ke smpi nk byk2 keje elie oit?!*boooo..:p..

oke Elie..sila masuk cerita semalam!membebel sudah!!hahah..

Majlis bermula waktu berbuka puasa..eh2!dah kata majlis berbuka puasa kn..xkan la berlangsung tgh ari ye dak?heheh..tapi disebabkan jalan yg jamed bagai nk rak..kami sampai 20 min lambat dari waktu yg dijadualkn..terpaksalah berbuka dalam kereta bersama gule2 MENTOS!heee..*ikot sunah Nabi..mengawalkan berbuka..melambatkan bersahur..:)*

1st time jejak kaki kat dewan felda..daku nk ckp..

WAH..CANTIK LA!!MEWAH!:)

dan ttbe terasa nnt bile kawen, daku nk kawen kat tempat mcm tu la!hehehe*yes!da gatal nk kawen!*hehehhe:P

kami masuk dewan makan time org semua sudah mule makan..dan daku dgn muke yg xmalu..teruslah ke tempat makan..amek makanan2 utk isi perut yg dah berlagu riamg!*kadang2 daku mmg muke xmalu!ada daku kisah?!*heee....

pose dlu b4 makan ye!:)
*dagu sudah sedikit runcing!yes!!*heee

makanan2 smlm mmg la sedap yg amat!ada macam2 lauk..lauk kampung..western..timur tgh..padang pasir..sume ada!hee..kalo amek sume, mmg boleh menjurus ke arah kebuncitan!!hahha..dan nasib baik smlm daku makan xbanyak mana pun..kata org..berhenti bile sudah kenyang,.kalo x,membazir!*membazir itu amalan SETAN!*:)

YUMMY WESTERN!

ada smbal petai ag tau!xleh blah!:D

makan smlm smmgnya sedap..daku mmg kenyang tahap gaban semalam..tgk mereka di sekeliling pun makan dgn KESEDAPAN..daku mengambil kesempatan utk mengucapkan..

TERIMA KASIH  DEWAN PERDANA FELDA!:)

tgk..daku da kata..daku muke xmalu!makan mmg banyak!hehe

bile berbuka bersama rakan2 opis abah atau umi,.mmg satu hal lah pulak nk kena kenal mengenal bagai ngn ofismatenya!!tapi kan di bulan2 mulia ni kita dituntut melakukan kebaikan, bukan kejatahatan..so, merapatkan hubungan sesama umat mmg tiada salahnya..:))*anak yg baik akan sentiasa ikot kata abah n umi!*heee..

smlm juga time untuk bercantik2..hehe..mule2 daku nk pakai jeans ngn tshirt je..tp bile abah sudah memberi warning pada daku dan kakya 2 beradik..katanya...

PAKAI JE APE2..TAPI JANGAN JEANS!

dan sebagai isteri yg solehah..umi mmg sentiasa menyokong abah..katanya..

KALO MAJLIS BERBUKA..TAK KAN NK PAKAI JEANS PLAK?!

daku pulak..sentiasa berusaha menjadi anak yg solehah, haruslah mengikut kata umi dan abah..

NO JEANS 4 YESTERDAY..ITS BAJU KURUNG BABE!!:D

Daku cantik kan semalam?:))

jadi kalian semua..menjaga hati kedua ibu bapa sgt penting utk keharmonian dunia dan akhirat! dan rajin2lah berbukalah dgn family..kerana perasaannya sgt hebat walau di mana sahaja kalian berbuka!:D

ADA SESIAPA SETUJU?:)
p/s: teringin mengajak noddy berbuka bersama family tercinta!hehe..

Monday, August 23, 2010

BESEDERHANA DI BULAN MULIA!

salam kalian..:)

pertamanya..SYUKUR KE HADRAT ILAHI kerana hari ni sudah 13 ramadan bersamaan hampir 2 minggu kita berpuasa!;)) uyeyeye..xlama lagi da nk raya!heee:D

dan daku..masih selamat mengerjakan suruhan Allah dgn jayanya tanpa sebarang 'cuti'!*yabedabeduuu!!*:p

sepanjang ramadan..setiap hari daku akan menjalani hari2 seperti biasa..dimana paginya daku akan besahur bersama rakan2 serumah..kemudian menyambung tidur sebelum ke kelas pagi dan tgh hari..bersambung pula dgn kuliah ptg dan sebelum berbuka..akan ke bazar ramadan berhampiran kolej untuk membeli juadah berbuka..maghrib pula berbuka bersama rakan2 sekeliling..sesampainya malam...ada waktu akan merajinkan diri ke surau untuk bertarawih..:)..kata org, mengambil keberkatan di bulan mulia..i'allah..:)

dan bercakap mengenai bula puasa, hari2 menu daku untuk bersahur ialah..daku akan telan segelas air panas atau susu untuk kekenyangan berganda selain sepeket kecik biskut oat..xlupe 2 biji kurma, dan beberapa gelas air masak..so, nnt daku xde la kekejangan perut kalo nk memerut!hahaha..

 ini BAGUS utk pelawasan!:)

dan untuk bebuka pula..di mulakan dgn doa untuk berbuka..seketul kurma, segelas air masak..kemudian baru makan nasi bersama lauk pauk seperti sayur mayur, ayam atau ikan..*umi suruh daku bersederhana!*:)

TIDAK PERLU lauk sebanyak ini untuk berbuka!

Bila sudah kenyang, berhenti dahulu utk bersolat maghrib..dan bile sudah relax..baru makan semula kuih2 yg dibeli time di bazar..:)

kurangkan kuih2 yg manis ye!..:D

time2 puasa macam nilah daku rasa waktu yg sangat bagus untuk BERDIET!hehe
*psst!!daku sudah turun 2 kg!*:D

dan i'allah..jika kita berpuasa dgn nawaitu yg betul..sambil meneruskan hari2 kita di bulan Ramadan dgn sebaiknya..PASTI akan mendapat keredaan yg berganda dari Allah swt..:)

SELAMAT BERPUASA SEMUA!:))

p/s: bermula dgn BISMILLAH..di sudahi dgn ALHAMDULILLAH..:D

Sunday, August 1, 2010

GOODBYE RAMBUT KARAT!!

salam kalian..:)

aritu daku berjalan ke kelas dgn rambut lepas..dalam otw ke kelas tu,daku ditahan oleh si pengetua kolej!HUH!!kalo ada si pengetua ni di mana2..CONFIRM2 dia nk tahan orang..dan daku?? CONFIRM2 akan bernasib malang!!*daku da boldkan sekali cnfirm2 tu!*haha..

bile daku tye kenapa?katanya rambut daku KARAT!!*kalian paham erti karat bukan?*heeee...

jadi terpaksalah daku menadah telinga mendengar ceramah dari si pengetua kolej.*BORING!!!*opssiii..heee...dalam mendengar dia berceramah sakan tu..ttbe di mintanya daku kad matrik utk koleksinya..masa tu..daku seperti nk kata..

heh?!nk simpan wat harta ke?
*ceyt!perasan sungguh kau ni elie!*heee...

dan si pengetua pun berkata...

saya simpan kad awak dulu..awak hitam kan balik rambut,
nnt datang pejabat saya, ambik balik kat matrik..

daku garu kepala..nmpak gusar di situ..heee..HOIT!!!gile daku xgusar?mana leh idup tanpe kad matrik bai!!*wah..pelajar yg baik bukan?*hehehe :p

dan pengetua berkata lagi..

bile nk ambil? petang ni boleh?

daku hye diam..memikirkan daku ada koko pada petangnya, confirm2 daku xsempat nk lari g GIANT beli inai rambut!huh!macam mana ni?jadi..tgk muke pengetua..dan pengetua berkata...

ASAP la ye!

daku??hanya mengangguk!!dalam hati..menyumpah seranah!!argh!!!S**T!!!pahal dalam ramai2 org yg rambut karat, daku jugak yg tertangkap?!mmg xadil siut!huh!!n after 3 sem dak berambut karat, kenapa baru sekarang baru nk tahan daku?huhuhu..tp nk wat camne?NASIB BADAN!!huhu..dan aritu..daku masuk kelas lmbat..sbb terpaksa dgr ceramah tu lah!!haiyaaa!!!bikin gua malu la!!*padahal mmg muke salu masuk kelas lambat!*hahahha..

balik umah, mmg daku sumpah seranah dgn ape yg jadi!!!*mulut daku mmg kdg2 xde insurans!blueekkkss!!*hehe..tp terpaksa redha..kata org, ape yg jadi ada hikmahnya...jadi..TERPAKSA!!

ptgnya, ke PKNS, beli colour rambut..warna?HITAM!terbang jugak duit daku sebanyak RM 16.00!!huhu..*daku mmg berkira dgn duit sebanyak tu utk bahan merepek!PERHATIAN ye!*hehehe..belik2, terus colourkan balik rambut daku dgn bantuan YANA..*thx yana!*:)..

setelah memerap kepala selama 30 minit kot, maka daku dgn ini hidup dgn keadaan rambut berwarna HITAM!!*ckp fuiyoo!!*hahha..dan hari itu jugak..daku dgn sedihnya telah mengucapkan..

SELAMAT TINGGAL RAMBUT KARAT!!
 *ttbe nk berjiwang!!* hahahha...

ini dulu..ELIE SI RAMBUT KARAT!*booo*..:p

dan sekarang..mcm mana muke daku dgn rambut hitam??

JENG..JENG..JENG..
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:

 me in the BLACK HAIR!!hehhe
*sori..gmbar agak BLUR..daku gune camera fon!*heheh

bile rambut da hitam, trus daku ke pejabat kolej, ambik balik kad matrik daku la!!akhirnya..kad matrik dalam genggaman daku semula!!YEEEHAAA!!!*senyum smpi telinga!*hahaha :)))

mule2 tgk muke ngn rambut hitam, macam pelik gile..mybe sbb da lama hidup dgn rambut berkarat kot..hahha..tp bile lama2 telek muke dpn cermin, cmpak cantik pulak..hahha*gile perasan!*hehhe..n paling best, after rambut kembali kepada kaler yg asal, ramai pulak yg suke daku berambut hitam..kata dorg, nmpak mcm rambut daku sihat gile!!hahhaha*dorg yg kata, bukan daku yg kata!!*hahaha..:D

maka dgn ini, daku tidak lagi bergelar ELIE SI RAMBUT KARAT!!hahha!! tp xkiralah daku ni berambut hitam atau karat sekalipun, ELIE IS ELIE!:))

jadi mari ramai2 join elie..kita ucap..

GOODBYE RAMBUT KARAT!!:)

p/s: karat xsemestinya bersifat buruk..anyone agree??:D