Monday, June 14, 2010

BERMESRA DGN ALAM!

salam kalian..:)

semenjak daku masuk universiti awal jun tahun 2009, daku da x aktif berlari dan berekreasi bagai..kalo dulu time sekolah, rajin gile turun padang..lari sana lari sini..kalo time sports n koko, muke nilah yg salu ada kat padang sekolah tu...dan bile time badminton tournament lagilah...aktifnya daku smpi pagi2 da kehulu kehilir angkut raket n shuttle cock g turun hall..leh kata tiap2 minggu daku g turun padang umah daku joging 3 KM!*wow..3 km siut dak kcik ni lari!!!*haha..

pastu masuk pulak larian itu dan ini..kem lagi..hah..boleh bygkan mcm mana aktifnya daku?*disbbkan itu badan daku kurus waktu sekolah!*hahha..dan bile aktif koko sume, study daku pulak ke mana..huhu..umi abah bising daku sbok sgt ngn badminton tournament,smpi buku xpegang!*xigt nk spm budak ni!*huhu..tp..even daku xpandai sgt dlm study, university daku dpt jejak jugak.da nk sem 3 da pun!*ceyt..berlagak lak!*hahaha..=p

dan bile masuk sem 2 kat university pun, daku hye aktif bile malam hari je..sbbnya, dak2 umah ajak futsal..so, berpeluh time malam jelah..itu pun daku main bola antara nmpak dan tidak je..tu yg kadang2 tersepak kaki kawan walaupun niat hati nk sepak bola!hahah*kan dah kata malam..daku nmpk bulan bintang je la salunya!*hahaha.rasanya setakat tu je lah daku aktif bile daku da masuk universiti..kadang2 ada time nk jog, tp tu lah kata org, penyakit M melanda!!hahha..smpi skrg ni, kalo disuruh daku lari 3 km sehri, rasanya da pancit la kot!*waaa!!badan daku da berat!*hehehe

so, bile cuti2 gini, daku mulelah memikirkan nk mengaktifkan diri dgn turun padang dan berpeluh2 mcm kat sekolah dulu..*konon nk sahut cabaran RAKYAT MALAYSIA AKTIF la kn?*hahha.tp disbbkan bekerja nk mencari duit poket sementara cuti ni, alamatnya xmenjadi lah semangat tu..*poyo lebih je daku ni sbnrnya*hahhaa..

jd kesibukkan kerja waktu pagi memaksa daku melepakkan diri di hujung minggu dgn budak2 kecik kat luar umah smbil bermesra2an dgn flora..*ceyt..macam la ko kerje hebat sgt penatnya elie!*hahhaa..dan bile menghirup udara segar, wah...terasa seperti da lama xhirup bau2an segar dr pohon hijau nan indah lagi nyaman!*oke..bahasa puisi sudah kedengaran di sini!*hahaha

budak kecik..sila jgn petik pohon tu..nnt umi marah!

ini bukan padi la adik2ku..heheh

waaa..nyamannya udara di petang hari!:)
*tgk yg tgh tu..semangat bola tao!*hehhe

dan semalam juga mengajak daku bermesra2an dgn tumbuhan..kebetulan paklang nk tanam pokok nenas..daku xpernah tgk org tanam nenas sepanjang hidup daku 19 tahun ni..so, apa lagi?mari melibatkan diri secara aktif di taman!:))

sila jgn malas seperti budak di atas..
dia sekadar buang kotoran di tanaman sje..org lain pulak sebok mencangkul bagai..
*eyh..buang kotoran pun kira rajin la kn?*hehhee

dan di bawah ini adalah gmbar2 ketika mahu menanam pokok nenas.:)

pak lang gembur tanah utk tanam pokok nenas..
*budak kecik tepi tu jakun n dia jd model kejap*hehe


kena masukkan baja dlm tanah, kalo x,nnt nenas xsubur..
*kalo pki baja asli, lg subur baja proses..*heheh..

then masukkan pohon nenas yg masih baka..

ini proses nk gemburkan tanah lepas dah tanam semua baka nenas..
*sekali lagi budak kecik tu sebok!*huhu

wah!!da siap tanam 3 pokok nenas!!
lepas ni kena tgu lagi bpe bulan utk tgk hasilnya!=))

disbbkan kami berekreasi smlm waktu hari petang, jd, masa amat terhad..langit da bertukar menjadi gelap, burung2 pun otw balik masing2..*wah2..kua sakan korg ye burung?*hahha..dan azan magrib da kedengaran..so, terpaksalah ajak budak2 kecik masuk umah..huhu..

smlm..sgt seronok walaupun hye sekejap masa bermesra dgn alam..dan rasa seronok itu terpaksalah kami hntikan utk beri laluan pada waktu malam..nxt week ada time lagi, daku turun padang utk berpeluh dan bermesra dgn alam lagi ye?i'allah..:)

tgk muke seronok dia!!comot je!!heehe

selepas berekreasi di luar rumah, plan nk berekreasi dpn tv waktu awal pagi pulak..time utk layan bola!!german lawan bai!tp plan sje..daku kepenatan dan tetido waktu jarum pendek dan panjang menunjukkan pukul 12 pagi!waaaa..terlepas game german!!hahhaha..tp nsib baik german menang..4-0!!*opssiii...ini da belot team ENGLAND ni!!*hahha

p/s: sudah rindu nk bermesra dgn court badminton la!! :(

8 comments:

Kuwe said...

musim musim world cup. apa kata turun sepak bola sehari dua tiga das. amacam. heh.

enyheartsdiamond said...

alololo.. comelnya berekreasi bersama adik2 :))

i penyokong german!!!

little cart00n said...

kuwe..
ini cabar elie ke?hahhaa

little cart00n said...

eny,
adik2 yg comel..i xcomel ke?ahhaha

koboys8888 said...

hahaha..rajennye die..anyway, nouha ttp comel.jgn jeles.haha :P

little cart00n said...

syg..
ala..jht la..xmo kawan!:(

koboys8888 said...

alaaa..adek kite jugak la. :P

little cart00n said...

syg,
x..nouha bukan adik dia!xbole!ngade!huhu