Tuesday, May 25, 2010

ANTARA MALAYSIA DAN VIETNAM..


salam kalian..:)

daku sudah pulang!!dari mana?pulang dari Vietnam!mcm yg daku cite dlm entry yg lepas..hehehe...dan arini, daku kembali mengupdate blog little cartoon!!yeah!!*excited terlebeh*hahaha:)

Oke..mari daku nk cerita ngn kalian sekalian wahai pembaca2 blog daku ttg hari daku di kota Vietnam..hehhe..daku pergi ngn umi selama 2 ari je..ari ahad pergi, semalam balik mesia da.,hahha..

sabtu pagi..daku bgun awal, sebelum subuh gajah dah dikejut dgn jeritan umi, disuruh mandi!hahha..dgn kesejukan air paip, bermandianlah daku, bersiap2 dgn wangian seperti selalu!weh2 kejap..asal ttbe daku gune bahasa jiwang mcm air karat ni??hahhaha

pukul 630 pagi, bertolak ke LCCT sbb flight pukul 9..dgn muke mengantok daku sorong lah beg besar tu..hahhaa..smpi LCCT agak awal, settlekan procedur naik flight dan settle sumenya, bergerak ke CHOCOLATE, sbb perot sudah berkeroncong menandakan daku lapar!so, its time 4 breakfast!!:p

my coffee..cantikkn?xsampi hati nk minum..hahha..

hey,that yummy meal is mine!!
omellete..garlic bread n baked beans..=)

lepas dah sendawa kenyang, *bruuuppp..alhamdulillah*..tunggu panggilan nk naik flight pulak..hehe..dlm pukul 8.50 pagi masuk flight, menunggu nk berlepas..kata pukul 9 flight,tup tap tup tap..kol 930 gak naik berlepas..*janji melayu kata org*hahhaha..=p

muke mengantok dlm flight!heee..

no heels..no wedges to Vietnam..just a sandal..:)

dlm flight daku duduk sblah tingkap..best woo..dpt tgk awan cantik2 kat lua..heee..kalo pndang bawah, sume kecik macam semut..hahha..tp yg xbestnye, dr Malaysia nk ke Vietnam amek masa 1 jam 50 min..*kematu buntut daku*..dudok pulak sebelah org cine yg potpet2, bisingnya mulut dorg..huhuhu...xsng duduk daku..dah la ngn beby keciknya nanges sepanjang jln g vietnam tu..adoi!!!tensen2...

20 F..my seat..heheh

kapal terbang sudah langgar awan!

waa...cantiknya..awan kepul2..:)

keciknya bile tgk dr paras atas..macam semut!hahaha

oke...smpi vietnam sume, amek taxi ke hotel..check in barang2 bagai, trus kua teman umi cari barang bisnes smpi ptg!tp b4 tu, maaf ye kalian..daku xsmpt nk tgkap gambar byk2 dlm entry ni..sbb daku berjalan kaki, melintas jalan membelah hari yg panas terik yg amat, smbil bwk plastik2 berisi brg2 bisnes, jd..agak bz dan serabut daku di situ!hehee..

kat vietnam pun ada KFC tao!tp 4 sure xhalal..:)

amboi bro kat blkg tu smpt peace tao time trafic light merah!
*utg la dia dpt masuk blog little cartoon!*haha

smetimes i wish i could be like the model but...!!

jgn tertipu!ini bukan model LV zaman kini ye..hahah..

kalian tao ape? kat Vietnam ni, satu yg sgt berbeza dgn kat Malaysia ialah keadaan jalan rayanya yg sesak dan byk moto! daku da dua kali pergi Vietnam, xpernah lagi daku tgk jln rayanya lengang..mesti ada moto lalu lalang..penunggangnya pulak bukan sorang utk satu moto..tp 3, 4 orang satu moto!!ini daku xtpu k..ada sje bunyik hon kat jln tu..bising yg amat!huhu..*nasib baik kat Malaysia xbising mcm tu!*hehe

dan kalo kata kalian yg teringin nk g vietnam tu, nnt bile kalian smpi sne,

SILA JGN TERKEJUT DGN KEADAAN JALAN RAYA DI VIETNAM!!

selain sesak,time nk lintas jln, kena hati2 sbbnya org sne jlnnya bukan mcm kat Malaysia. dorg punye sistem kat jln tu men selit je..kereta laju2 pulak tu!kalo jln2 yg one way pun, kete ke moto ke bus ke, mesti cilok masuk!*kat Malaysia pun ada yg macam tu..tp kita xmcm dorg!* ini mmg sgt bahaya oke?!..

kalo kalian xpercaya, sila lihat gmbar dan vdeo di bawah..

jammed!!!

video

haaa...bykkan moto kat jln2 vietnam?!

oke..lepas da jln2..pegi makan kat kedai Halal Saigon..sbb seharian berjalan cari barang,dgn xmkn,mau perot daku xlapar?huhu*elo elie..org kat afganistan tu bpe hari xmkn,igt dorg xlapar ke?*hahaha...oke2..daku ada gastrik, xleh xmkn k?dimaafkan x?hahahha..

Halal Saigon tu act antara kedai halal yg ada dan baru bukak kat Vietnam.dulu daku pergi Vietnam pas spm, kedai tu xwujud lagi..*wah..sgt cpt mereka berkembang kn* rupenya, tauke kedai tu org Malaysia!hehe..dorg sajikan makanan Malaysia n Vietnam!*bangga daku ada org Malaysia bukak kedai kat Vietnam..:)*..dan yg paling best, kedai tu tunjuk gambar2 Vietnam sebelum merdeka dan dorg pasang lagu2 Sudirman utk halwa telinga pengunjung!!waa...sgt seronok!:)

lebar senyum?hahha

sila lihat gmbar2 di belakng daku..cantik bukan?

ni yg kami makan!
mee goreng pedas n crispy mee!!heheh..

malam pulak daku ikot umi g pasar malam.masih lagi mencari barang2 bisnes!*xabis2 lagi umi menyoping..haihh!*Pasar malam kat sini mcm UPTOWN kat Malaysia..tp lebih kepada jualan WHOLESALE! kalo malam2,Vietnam mmg HIDUP! jalan raya mmg sgt bz..kalo time pagi jlnnya da bz, mlm berkali ganda bznya!huhu..daku pun xtao kenapa..mybe sbb pagi2 dorg kua utk keje, dan mlm utk enjoy lak kot!eh..ntah!memandai je daku kn?hhaaha=p

waaa...menyala segala lampu di kota Vietnam!

oke..masa membeli segala barang2 bisnes utk hari pertama berakhir jam 1 lebeh..fuh!!sakit badan, sakit tgn..sakit kaki..segala2nya sakit!:(..daku balik otel dgn muke mengantok dan dapat je katil, trus lentok smpi pagi!xigt dunia daku tdo kalian tao!dpt lak aircond yg sejuk bagai nk rak!mmg daku xpk ape la..tutup mata dan zZZzzz..haha..:p

Hari kedua daku pulak bermula seawal 7 pagi waktu Vietnam..kalo di Malaysia time tu pukul 8 pagi..*kita lambat sejam*. daku bgun pagi dan bersiap2 utk menyambung misi mencari barang2 bisnes. breakfast daku utk hari kedua hanyalah secawan maggi kari!*bersyukur dgn apa yg ada..:)*..after breakfast sume, daku terus cari barang dan mulelah berpanas2an di bndar Vietnam smbil mengheret beg2 plastik bagai!wawaawa..penat gile!!

sua pendek merah tu daku beli kat sna!haha

act nk tunjuk gmbar kesibukan org Vietnam di pagi hari!hahha

misi mencari barang di hari kedua daku xlama pun..sbbnya kol 2 daku da kena check out..tp byk gak barang yg belinya!adui!lintas sana..lintas sni..bawak beg2 plastik..huh!gile penat!kol 1 baru balik otel pack barang nk balik!hahahaha...

2 hari mencari barang..ni lah hasilnya!
6 beg besar utk dibawa pulang ke Malaysia!
*spe nk tlg daku tarik beg?nnt daku kasi upah!*heheh

hey kalian..lupe nk gtao! jgn igt Vietnam xde internet!hahha..di Vietnam pun daku smpat blogwalking dan ym tao!!*vietnam semakin maju!*

dlm kol 2, daku check out dan kena ucap Gudbye kat bndar HO CHI MINH...mmg berjalan kat bndar Vietnam lain dari berjalan kat Malaysia..ada seronok dan ada jugak yg xseronok kalo berjalan kat Vietnam ni..tp daku xkn ckp kat blog little cartoon k..kalo kalian nk tao, kalian kena pergi sendiri..hehehe..*daku xmahu wujudkan isu diskriminasi k*:)

smpi airport pukul 4,kami tercongok dan melopong menunggu flight utk balik Malaysia pukul 730 malam..huh!gile penat menunggu!sumpah!daku da tersengguk2 kat airport tu..hahaha..peduli ape daku org vietnam tgk daku tdo..haha..naik flight dlm pukul 730,..ucap GUDBYE to Vietnam dan smpi Malaysia dalam 10.40 mlm..fuh..dlm flight, daku lentok xigt dunia!!hahhaha..kepenatan melanda..

smpi2 kl, col noddy si buah hati,.kerinduan sudah melanda!msj kat sne mahal, jd terpaksa tertonggeng2 menanggung rindu!*mcm lama xmsj kn?padahal 1 ari je!*hahahha..dan balik umah, daku qada' tidur!hahha..pagi ni pulak, daku tidur sepanjang hari..penat xilang lagi..heeee...

daku respect kat umi..semalam penat2, arini g keje pulak!umi mmg hebat!:D

btw,.esok bukak kedai balik..adoi!!!duduk tercongok kebosanan la daku nmpaknya!!huhu..
*ada sesiapa nk bantu daku menjual?*hehe

p/s: Vietnam ke ape ke..Malaysia ttp di hati!:)

12 comments:

yan said...

cantik coffee tu..

feel free,go here :)
izyan's

diah said...

elie's back! haha

best nyerr..nak gak melancong

tfa_purpleclover said...

mcm best je cte ko..hahaha jeles2...len kali kalo umi nk pg ag, ajak aku oke!hahaha

liyana aziz said...

welcome back lil magnetttt... heeee... g berdua dgn umi je ek?? wahhh, ade bawak balik souvenir x?? hehehehe

little cart00n said...

izyan..
coffee tu mmg cantik..
org yg minumnya lagi cantik..hahah

little cart00n said...

diah..
jom2..g melancong sme2..
tp ko belanja aku k?heheh

little cart00n said...

tpah..
hahah..xmo jeles2..jom2..kita g vietnam sme2,tp ko sponsor tiket aku, leh kn?hahah

little cart00n said...

yana..
aah..dua org je..:)
xde sourvenir la darling..sume barang2 jualan..hehe
nxt time k?hehe

koboys8888 said...

xaci g sorg2...

little cart00n said...

syg..
kn cyg g ngn umi..mana ada sorang2..2 orang..heee

enyheartsdiamond said...

lucky u dpt ke sana :))

little cart00n said...

eny..
yup2..very lucky..:)