Friday, March 26, 2010

1st time RECCE!!!

salam kalian..

entry kali ini..daku nk cite 1st time daku g RECCE!!
kalian tentu nk tao apekah itu recce kn??heee..recce act adalah proces utk mencari tmpat shooting..bg kalian yg follow blog little cartoon ni, sure kalian tao yg kelas elie bkl membuat short filem..[membuat??apekah btol ayat itu??hahha]..jd..daku sbg art director, dan semua yg terlibat ni,kna la turun padang untuk cari lokasi yg sesuai untk short filem kami tu..

kalian mahu tao satu perkara??macam2 dugaan kami lalui smlm tao?haaa..tp utk tao apekah itu dugaan2nya,pastikan kalian baca entry ini smpi noktah yg terakhir k..=p

oke..mari kita mulekan flow hari smlm..

kami pergi dlm 5 org semuanya..LOCATION MANAGER sumenya..which is elie-Art Director/AD), atein(director), ejam(director of photography/DOP), ery n paan, (maaf,daku xigt ape jawatan mereka..sori kalian..heee)..

-bertolak kol dlm 245 ptg..cz ery n paan g amek kereta..

-DUGAAN PERTAMA..g induk,untuk pulangkan buku yg kak manda pinjam di lib induk..ery yg drive keta,bertungkus lumus parking keta smpi bontot keta kami tu tercium bhgian dpan keta belakang kami..opsss...nsb bek xde pape..fuhh!!!dah selamat parking,masuk lib,aleh2..ejam,paan n ery kua balik..lor..kami da salah tempat!!!rupenye,kak manda kami tu bukannya pinjam buku kat lib induk..act dia pinjam buku kat lib s.alam..hahhaha..wat penat je kitorg sume g induk..smpi ejam n dorg sume kena tegur ngn pegawai yg jaga kat lib tu,cz pki bju round neck n selipar jepun..huhuh..

-nk share sket..xleh blah..ery bawak keta, 8 kali mati enjin!!!hahahaha..[opss..gelakkan org ye budak kecik??hahhaha...] last2,paan yg bawak keta smpi abis recce!!heheeh

-then, g ke tanah perkuburan..Memorial Park..sbb nk tgk tmpat tu oke atau tidak utk di shoot kn...ini adalah dugaan kedua..kami pusing punye pusing, salah jalan lak!!!adoi!!!patah balik,nasib jumpe gak kawasan kubur tu..heheh..mule2,kitorg igtkan kawasan tu seram..tp ia nyata lain dr yg kami gmbarkan..huhu..kawasan kubur tu sgt cantik dan tersusun..kalo nk buat filem seram,mcm xbape sesuai la kot..tp ada satu kawasan ni,nmpak sket cam seram..ada pokok besar n gelap sket..tp daku xsmpt amek gmbar..huhu

teratur bukan kawasan kubur ni??cantik..

-DUGAAN KETIGA..daku dok sorg2 dlm keta,cz bulan mengambang..so,xleh la masuk kawasan tanah perkuburan tu..jd..dok dlm keta sorg2,dgr lagu n snap pic kawasan kubur..sedg elok radio dimain kan..aleh2..radio senyap..lagu mati..owh tidak!!!apekah ini???daku da takut..rilek ag..dalam ati doa2,cpt la dorg2 balik ke keta..daku da seram ni!!!huhuhu..

bersih gile kubur ni..alhamdulillah,dijaga dgn elok:))

-oke..then settle d tanah kubur, kami decide nk g taman tasik lak...tetibe,ujan turun dgn lebatnya!!!owh.ini DUGAAN KEEMPAT! kitorg mmg nk abiskan recce 1 ari je..cz pkkan duit nk sewa keta ag..minyak ag..haih...so,kami pun dok la dlm keta dulu..dalam kesejukan ujan tu,daku n yg lain sempat tido jap ilangkan penat..huhuhu..pas da sdap tdo,ujan pun da reda,kitorg g minum dulu..ilangkan ngantok kami..

-da minum sume..kitorg g taman tasik tu balik,nk servey tempat..skli dtg lak akak2 dr uitm,nk wat servey..adui..daku da la malas nk jawab2 ni..ttbe dak2 laki ni lak kata.."kami mmg suke membantu..".owh!!!terpaksalah daku dok kat kusi,mencari pen dan mulalah menjawab..daku bntai sume jawapan..hahhaha..=p

-DUGAAN KELIMA DTG!!!kami dok bincang kat bawah pokok kat taman tasik tu..ada lak burung g melepaskan bomnya kat ejam, paan n ery!!!owh!!!!ejam kena byk gile!!!apelah nasib ko ejam..smpi camera dia pun skali jd mgsenya!!hahhahah..ejam da sumpah seranah da kat burung tu..heee...nsb daku n atein sempat lari..hahahhaha.

-kitorg decide nk g cari kawasan kubur yg satu lagi..kat PUNCAK ALAM..n umah kosong..cz cuaca da nk malam..so,daku tye kat pakcik MBSA yg ronda kat situ..n couple yg berteduh kat pokok taman tu..mana kawasan kubur paling dekat ngn taman tasik ni..n ada tak umah2 kosong yg kami leh shoot..Pakcik MBSA tu lak kata kami ni geng seekers ke??wawaawa...pakcik..oh pakcik..tolonglah jgn buat lawak.!!!hahahhaha..

-kitorg g umah kosong dulu..cz ejam cite ada umah tinggalan kat SAUJANA UTAMA..oke..ini yg daku nk cite kat kalian sume!!kalian baca dgn teliti ye..

kami g umah kosong tu dalam waktu maghrib!ini mmg keje gile..umah tu ada sejarah tersendiri k..UMAH TU DULUNYA PERNAH ADA ORG GANTUNG DIRI..tp dalamnya masih lengkap ngn sume perabot..siap ngn tv ag..warhhhhh!!!!n ejam cakap..dulu,penah ada team SEEKERS g umah tu,ada sorg kawan snap satu gmbar,skali cam fonnya pecah!!!! gile!!!daku mmg da seram sejuk dgr ejam cite dlm keta..daku xnk g..paan pun da patah balik da..tp ikotkan kata director..dia nk gak g umah tu..so,kami pun g la..huhuhu..

mmg kawasan umah tu berbukit..n..seram + gelap + sunyi nk mampus!!!daku xtipu..area umah tu pun sumenya adalah tinggalan..walaupun umah2 kat situ cantik2..tp xde org yg tinggal..huhuh..
oke..paan drive smpi btol2 lalu dpn umah tu..mmg usang yg amat n kalo tgk umah tu..mmg seram la..daku serius da terangkat bulu roma..tp diam je..huhu...tgk punye tgk umah tu..sekali..ADA LAK BNDA MELINTAS DPN KAMI!!!!!arghh!!!tidak!!!daku mmg da pelok atein..mengucap panjang...paan,ejam n ery sume da terkejut gile!!trus paan pecut keta!!!!minyak ditekan smpi abis..n ttbe..aircond bunyik semacam..kuat yg amat!!!daku igtkan paan ada langgar bnda..tp x..tah..apsal ttbe aircond bunyik camtu..huhuhu...mmg menakutkan!

daku xtao ape yg lintas dpn kitorg..tp daku nmpak cam monyet..ejam n ery lak kata itu burung..tp dorg kata matanya warna merah menyala..huhuhu..jd apekah itu???atein kata mybe 'bnda' tu nk smbut kedatangan kitorg kot..entahlah..daku xnk pk!!tkot!!!

bile da tekan minyak,kami nk pusing,igtkan ada la jln leh tembus..skli kna jln mati lak!!!adoi!!!!ini dugaan ke bpe daku xtao!!wawwaawa...kitorg sume da gelabah..time da jumpe jln nk balik,kat kawasan yg sunyi+gelap gile tu..leh lak mati enjin ttbe!!!gile mmg gile!!nsb bek paan yg bawak keta..daku rasa kalo daku yg drive,daku da krem kt situ!!!huhhu...bile nk balik,daku xpandang ag umah tu..tp jantung macam nk gugur bile atein kata nk pki umah tu utk shooting nnt!!!owh!!!tidak!!!!ini keja gile!!!!daku xnk!!!!tolong la atein,pk kn byk kali untuk pakai umah tu...waawawaaw!!!ejam yg laki tu pun,awal2 da menyerah..eh..ini bukan bererti ejam ni penakot k..tp kalo kalian tgk umah tu pun,sure kalian sendiri da cabut awal2..huhuhu..

maafla..daku xberani nk tgkap gmbar umah tu..bukan disebabkan da malam..kalo ari siang pun,daku mmg xnk amek gmbar umah tu!!!xnk cari nahas la kalian!!huhuh..


frankly speak..little cartoon kalo nk beraksi kat padang bola tgh2 malam mcm gmbar di atas ni..berani la kot..tp kalo nk masuk umah yg menakutkan tu waktu malam..mmg tidak lah!!!heeee.....

oke..ari da gelap..after da lalui mcm2 dugaan utk hari tu..kami pk baik balik je..sbbnya..da mlm kn..kalo smbung cari tmpat shooting ag pun,takut cerfew hours kitorg terbabas lak..huhu..so,sng cite..nnt baru smbung cari lokasi...huhu

huhuhu...tulah kisah daku n rakan2 sekelas 1st time g recce semlm..mmg menakutkan..mcm2 dugaan kami kena..tambah tolak darab bahagi..daku xtao bpe jumlah dugaan yg menimpa kami..tp sume mmg pengalaman baru utk elie n sume kawan2..n agak boleh dibanggakan..kitorg xpnh wat short filem b4 dis, n ini kali pertama..dan kami da berani pki lokasi sepeti kubur dan umah2 tinggalan..yg sememangnya..amat ekstrem!!!huhuhu...agak2..mak abah kami kat umah tu bangga tak ngn kami kalo dpt siapkan short flem tu??hehehe...

jd kalian sume..beri sokongn pada elie dan dak2 writing untuk short filem kami k??wish us all the best..kalo jd wat short filem ni n kalop ada pape perkembangan mengenai short flem kami..akan daku postkan lagi di blog little cartoon ni..:))

p/s: daku bukan penakot yg amat n bukan juga berani yg amat..suam2 kuku jela..hehehhe..

8 comments:

enyheartsdiamond said...

a'ah..my bf batch 2008 :)

little cart00n said...

owh...so kita sama??hahahha
ur boy junior my boy la ek??=)

koboys8888 said...

eny: hahaha..sape ur bf 2?

cyg...tkt2...xstory pon kat syg cte ni.huhuh

little cart00n said...

syg

camne nk citenya? pnjg berjela citenya..huhu

Aimi said...

best korang g recci ...
rasa kalau korg rakam pengalaman tu dah boleh buat short film .. So, kita boleh ada 2 short filem .. HAHA

little cart00n said...

aimi..

aah la..asal aku xterpikir ek??hahha..tp masalah nya..1 short filem pun,da byk prob..nk buat 2..leh ke??huhu

Anonymous said...

Good post and this mail helped me alot in my college assignement. Say thank you you on your information.

little cart00n said...

anon..
welkem! :)